poniedziałek, 21 grudnia 2009

Krążki sezamowo-pistacjowe

Przepyszne, delikatne i bardzo kruche ciasteczka. Biała czekolada, migdały, sezam i pistacje razem tworzą doskonałą całość. Polecam je również dlatego, że świetnie nadają się dla gości i można przygotować je wcześniej, bo jak podaje gazeta z której mam przepis (Dobre Rady wyd. specjalne nr 3/2008 "Słodkie Boże Narodzenie"), trwałość zachowują przez około 6 tygodni. Moje ciasteczka upiekłam więc kilka dni temu i teraz zapuszkowane czekają na święta.


Składniki (na około 50 sztuk):
- 100 g białej czekolady
- 200 g miękkiego masła
- 70 g cukru pudru
- 2-3 łyżki likieru pomarańczowego
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 125 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

dekoracja:
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 4 łyżki posiekanych migdałów
- 4 łyżki posiekanych pistacji (migdały i pistacje starłam w maszynce do jarzyn o dużych oczkach)

- biała czekolada do polania


Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w gorącej kąpieli wodnej. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Do masy dodać likier pomarańczowy oraz ostudzoną czekoladę, wymieszać. Przesiać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i zmiksować na gładką masę.

Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z okrągłym otworem o średnicy 1 cm i na blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskać z niego niewielkie okręgi zostawiając między nimi spore odstępy.
Każde ciasteczko posypać zmieszanymi migdałami, pistacjami i sezamem.

Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C (z termoobiegiem 160 st.C) przez 7-9 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, aż ciastka zastygną (po upieczeniu ciastka są  miękkie z góry). Zdjąć z blachy i wystudzić. Zimne udekorować stopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą.

Przepis dodaję do akcji Kuchnia Świąteczna i Noworoczna oraz Świąteczne Prezenty.

1 komentarz:


  1. wiosenka27
    2009/12/21 21:38:42
    Ale apetycznie wyglądają:)
    majanaboxing
    2009/12/21 21:58:28
    Edysiu, wspaniałe te ciasteczka. Już sama nazwa wiele mówi, ślinka cieknie!
    Pozdrawiam:)
    iis111
    2009/12/21 22:08:28
    ja tez pieke ciateczeka:D W piatek upieklam pierniczki, wczoraj kourabiedes a przed chwila wyjelam z piekarnika gerckie ciasteczka, ktore piecze sie na Swieta:) Upieke jeszcze tylko makowiec i chyba starczy nam tych slodkosci;)
    kass55
    2009/12/21 22:39:54
    Wspaniałe ciasteczka, baaardzo kuszą....
    zemfiroczka
    2009/12/21 23:32:06
    Edyś! Śliczne one! I te pistacyjki tak się ładnie zielenią :))

    A tak w ogóle to witam się po przerwie, ale mam u Ciebie zaległości, że hoho! ;)
    Gość: magda, *.aster.pl
    2009/12/22 06:49:19
    no nie wlasnie obslinilam klawiature!! sezam jest pyszny pistacje sa jeszcze bardziej pyszne a tu polaczenie... juz wiem kto bedzie wisial na drzwiach osiedlowego za 5 min
    vespertinee
    2009/12/22 09:12:30
    Edysiu, wygladają cudnie! I z pewnością tak smakują...

    A ja już zyczę Ci wszystkiego NAJ w te święta!
    myniolinka
    2009/12/22 11:02:47
    pychota! biorę w ciemno skoro z białą czekoladą :)
    malgorzata.dz
    2009/12/22 12:18:02
    Tyle dobrego w jednym małym ciasteczku. :) Wspaniałe. :)
    mania179
    2009/12/23 16:23:54
    Cudowne! Tylko gdzie kupić niesolone pistacje? ; bo wszędzie są solone :)
    edysia79
    2009/12/23 16:31:47
    Dziękuję :)

    Maniu ja kupiłam na allegro, bo w żadnym sklepie stacjonarnym nie udało mi się ich znaleźć.
    Gość: fiszszka, *.internetdsl.tpnet.pl
    2010/12/15 19:55:24
    Niesamowicie pracochłonne, natomiast smakiem wynagradzają poświęcenie:)
    edysia79
    2010/12/16 17:05:49
    Fiszka cieszę się, dziękuję za komentarz :)

    OdpowiedzUsuń