poniedziałek, 21 czerwca 2010

Kapuśniak po węgiersku

Początkowo wydawało mi się, że połączenie kapusty kiszonej i śmietany nie może smakować dobrze, albo co najmniej dziwnie. Postanowiłam jednak zaryzykować i ten kapuśniak ugotować trzymając się przepisu. Dobrze zrobiłam, bo dobre to było, a najbardziej smakowało mężowi i to on zjadł większość ;)

Przepis z gazetki z cyklu "Lubię gotować" nr 1/2005.


Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 200 g wędzonego boczku
- 200 g cienkiej kiełbasy
- 2-3 cebule
- 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- ząbek czosnku
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól


Kapustę osączyć, jeśli jest bardzo kwaśna, opłukać, pokroić. Zalać trzema litrami wody, zagotować.

Boczek pokroić w kostkę i razem z posiekaną cebulą podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Dodać do zagotowanej kapusty razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość gotować na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę, przyprawić do smaku solą, zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką i zagotować.

Można podawać z pieczywem.

1 komentarz:


  1. mania179
    2010/06/21 23:11:05
    O, i jestem pierwsza :) Kapuśniaczek - tak, stanowcze tak.
    Ale zwykle to, co wydaje się być dziwnym połączeniem, jest całkiem smaczne, a czasem nawet bardzo :)
    Gość: Isa, 213.17.152.*
    2010/06/21 23:13:12
    Oj tak , kapusniak górą, jedna z moich ulubionych zup:)
    Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/06/21 23:18:43
    Dla mnie to połączenie jest pyszne. Koniecznie jeszcze z dodatkiem pieprzu ziołowego. Widzę Edysiu, że też do późna siedzisz. Pozdrawiam :)
    majanaboxing
    2010/06/21 23:22:13
    Lubię kapuśniaczek a tak dawno nie jadłam. Pysznie u Ciebie wygląda Edysiu:)
    Pozdrowienia:)
    abbra
    2010/06/22 06:24:48
    Wygląda smakowicie :)
    Bardzo dawno nie gotowałam kapuśniaku ...
    espresso9
    2010/06/22 08:30:44
    Dawno nie jadłam kapuśniaku...ten wygląda bardzo smacznie :)
    ugotujmy
    2010/06/22 08:31:02
    podobają mi się wszystkie nowe wersje kapuśniaku
    panna_malwinna
    2010/06/22 10:03:30
    Kapuśniak w każdej wersji jest nieziemski:)
    Gość: oslun, *.infinity.net.pl
    2010/06/22 10:59:29
    Takie kapuśniaki gotowały moje babcie - a dawno to było! Do wszystkich zup dawały śmietanę Jakie wielkie było moje zdziwienie, gdy dowiedziałam się o barbarzyńskim wynalazku: ZASMAŻCE zwanej czasem ZAKLEPKĄ!
    Pozdrawiam, Ewa
    milk_chocolate84
    2010/06/22 11:14:05
    pyszności :) Najlepszy kapuśniak na świecie robi moja mama ;)
    dagmara_65
    2010/06/22 11:29:26
    Przyznam że miałabym podobne wątpliwości. Też jeszcze takiej nie jadłam. Skorzystam z Twojego przepisu póki kapusta jest jeszcze młoda. Pozdrawiam :)
    Gość: Bafka, *.dip.t-dialin.net
    2010/06/22 15:52:52
    A ja zawsze tak wlasnie robilam i nawet nie wiedzialam, ze to jest niby po wegiersku :)

    OdpowiedzUsuń