niedziela, 20 czerwca 2010

Pszenno-orkiszowe bułeczki z solą i rozmarynem

W sobotę nie chciało mi się iść do sklepu, ale był jeden problem: skończył nam się chleb. Ponieważ zawsze w zamrażalniku trzymam drożdże, postanowiłam upiec bułeczki, trzeba było tylko zdecydować się na konkretny przepis. Wybrałam ten od Liski, na pszenno-orkiszowe bułeczki z solą i rozmarynem. A skoro już zabrałam się za pieczenie bułek w domu, to chciałam żeby były one zdrowsze od tych które mogłabym kupić. Dlatego do tego wypieku użyłam razowej mąki orkiszowej ze sklepu MyEcolife.

Jak się dowiedziałam*, orkisz jest bardziej wartościowym zbożem od pszenicy zwyczajnej, gdyż zawiera więcej białka, błonnika, oraz cenne minerały i witaminy A, E i D. Warto więc używać do pieczenia mąki pochodzącej z upraw ekologicznych, gdyż nie stosuje się tam żadnych szkodliwych chemicznych środków wspomagania wzrostu ani ochrony roślin. Wtedy możemy mieć pewność, że wartości odżywcze otrzymanych z takich upraw produktów zostały zachowane.

Więcej o uprawach i produktach ekologicznych możecie się dowiedzieć na stronie MyEcolife.

Bułeczki udały się znakomicie, były lekkie, puszyste, lekko słone i, co dla mnie najważniejsze, bardzo smakowały mojemu synkowi, który po spróbowaniu pierwszej, wszystkim w koło je zachwalał, nawet przez telefon jeśli tylko z kimś rozmawiałam :)))


Składniki (na 18 bułeczek):
Zaczyn:

150 g razowej mąki orkiszowej
200 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
400 g wody w temp. pokojowej

Wszystko wymieszać w naczyniu, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Następnie dodać:

350 g mąki pszennej
120 g miękkiego masła
2 łyżeczki soli
30 g wody
60 g mleka w proszku

do posmarowania bułeczek: 40 g masła - rozpuścić w garnuszku i ostudzić

Wyrobić gładkie ciasto, które nie powinno się kleić (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Można to zrobić mikserem, wyrabianie zajmie nam wtedy ok. 10 minut.
Odstawić do wyrastania na 1,5 godziny.

Prostokątną formę do pieczenia posmarować masłem.
Ciasto podzielić na 18 małych kawałków, z każdego z nich uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na blasze zostawiając 1,5 cm odstępy. Posmarować roztopionym masłem, wierzch obsypać grubą solą i  posiekanym rozmarynem.

Odstawić pod przykryciem do ponownego wyrastania na ok. 30-40 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić bułeczki i piec je ok. 30-40 minut.


* źródło: Wikipedia



1 komentarz:


  1. milk_chocolate84
    2010/06/20 22:05:43
    wyglądają bardzo smakowicie :) Jak jest rozmaryn to myszą być pyszne :)
    piegusek1976
    2010/06/20 22:14:53
    wydają się proste w wykonaniu, może sie skuszę bo wyglądają mega apetycznie :) pozdrawiam
    kuchareczka58
    2010/06/20 22:17:18
    Ależ smakowity początek dnia ... pięknie wyrośniete:)
    kuchareczka58
    2010/06/20 22:17:52
    Ależ smakowity początek dnia ... pięknie wyrośniete:)
    olacruz
    2010/06/21 10:47:03
    Wyglądają bardzo apetycznie! Idealnie wypieczone, tak jak lubię :)
    ugotujmy
    2010/06/21 12:28:34
    piękne są z tymi ziarenkami soli na wierzchu!
    wiosna55
    2010/06/21 15:23:43
    Witam ,
    Bułeczki są rewelacyjne, ja robie je raz w tygodniu, czasem bez rozmarynu i mniej słone- wtedy też są baaardzo smaczne.
    malgorzata.dz
    2010/06/21 20:11:46
    To ja ukradkiem odrywam taką zdrową, pachnącą bułeczkę. :) Mam nadzieję, że nikt nie widzi... :)
    majazteca
    2010/06/22 13:02:06
    Pieknie Ci wyszly. Wygladaja niezwykle kuszaco :) Ja tez sie do nich przymierzam :))
    k80zbro
    2010/06/22 13:53:13
    wyglądają rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń