piątek, 11 grudnia 2009

Wiejska zapiekanka

Rewelacyjna  w smaku zapiekanka, zwłaszcza jeżeli użyjemy dobrze przyprawionej kiełbasy. Pyszna, sycąca, w sam raz na zimowy obiad. Dodatkowo jest dość szybka w przygotowaniu.

Przepis wycięty z czasopisma "Claudia" mam już od kilku lat i kilkakrotnie go wypróbowałam, więc z czystym sumieniem polecam :)


Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 300 g cienkiej kiełbasy
- 2 czerwone papryki
- 2 pory
- 1 jajko
- 1 szklanka bulionu (z kostki)
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 150 g żółtego sera
- natka pietruszki
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz
- słodka papryka w proszku

Kiełbasę obrać i pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w kostkę, pory w krążki.
Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i podsmażyć na nim pory, paprykę i kiełbasę.

Ryż opłukać, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 8 minut. Odcedzić. Wymieszać z warzywami i połową bulionu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.

Ryż z dodatkami ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym resztą oleju. Polać śmietaną wymieszaną ze startym na dużych oczkach serem, jajkiem i pozostałym bulionem.

Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Przed podaniem posypać natką.

2 komentarze:


  1. sonieczka111
    2009/12/11 09:43:45
    Dawno nie jadłam zapiekanego ryżu, a przecież jest taki pyszny. W tym wydaniu wygląda smakowicie.
    majanaboxing
    2009/12/11 09:48:44
    Jak piękna i pyszna, mniam! Chętnie ją kiedyś zrobię, biorę przepis:) Zachęciłaś mnie Edysiu:)
    zawszepolka
    2009/12/11 10:08:40
    Edytka super pomysl! Szczegolnie ze w wiekszosci takich zapiekanek jest makaron (fuj!) albo ziemniaki (male fuj!). A tu jest ryz :)
    Tylko dobrej kielbasy brak, do fajnego sklepu mam taaaaaaak daleko...
    :*
    I nie ma Cie na skype nic a nic :P
    Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
    2009/12/11 10:46:56
    Staję sie chyba już nudna z tym swoim PYSZNE!! ale nic innego napisać nie moge! Zapiekankę zapisuję
    Pozdrawiam
    KucharzyTrzech
    grumko
    2009/12/11 11:39:50
    Bardzo apetyczna! Wiem jak trudno sfotografować zapiekankę, więc podziwiam jak ładnie udało Ci się wykroić kawałek, a resztę fajnie utrwalić dla potomności;-)
    edysia79
    2009/12/11 12:16:02
    Sonieczko może więc zrobisz tą zapiekankę?

    Majanko bierz przepis i korzystaj, bo zapiekanka jest na prawdę MNIAM! ;)

    Poleczko za zapiekankami z makaronem też nie przepadam, za to te z ziemniakami i ryżem są pyyyyszne :)
    Na skajpie jestem, ale wtedy kiedy Ciebie nie ma, a wieczorem mąż okupuje komputer. A podobno jest mój ;)

    Kucharzytrzech dla mnie to wcale nie jest nudne ;)
    Mam nadzieję że skorzystasz z przepisu i że zasmakuje Wam tak jak nam :)

