środa, 2 czerwca 2010

Ciasto Pocałunek murzyna

A nie, nie, nie będzie tu żadnych pikantnych szczegółów, będzie za to słodko :)

W moim segregatorze z przepisami znalazłam ten, na ciasto o bardzo oryginalnej nazwie. Rewelacyjne ciasto!

Trzy smaki ciasta i krem wspaniale ze sobą współgrają i tworzą bardzo smakowitą całość. Do kawy - idealne.


Składniki
na ciasto:
- 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki mielonego maku
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 150 g posiekanych mieszanych bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa)

na krem:
- 250 g masła
- 3 jajka
- nie pełna szklanka cukru pudru
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- kilka kropli aromatu rumowego lub arakowego (dałam łyżkę rumu)
- 1 szklanka mleka


Przygotować ciasto:
ubić jajko z połową cukru, dodać śmietanę i nadal miksując dodać mąkę z sodą, resztę cukru i ocet, starannie wymieszać.

Podzielić ciasto na 3 równe części.
Jedną połączyć z makiem, drugą z kakao, a trzecią z bakaliami.

Blachę o wymiarach 21x26 cm (lub niewielką tortownicę) wyłożyć papierem do pieczenia i kolejno upiec w niej trzy placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15 minut. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.


Przygotować krem:
w niedużym garnku lub rondelku ubić jajka z cukrem i wymieszać z mąką oraz aromatem na gładką masę. Mleko zagotować i gorące wlewać strużką do masy, ubijając trzepaczką. Postawić garnek na małym ogniu (najlepiej na płytce ochronnej) i energicznie mieszając podgrzewać do zagotowania i zgęstnienia masy. Ostudzić.

Do utartego na puch masła dodawać, wciąż ucierając, po łyżce kremu jajecznego.

Kremem przełożyć placki i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, by masa stężała (moje ciasto stało w lodówce przez całą noc).

3 komentarze:


  1. zauberi
    2010/06/02 09:06:32
    pięknie wygląda! Kiedyś chyba jadłam to ciasto, a teraz na pewno znów je zrobię :)
    caracordata
    2010/06/02 09:08:41
    Ooo, nie znam takiego ciasta i nigdy o nim nie słyszałam. Wniosek? - ciasto do zrobienia.
    milk_chocolate84
    2010/06/02 09:33:05
    piękne ciacho :) Takie własnie słodkości najabardziej do mnie przemawiają ;) Pycha!
    Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/06/02 09:50:50
    Przepis na to ciasto mam pod taką samą nazwą, niestety u mnie wciąż nie wykonane. A wiem, że smaczne, bo miałam okazję spróbować go dawno, dawno temu.
    justmydelicious
    2010/06/02 10:11:43
    narobiłaś mi smaka! dawno nie jadłam takiego ciacha!
    darki85
    2010/06/02 10:57:48
    lubię takie przekładańce z kremem. To wygląda super! (:
    espresso9
    2010/06/02 11:32:25
    Do kompletu jest jeszcze ciasto "Cycki Murzynki" :D
    grazyna1961.only
    2010/06/02 12:47:18
    Słodki ten pocałunek :)
    mikimama
    2010/06/02 14:01:12
    Jaka równa kosteczka. Myślę, że jako tort też by się fajnie prezentował :)
    magoldi
    2010/06/02 14:36:09
    O tak ! Znam to ciasto i rowniez jest w moim zeszycie ...
    polecam...bardzo pyszne :)))
    emma001
    2010/06/02 14:52:44
    Prezentuje sie wspaniale. Głodna sie zrobiłam przez to zdjecie ;)
    dorota20w
    2010/06/02 15:30:17
    a już liczyłam na jakies romanse :)
    piękne ciasto !
    Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
    2010/06/02 15:40:34
    Wiele razy natknęłam się na ten przepis w różnych gazetkach, książkach itp. :) nie robiłam go, ale wygląda bardzo smakowicie :)
    majanaboxing
    2010/06/02 16:47:26
    .Świetnie wygląda to ciasto, jakie ma fajne warstwy! Bardzo mi się podoba :)) Mam wrażenie , ze w tych warstwach jest troszkę podobne do Cycków Murzynki.

