piątek, 11 czerwca 2010

Ciastka z kleiku ryżowego

Kolejny przepis z historią (ostatnio takie właśnie się mnie trzymają, zauważyliście?). Takie ciastka przynosiła do szkoły moja licealna przyjaciółka, Agnieszka. Zawsze na przerwach się nimi zajadałam, więc nie miałam innego wyjścia, jak tylko poprosić o przepis. Oczywiście dostałam go i teraz kiedy mam ochotę na coś słodkiego, co w dodatku da się szybko zrobić, chętnie z niego korzystam. Teraz i mój synek się tymi ciastkami zajada :)


Składniki:
- 1 opakowanie kleiku ryżowego
- 1 szklanka (250 ml) cukru pudru
- 300 g masła lub margaryny
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g wiórków kokosowych


Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać kolejno po jednym żółtku, proszek do pieczenia i stopniowo wsypywać kleik.

Białka jajek ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać łyżką w masę kleikową.

Łyżeczką nabierać porcje ciasta i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na wierzchu każdego ciasteczka można ułożyć rodzynkę lub orzecha.

Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 st.C piec przez około 15 minut.

1 komentarz:


  1. jolantaszyndlarewicz
    2010/06/11 22:45:11
    No to ja zapisuję, bo mam całe niewykorzystane opakowanie kleiku:) Piękne te ciasteczka, wyglądają jak małe słoneczka:)
    kabamaiga
    2010/06/11 22:53:27
    Słyszałam o nich, ale nigdy nie jadłam.. No i jakie śliczne zdjęcie w tytule bloga - dopiero zauważyłam.
    mikimama
    2010/06/11 22:54:34
    Dla mnie to też ciasto historyczne. Moja mama przywiozła ten przepis od siostry z Pruszcza Gd. Na wierzchu ciasteczka był jeszcze dżemik lub wisienka :)
    majanaboxing
    2010/06/11 23:16:02
    Słyszałam o tych ciasteczkach, lecz ich nigdy nie jadlam. Podobają mi się bardzo:)
    Gość: Retrose, *.toya.net.pl
    2010/06/12 08:54:48
    Piękny, żółty kolor, w sam raz na słoneczną pogodę!
    Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/06/12 09:01:23
    Też mam przepis na te ciasteczka od koleżanki, nie wiem czy dokładnie taki sam, ale z kleikiem ryżowym. Zapewniała mnie, że są bardzo smaczne, a sama jeszcze ich nie robiłam. Twoje pięknie wyglądają.
    anytsujx
    2010/06/12 15:32:51
    Przyznaję są pyszne :), ślicznie Ci się upiekły :)
    myniolinka
    2010/06/12 18:43:33
    bardzo ciekawe... jednak ciastka upieczone własnoręcznie mają w sobie to COŚ :)
    czerwona_nesca
    2010/11/26 07:14:14
    Witaj Edysiu, mam pyt. odnosnie kleku ryżowego, czy to ma być opakowanie 170g?
    I jeszcze jedno pytanie czy mogę zmnieszyc ilosć masła z 300 g na 200g? jak myślisz?
    Mój synek czeka na upieczenie tych ciasteczek ;)
    edysia79
    2010/11/26 08:43:16
    Nesca akurat mam kleik w domu, moje opakowanie jest na 160 g, z firmy Nestle.
    Co do masła to zmniejszyłabym jego ilość tylko o 50 g (mam jeszcze jeden, podobny przepis na ciastka z kleiku i tam jest 250 g margaryny).
    czerwona_nesca
    2010/11/26 08:45:11
    Dziękuję Edysiu, dam znać jak nam ciastka smakowały. Pierwszy raz je robie ( w dzieciństwie tez ich nie jadłam hmmmm)
    czerwona_nesca
    2011/02/07 07:07:32
    Zrobiłam te wyśmienite ciasteczka, są przepyszne! Gorąco polecam jesli ktoś ich nie jadł :)
    Gość: , *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
    2013/02/26 11:10:34
    u mnie nazywają sie oszinki:)

    OdpowiedzUsuń