środa, 30 czerwca 2010

Ciasto Styropian

Ciasto już na pewno jest Wam znane z innych blogów, ale jest tak dobre, że i u mnie pojawić się musi. Nie ma w nim ani grama sera, ale świetnie udaje sernik i w mojej rodzinie wszyscy za niego go brali, bo właśnie tak wygląda i smakuje. Dlatego ten przepis wędruje już po mojej rodzinie i zachwyca oraz zaskakuje kolejne osoby. Spróbujcie sami, taki "serniczek" wyjęty z lodówki świetnie się spisuje w upalne dni.

Przepis podała w Galerii Potraw Wronka8.


Składniki
na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny

- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (mogą być powidła śliwkowe, albo inne)

na masę:
- 1 litr kwaśnej śmietany 18 %
- 200 g wiórków kokosowych
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na spód blachy o wymiarach  37x23 cm i posmarować dżemem porzeczkowym lub inną konfiturą. Drugą
włożyć do lodówki lub zamrażarki na około 30 minut.

Przygotować masę:
białka ubić z cukrem, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Wymieszać. Wyłożyć na ciasto posmarowane dżemem. Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach drugą część ciasta.

Piec ok. 50 min. W temperaturze 180 °C.

Studzić ciasto ok. 3 godzin.

1 komentarz:


  1. olciaky
    2010/06/30 09:13:43
    Świetne jest to ciasto.
    Na wielu blogach już go widziałam .
    Dobrze, że po raz kolejny się z nim spotkałam, bo wiem już co niedługo upiekę;)
    Buźka!
    Gość: Retrose, *.toya.net.pl
    2010/06/30 09:41:24
    Zgadza się@ Niedawno robiłam i jest niczym sernik. Zamiast dżemu dałam jednak puszkę kokosowego mleka skondensowanego, pyszna rzecz. też muszę to niedługo na bloga wrzucić.
    milk_chocolate84
    2010/06/30 10:03:02
    ja jeszcze nie robiłam, ale i na mnie przyjdzie pora :) Bardzo zachęcające zdjęcie ;)
    chantel111
    2010/06/30 10:38:57
    często widać to ciasto na blogach, trzeba będzie w końcu spróbować skoro jest tak często zachwalane :)
    Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/06/30 11:01:37
    Pierwszy raz też spotkałam je na GP. Masz rację Edysiu bije on rekordy powodzenia na blogach, jak i na GP, gdzie zgromadziło chyba ponad 100 opinii. Pozdrawiam :)
    mikimama
    2010/06/30 12:21:31
    Niestety, tyle razy je oglądałam i jeszcze nie upiekłam. Ciasto wydaje się proste do wykonania i bardzo apetycznie wygląda... Pozdrawiam ciepło :)
    k80zbro
    2010/06/30 13:27:49
    najbardziej apetyczny styropian, jaki zdarzyło mi się oglądać :)
    cukrowawrozka
    2010/06/30 13:43:36
    Ach, ten styropian. Znowu kusi. :]
    fantazjemagdyk
    2010/06/30 14:12:14
    bardzo mi się podoba :) świetny przepis też go sobie zapisałam i z pewnością wykonam :)
    wedelka
    2010/06/30 14:34:23
    Kurczę, na tylu blogach już polecano to ciasto, że chyba normalnie nie pozostaje mi nic innego jak się na nie skusić ;)
    emma001
    2010/06/30 19:12:52
    Mam je w ulubionych. Te ciasto tak slicznie sie prezentuje!
    majanaboxing
    2010/06/30 20:16:01
    Wspaniale u Ciebie wygląda Edysiu! Muszę je kiedyś zrobić:)
    Gość: Joasiunia: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/06/30 21:51:58
    Strasznie lubię te Wasze przepisy:) A na styropian mam chęć już od jakiegoś czasu:) W następnym tygodniu piękę nie ma co:D

    P.S. A może jakiś dobry przepisik na ciasto do pierogów z borówkami??? Co by nie było twarde???
    :):):)

    Pozdrawiam Joaś:)
    Gość: Zuza, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/06/30 22:34:31
    uwielbiam wiorki kokosowe. i szczerze mowiac, nie moge sobie wyobrazic, ze smakuje jak sernik :) az nabralam checi wyprobowac
    Gość: Usagi, *.chello.pl
    2010/06/30 22:35:30
    W końcu zrobię to ciasto. Co i rusz je gdzieś widuję, wstyd, że jeszcze nie wiem, jak smakuje. W końcu zrobię na bank.
    Wspaniale u Ciebie wygląda.

    Pozdrawiam
    oluus90
    2010/07/01 10:07:18
    o jak pięknie. wszystkie składniki są więc ciasto na 100% niedlugo się pojawi :D
    Gość: asia, *.echostar.pl
    2010/07/01 15:10:47
    bardzo ciekawe ciasto :) tylko ta śmietana jaka ma być? kwaśna czy słodka? bo słodką 18% bardzo trudno dostać...
    edysia79
    2010/07/01 21:08:16
    Dziękuję i wszystkich którzy się jeszcze wahają zachęcam do zrobienia tego ciasta, bo na prawdę warto :)

    Asiu śmietana kwaśna, już dopisałam w przepisie.
    Pozdrawiam!
    Gość: kasiuha, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/07/09 13:59:39
    dziś właśnie upiekłam to ciasto. PYCHOTA! i co najważniejsze proste w wykonaniu! :) pozdrawiam!
    Gość: zlotko, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/07/09 15:55:50
    Smaczniutkie ciasto.Przepis godny polecenia.Pozdrawiam.
    Gość: ewad, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/07/30 12:03:36
    bardzo dobre ciasto, wczoraj zrobilysmy w domu, ale nastepnym razem damy nieco mniej masla i proszku do pieczenia - mysle ze bedzie jeszcze lepsze :)
    Gość: Mania, *.dynamic.chello.pl
    2012/02/14 23:05:38
    Jadłam to ciasto i jest ok :) ale raczej daleko mu do sernika :)
    Gość: , *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
    2013/03/29 07:45:34
    Jesli mam tylko 10 dkg wiórek kokosowych, to jak dodam wiecej budyniu to bedzie dobrze? a budyn z cukrem?
    edysia79
    2013/03/29 20:36:31
    10 dkg wiórków to aż o połowę mniej, a to właśnie one stanowią masę razem ze śmietaną, więc masa byłaby za rzadka. W takiej sytuacji radzę raczej zmniejszyć ilość pozostałych składników masy również o połowę. Ciasto będzie niższe, ale na pewno się uda.
    Budyń obojętnie jaki - jeśli będzie z cukrem, ciasto będzie odrobinę słodsze.

    OdpowiedzUsuń