    Pozdrówki:)
    krasavitza
    2010/06/02 18:49:31
    ciasto wygląda znakomicie, ale ja o czymś innym:
    pocałunek murzynki to dla mnie pewien przedmiot - taki odtykacz do kibelka, z czarną gumową końcówką i drewnianą rączką, myślę nawet, że nie ma swojej nazwy...
    atina_bc
    2010/06/02 19:12:58
    O jakie pyszności! cudownie wygląda to ciasto:) A nazwa jak zwykle świetna:) Lubie ciasta o takich śmiesznych nazwach :)
    myniolinka
    2010/06/02 22:23:38
    smakowitość potwierdzam:) i nawet robi się je szybko mimo tych 3 warstw:)
    Twoja kostka wygląda obłędnie!
    Gość: , *.chello.pl
    2010/06/02 22:41:16
    Mmmm, ciasto wygląda cudownie smacznie!!!
    Pozdrawiam
    www.kucharzytrzech.blogspot.com
    zawszepolka
    2010/06/02 23:57:13
    A ja znam to pod nazwą cycki murzynki :D
    Skład ten sam, ale na górze są małe okrągłe biszkopty i rodzynka :D
    majazteca
    2010/06/03 06:45:21
    Wyglada smakowicie. Probowalam kiedys zrobic to ciasto ale pamietam, ze wyszlo mi plaskie jak sezamki :) Chyba przepis byl do niczego. Zapisuje wiec Twoj :)
    malgorzata.dz
    2010/06/03 10:20:47
    Ładne ciasto. I widzę, że kilka fajnych smaków się w nim przenika. Bakalie na górnej warstwie rulez! :)
    Jakby tak pożenić pocałunek murzyna z ciastem cycki murzynki - to fajny duet by powstał, co? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. anytsujx
    2010/06/04 07:54:42
    Ciasto wyglada prześlicznie, szkoda, że smaku trzeba się tylko domyślać :)
    hhtp
    2010/06/04 17:43:16
    Ciasto jest pyszne, zrobiłam na Boże Ciało i wszyscy się nim zachwalali ;)
    Chociaż mi warstwy ciasta wyszły dość duże, dlatego następnym razem upiekę w większej blaszce.
    Gość: bakat, *.radom.vectranet.pl
    2010/06/05 09:21:53
    Czy do ciasta można użyć maku suchego? Jeśli tak to ile?
    atina_bc
    2010/06/05 12:14:06
    A to jeszcze raz ja;) Zapraszam do zabawy w 10-te zdjęcie :)
    chochlikikuchenne
    2010/06/05 20:52:03
    Ale fajna nazwa!
    Jeszcze o takim ciescie nie slyszalam ale przyznam ze wyglada wysmienicie!:)
    ugotujmy
    2010/06/06 10:28:00
    nazwa przedziwna :-) ale ciacho podoba mi się bardzo!
    edysia79
    2010/06/07 11:17:17
    Dziękuję za wszystkie miłe komentarze, cieszę się że i Wam, tak samo jak mnie, tak się to ciasto podoba :)

    Espresso właściwie to ja już "cycki murzynki" piekłam, bo jak się dowiedziałam, mój "pijak" (przystole.blox.pl/2008/10/Pijak.html) to jest to samo ciasto, tylko trzeba po jednej rodzynce na każdym biszkopcie ułożyć ;)

    Krasavitza taki odtykacz znam, ale w życiu nie pomyślałabym że tak go można nazwać :)))

    Anitko ja też lubię :) Dziękuję za zaproszenie, na pewno skorzystam ;)

    Poleczko no to "murzyn całuje cycki murzynki" i mamy 2 w1 :D

    Maju z mojego przepisu na pewno Ci się uda ;)
    A może wtedy w za dużej blasze ciasto upiekłaś?