    Andrzeju no wiesz, za pierwszym razem zdjęcia wyszły mi mało apetyczne, więc musiałam zapiekankę zrobić jeszcze raz i tym razem zdjęcia już musiały się udać ;)
    sonieczka111
    2009/12/11 13:11:19
    Oczywiście, że tak:)
    atina_bc
    2009/12/11 13:18:11
    Tak, tak to coś zdecydownie dla mnie :) tylko powiedzmi jaką dałaś tam kiełbasę ? A wiejska by się nadała? Czy powinna być inna?
    gosiaa99
    2009/12/11 13:41:49
    Wspanoile kocham dania jednogarnkowe ;) Nie napracuje sie a efkt jest zawsze super *:)
    wiosenka27
    2009/12/11 19:08:38
    Widać, że pyszna:)
    ilka_86
    2009/12/11 19:39:22
    mmm... pysznie wygląda i pewnie tak smakuje:)
    iis111
    2009/12/11 20:00:47
    przepie zapisuje, bo takich wlasnie sycacych dan poszukuje na zimowe dni;)
    malgorzata.dz
    2009/12/11 20:58:15
    A mnie się podoba, że ona taka kolorowa. :) Kolorowe lepiej smakuje. :D
    Gość: monikucha, 192.107.26.*
    2009/12/11 22:25:55
    bardzo fajny przepis i nakarmi duzo osob:)
    szarlotek
    2009/12/12 15:21:00
    Ciekawy przepis na ciepły posiłek, który nakarmi i rozgrzeje niejednego zmarzlucha :)*
    Gość: bebe, *.nat.umts.dynamic.eranet.pl
    2009/12/12 18:39:58
    Edysiu! Dziś na obiad jedliśmy zapiekankę z Twojego przepisu. Wyglądała i smakowała bosko! W zupełności starczyła dla 4 osób :-) Dzięki za przepis :) i czekam na kolejne inspiracje
    abbra
    2009/12/12 23:25:24
    Zapiekanki robiłam różne , ale jakoś tak się stało, że ryżowej nie miałam okazji spróbować :)
    Będę musiała wypróbować Twój przepis, Edysiu , bo zapiekanka wygląda bardzo smakowicie ! :)
    mania179
    2009/12/13 10:52:55
    Bardzo lubię zapiekanki, z ryżem, z chleba. Twoja wygląda naprawdę smakowicie :)
    edysia79
    2009/12/14 11:04:41
    Anitko ja daję kiełbasę rzeszowską, ale wiadomo że każdy producent robi taką kiełbasę inaczej. Ważne żeby była dobrze uwędzona i dobrze doprawiona :)

    Bebe bardzo się cieszę i polecam się na przyszłość ;)

    Wszystkim dziękuję za komentarze i polecam zrobienie tej zapiekanki, pierwsza dobra opinia o niej już jest ;)
    atina_bc
    2009/12/15 11:41:21
    Dziękuję Edysiu :**

    OdpowiedzUsuń
  2. Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2009/12/23 14:01:11
    edysiu prosze o szybka podpowiedz ile czasu mam piec w rekawie foliowym 3 kg szynke
    Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2009/12/23 14:17:02
    a moze ktos inny odpowie mi ile piec ta szynke
    edysia79
    2009/12/23 14:28:09
    Niestety nie mogę pomóc, bo szynki jeszcze nie piekłam.
    Może jednak ktoś przeczyta pytanie i odpowie, albo polecam zapytanie na tym forum:
    forum.gazeta.pl/forum/f,77,Kuchnia.html
    Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2009/12/23 14:57:39
    edysiu dziekuje za podpowiedz!
    rosse5
    2010/01/05 14:48:44
    W sobotę przychodzą do nas znajomi wieczorem i chcę przygotować właśnie tę zapiekankę. Bardzo apetycznie wygląda:)
    ninn17
    2010/01/05 19:59:24
    po obzarstwach swiatecznych i noworocznych trzeba w koncu normalnie gotowac ;)
    ta zapiekanka jest swietna!!
    dzieki za przepis
    pozdrawiam serdecznie
    edysia79
    2010/01/05 22:57:14
    Rosse na pewno będzie Wam smakowała :)

    Ninn tak, to jest bardzo normalna i taka domowa potrawa :)
    Cieszę się że smakowała.
    rosse5
    2010/01/17 12:54:20
    Edysiu - smakowała i to jak! Robiłam już drugi raz - dosypując więcej papryki ostrej - mniam! Ta potrawa napewno będzie się u nas pojawiać:)
    edysia79
    2010/01/17 22:41:03
    Rosse super!
    :)
    ninn17
    2010/02/01 18:24:34
    pyszne domowe żarełko :)
    iis111
    2010/02/13 23:25:24
    Edytko bardzo nam smakowala:)
    Gość: helena541, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/02/26 13:40:23
    Chciałam zapytac ,czy w trakcie zapiekania naczynie ma być przykryte czy też nie,czy może przykryć pod sam koniec zapiekania?Proszę o odpowiedź.
    edysia79
    2011/02/26 18:37:30
    Heleno tą zapiekankę piekę zawsze bez przykrycia.
    Gość: ola, *.play-internet.pl
    2011/05/28 10:12:02
    rewelacyjna jest! ja oprócz kiełbasy dodaję trochę piersi z kurczaka, dodatkowo przyprawiam to nie tylko słodką papryką, ale też ostrą. mogłabym jeść ją na okrągło:)
    Gość: , *.radom.vectranet.pl
    2012/12/31 15:29:00
    właśnie zrobiłam ta zapiekankę.jest bardzo dobra,a teraz zabieram się za makowy puch pod złota kołderką.

    OdpowiedzUsuń