Ciasto już na pewno jest Wam znane z
innych blogów, ale jest tak dobre, że i u mnie pojawić się musi. Nie ma w
nim ani grama sera, ale świetnie udaje sernik i w mojej rodzinie
wszyscy za niego go brali, bo właśnie tak wygląda i smakuje. Dlatego ten
przepis wędruje już po mojej rodzinie i zachwyca oraz zaskakuje kolejne
osoby. Spróbujcie sami, taki "serniczek" wyjęty z lodówki świetnie się
spisuje w upalne dni.
Przepis podała w Galerii Potraw Wronka8.
Przepis podała w Galerii Potraw Wronka8.
Składniki
na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (mogą być powidła śliwkowe, albo inne)
na masę:
- 1 litr kwaśnej śmietany 18 %
- 200 g wiórków kokosowych
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część
wyłożyć na spód blachy o wymiarach 37x23 cm i posmarować dżemem porzeczkowym lub inną konfiturą.
Drugą
włożyć do lodówki lub zamrażarki na około 30 minut.
Przygotować masę:
białka ubić z cukrem, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Wymieszać. Wyłożyć na ciasto posmarowane dżemem. Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach drugą część ciasta.
Piec ok. 50 min. W temperaturze 180 °C.
włożyć do lodówki lub zamrażarki na około 30 minut.
Przygotować masę:
białka ubić z cukrem, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Wymieszać. Wyłożyć na ciasto posmarowane dżemem. Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach drugą część ciasta.
Piec ok. 50 min. W temperaturze 180 °C.
Studzić ciasto ok. 3 godzin.
OdpowiedzUsuńolciaky
2010/06/30 09:13:43
Świetne jest to ciasto.
Na wielu blogach już go widziałam .
Dobrze, że po raz kolejny się z nim spotkałam, bo wiem już co niedługo upiekę;)
Buźka!
Gość: Retrose, *.toya.net.pl
2010/06/30 09:41:24
Zgadza się@ Niedawno robiłam i jest niczym sernik. Zamiast dżemu dałam jednak puszkę kokosowego mleka skondensowanego, pyszna rzecz. też muszę to niedługo na bloga wrzucić.
milk_chocolate84
2010/06/30 10:03:02
ja jeszcze nie robiłam, ale i na mnie przyjdzie pora :) Bardzo zachęcające zdjęcie ;)
chantel111
2010/06/30 10:38:57
często widać to ciasto na blogach, trzeba będzie w końcu spróbować skoro jest tak często zachwalane :)
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/30 11:01:37
Pierwszy raz też spotkałam je na GP. Masz rację Edysiu bije on rekordy powodzenia na blogach, jak i na GP, gdzie zgromadziło chyba ponad 100 opinii. Pozdrawiam :)
mikimama
2010/06/30 12:21:31
Niestety, tyle razy je oglądałam i jeszcze nie upiekłam. Ciasto wydaje się proste do wykonania i bardzo apetycznie wygląda... Pozdrawiam ciepło :)
k80zbro
2010/06/30 13:27:49
najbardziej apetyczny styropian, jaki zdarzyło mi się oglądać :)
cukrowawrozka
2010/06/30 13:43:36
Ach, ten styropian. Znowu kusi. :]
fantazjemagdyk
2010/06/30 14:12:14
bardzo mi się podoba :) świetny przepis też go sobie zapisałam i z pewnością wykonam :)
wedelka
2010/06/30 14:34:23
Kurczę, na tylu blogach już polecano to ciasto, że chyba normalnie nie pozostaje mi nic innego jak się na nie skusić ;)
emma001
2010/06/30 19:12:52
Mam je w ulubionych. Te ciasto tak slicznie sie prezentuje!
majanaboxing
2010/06/30 20:16:01
Wspaniale u Ciebie wygląda Edysiu! Muszę je kiedyś zrobić:)
Gość: Joasiunia: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/30 21:51:58
Strasznie lubię te Wasze przepisy:) A na styropian mam chęć już od jakiegoś czasu:) W następnym tygodniu piękę nie ma co:D
P.S. A może jakiś dobry przepisik na ciasto do pierogów z borówkami??? Co by nie było twarde???
:):):)
Pozdrawiam Joaś:)
Gość: Zuza, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/30 22:34:31
uwielbiam wiorki kokosowe. i szczerze mowiac, nie moge sobie wyobrazic, ze smakuje jak sernik :) az nabralam checi wyprobowac
Gość: Usagi, *.chello.pl
2010/06/30 22:35:30
W końcu zrobię to ciasto. Co i rusz je gdzieś widuję, wstyd, że jeszcze nie wiem, jak smakuje. W końcu zrobię na bank.
Wspaniale u Ciebie wygląda.
Pozdrawiam
oluus90
2010/07/01 10:07:18
o jak pięknie. wszystkie składniki są więc ciasto na 100% niedlugo się pojawi :D
Gość: asia, *.echostar.pl
2010/07/01 15:10:47
bardzo ciekawe ciasto :) tylko ta śmietana jaka ma być? kwaśna czy słodka? bo słodką 18% bardzo trudno dostać...
edysia79
2010/07/01 21:08:16
Dziękuję i wszystkich którzy się jeszcze wahają zachęcam do zrobienia tego ciasta, bo na prawdę warto :)
Asiu śmietana kwaśna, już dopisałam w przepisie.
Pozdrawiam!
Gość: kasiuha, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/09 13:59:39
dziś właśnie upiekłam to ciasto. PYCHOTA! i co najważniejsze proste w wykonaniu! :) pozdrawiam!
Gość: zlotko, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/09 15:55:50
Smaczniutkie ciasto.Przepis godny polecenia.Pozdrawiam.
Gość: ewad, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/30 12:03:36
bardzo dobre ciasto, wczoraj zrobilysmy w domu, ale nastepnym razem damy nieco mniej masla i proszku do pieczenia - mysle ze bedzie jeszcze lepsze :)
Gość: Mania, *.dynamic.chello.pl
2012/02/14 23:05:38
Jadłam to ciasto i jest ok :) ale raczej daleko mu do sernika :)
Gość: , *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/03/29 07:45:34
Jesli mam tylko 10 dkg wiórek kokosowych, to jak dodam wiecej budyniu to bedzie dobrze? a budyn z cukrem?
edysia79
2013/03/29 20:36:31
10 dkg wiórków to aż o połowę mniej, a to właśnie one stanowią masę razem ze śmietaną, więc masa byłaby za rzadka. W takiej sytuacji radzę raczej zmniejszyć ilość pozostałych składników masy również o połowę. Ciasto będzie niższe, ale na pewno się uda.
Budyń obojętnie jaki - jeśli będzie z cukrem, ciasto będzie odrobinę słodsze.