wtorek, 15 czerwca 2010

Pieczeń indycza z oscypkiem

Ekologicznego gotowania w mojej kuchni ciąg dalszy. Na niedzielny obiad zrobiłam pieczeń z indyczej piersi z oscypkiem kupionym od prawdziwego górala, więc ekologicznym, a poza tym do marynowania mięsa użyłam oliwy i miodu ze sklepu MyEcolife. Gdybym tak jeszcze miała dostęp do prawdziwie ekologicznego mięsa, to już byłaby pełnia szczęścia ;)

Pieczeń bardzo nam smakowała i pięknie się prezentowała, chociaż zrobiłam jeden błąd i na początku piekłam ją bez przykrycia, bo tak podawał przepis, więc mięso nie było tak soczyste jak powinno. Po 30 minutach jednak formę z mięsem przykryłam i dopiero wtedy zaczął powstawać aromatyczny sos (przepis oczywiście podaję z moimi zmianami).



Składniki:
- 700 g piersi z indyka
- 1 duży oscypek (ok. 300 g)
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
- sól i pieprz


Pierś indyczą rozkroić na płat o grubości ok. 1,5 cm, natrzeć solą i pieprzem. Z obu stron posmarować modem wymieszanym z oliwą i odstawić na około godzinę do lodówki, żeby mięso nabrało aromatu.

Oscypek owinąć mięsem, owinąć bawełnianą nicią i ułożyć w natłuszczonej brytfannie lub żaroodpornym naczyniu, przykryć i wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika na około 1 godzinę.

20 minut przed zakończeniem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby mięso ładnie się zarumieniło.

Nitkę zdejmować obracając pieczeń w formie, w której się piekła, tak, aby powstały sos ładnie nam pieczeń obtoczył (dzięki temu będzie miała taki ładny brązowy kolor).

Podawać gorącą pokrojoną na plastry (drugiego dnia zjedliśmy plasterki tej pieczeni odgrzane na patelni, z chlebem).

1 komentarz:


  1. milk_chocolate84
    2010/06/15 13:49:42
    Dobrze że zjadłam przed chwilą kanapkę bo bym monitor zszamała ;)
    wiosenka27
    2010/06/15 14:03:07
    Za samym oscypkiem nie przepadam ale w takiej pieczeni nie przeszkadzałby mi wcale:)
    nelmi
    2010/06/15 14:52:44
    Witam, pieczeń pięknie wygląda i nawet pachnie :D:D:D
    Mam tylko pytanie, czy można podawać ją na zimno??
    bbrzezinka
    2010/06/15 14:53:10
    koocham oscypka :)
    Gość: monikucha, 192.107.26.*
    2010/06/15 14:53:10
    Chetnie sprobowalabym kawalek :)
    Gość: monikucha, 192.107.26.*
    2010/06/15 14:53:46
    Chetnie sprobowalabym kawalek :)
    komarka
    2010/06/15 15:00:21
    Super ta Twoja pieczeń! I do tego na pewno wspaniale smakuje też na zimno na kanapkę :)
    rafasia
    2010/06/15 15:05:25
    Wygląda pięknie! A ja bardzo lubię oscypki, więc to naprawdę fajny pomysł, by nim nadziać mięsko :D
    edysia79
    2010/06/15 15:12:53
    Nelmi na zimno też można podać, z chlebem na przykład, ale nam jednak bardziej smakowała kiedy plastry podgrzałam na patelni :)
    mania179
    2010/06/15 15:21:58
    Oscypek, mój ulubiony ser! Piękna pieczeń!
    puchatka89
    2010/06/15 16:34:58
    nie możesz takich smakołyków dodawać bo Ci blog wszamiemy! ;-))
    Gość: beolhar, *.mmj.pl
    2010/06/15 17:43:49
    Bardzo ciekawy przepis! Do wypróbowania!
    Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/06/15 21:28:07
    Bardzo ciekawy pomysł. Pięknie się prezentuje Twoje danie Edysiu :)
    emma001
    2010/06/15 21:40:16
    wygląda rewelacyjnie jednak nie przepadam za oscypkami
    piegusek1976
    2010/06/15 21:53:54
    uwielbiam oscypek więc napewno jest smaczne :)
    dagmara_65
    2010/06/16 00:59:24
    Piękne zdjęcia i apetyczna pieczeń. U nas w miejscowych sklepach nie zauważyłam w sprzedaży oscypków. Czasami bywały na bazarach, ale teraz i tam są nieosiągalne. Musiałabym zastąpić jakimś innym serem wędzonym. Ale to już będzie inny smak. Pozdrawiam :)
    Gość: meduza34, *.internetia.net.pl
    2010/06/16 20:22:50
    Rewelacyjnie wyglada i napewno ja zrobie .... uwielbiam oscypki :-)
    kabamaiga
    2010/06/16 22:11:36
    Z miodem jak najbardziej, z oscypkiem nie - jakoś nie przepadam. Ale pewnie nadzienie można zmienić.
    vespertinee
    2010/06/20 21:50:28
    Patrzę, co ona ma w środku, a to oscypek! Fajny pomysł :)
    shinju
    2010/06/22 14:26:01
    O rany, a ja tak kocham oscypka. Muszę wypróbować.
    Gość: stokrotka, *.internetdsl.tpnet.pl
    2010/06/30 10:46:18
    A jak długo piekła się ta pieczeń? rozumiem, że to będzie zależało od wagi ale chciałabym wiedzieć w przybliżeniu jak długo piec pieczeń z podanego przepisu, dziękuję!
    edysia79
    2010/06/30 11:00:28
    Stokrotko rzeczywiście nie napisałam, jak długo piec. Już poprawiam, dziękuję za zwrócenie uwagi :)

    (pieczenie ma trwać około 1 godziny)

    OdpowiedzUsuń