    Małgosiu byłby to duet bardzo zgrany :)

    Hhtp ale szybko skorzystałaś z przepisu! Cieszę się, że ciasto smakowało :)

    Bakat można użyć suchego tyle samo ile jest w przepisie. W oryginale miał to być mak sparzony i zmielony, ale mi się po prostu nie chciało z trzema łyżkami maku tak bawić, więc kupiłam gotowy, suchy, tyle że już zmielony. Jeśli nie byłoby takiego akurat w sklepie, dałabym po prostu suchy mak, bez parzenia i mielenia.

    Gość: hhtp, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/06/08 09:25:41
    Jak tylko ujrzałam przepis wiedziałam, że to będzie strzał w dziesiątkę , dlatego tak szybko upiekłam. Chociaż ja nie miałam maku i do środkowej części dodałam wiórki kokosowe ;)
    cezonia_wino_i_oliwki
    2010/06/11 09:07:08
    chciałabym taki pocałunek dostać ;) A tak poważnie to piekłam to ciacho raz, bardzo wszystkim smakowało i jakoś o nim zapomniałam. Także odkurzyłaś mi pamięć :) Pięknie sie prezentuje :)
    kinia_1979
    2010/06/19 13:10:18
    Edytko wielkie dzieki za przepis, ciasta juz upieczone, masa jajeczna się studzi, zaraz trzeba iśc ucierać.
    W pierwszej chwili się wystraszyłam, ze te placki jakieś cienkiee...ale jak widze takie maja być :)
    U mnie będzie robił za tort urodzinowy dla małżonka :)
    Wyprobowałam jeszcze jeden Twoj przepis na Ciasto Bounty :) Juz siedzi w lodóweczce :)
    Ciekawe czy moim chhłopakom zasmakuje.
    Lada dzien znów sie tu pojawie podkraśc co nieco bo zrobiłas mi smaka na przynajmniej jeszcze z 10 ciast :)
    A na święta napewno tez kilka wypróbuję :)
    Ale sie rozochociłam do pieczenia :)
    Pozdrawiam serdecznie
    Kinga

    OdpowiedzUsuń
  3. Gość: , *.quarto.pl
    2012/01/11 11:24:42
    Bardzo dobre ciasto! Wszyscy zachwalali :) zamierzam je powtórzyć na urodzinach synka dokładajac wartwę kokosową i dekorując jak tort ;)
    Gość: ania, *.dynamic.chello.pl
    2014/05/16 22:46:39
    Zrobilam wedlug przepisu i kazdy placek wyszedl mi milimetrowej grubosci. Robiac bylam pelna wstpliwosci czy nie powinno sie robic ciasta z.potrojnej porcji ale przepis nigdzie tego nie podaje. Czy tylko ja tak zrobilam? Czy nikt nie piekl jeszcze tego ciasta?
    Juz po fakcie poszukalam takiego przepisu na innym blogu i tam bylo wyraznie napisane, ze trzeba potroic porcje ciasta. Szkoda, ze nie sprawdzilam tego przed pieczeniem.
    Proponuję doprecyzować przepis, żeby był jasny i czytelny dla innych.
    edyta_rosner
    2014/05/19 14:56:53
    Aniou przepis jest sprecyzowany. Wszystko podałam tak, jak ja zrobiłam, wymiary blachy też są podane. W komentarzu wyżej ktoś napisał, że ciasto jest bardzo dobre, co znaczy, że wyszło. Może Twoje po prostu nie wyrosło, lub wyrosło za mało? Przyczyny takiej sytuacji mogą być na prawdę różne.
    Gość: ania, *.play-internet.pl
    2014/05/20 10:46:02
    Dziękuję za odpowiedź. Czyli nie trzeba robic trzech oddzielnych porcji ciasta a tylko tą ilość podzielić na trzy części? Ania
    Gość: z cukrem pudrem, *.opole.hypnet.pl
    2015/01/31 15:08:25
    ciasto pyszne, piekłam je wiele razy, jednak na blaszkę 25x30 cm podwoiłam składniki masy i kremu, bo wolę blaty nieco grubsze, bardzo gorąco polecam :)

    OdpowiedzUsuń