poniedziałek, 16 marca 2009

Ciasto Bounty

Dziś nie zaległy, ale aktualny przepis, bo ciasto jeszcze stoi w lodówce. Oczywiście nie całe, bo połowa już została zjedzona. W czasie przygotowywania ciasta zastanawiałam się, czy nie będzie za słodkie, ale okazało się, że jest w sam raz, czyli takie jak lubię. Mąż początkowo zastanawiał się co wspólnego może mieć krem kokosowy na cieście z batonikiem który znamy, ale kiedy już spróbował, stwierdził że smakuje tak samo, a na dodatek ma jedną wielką zaletę: ciasta jest o wiele więcej :-) Pyszności, polecam!
 
Przepis znalazłam na blogu Majanki i planowałam jego wykorzystanie już od jakiegoś czasu, kiedy to mąż poproszony o kupienie bodajże 15 dag wiórków kokosowych kupił mi cały kilogram, bo mniejszych opakowań nie było :-))) Tak więc mam tych wiórków jeszcze "trochę" i pewnie niedługo znów pojawi się tutaj coś kokosowego.


Składniki
na ciasto:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na krem:
- 3 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 szklanki cukru
- 30 dag wiórków kokosowych
- 1 cukier wanilinowy
- 1 kostka masła

- polewa czekoladowa

Przygotować ciasto: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, nadal ubijając stopniowo wsypywać cukier, a potem dodawać po jednym żółtka. Na koniec wsypać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać wszystko drewnianą łyżką.
Wylać ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką lub bułką tartą formy (użyłam tortownicy o średnicy 24 cm i ciasto z kremem i polewą zajęło jej całą wysokość, więc spokojnie można je upiec w większej formie).
Piec w 180C przez około 30 minut.

Przygotować krem: 2 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Wsypać wiórki kokosowe i gotować mieszając na małym ogniu jeszcze przez około 20 minut. Dodać masło i mieszać aż się rozpuści. Budyń rozprowadzić w pozostałym mleku i dodać do masy kokosowej. Mieszając zagotować i odstawić do ostygnięcia.

Na ostudzone ciasto wyłożyć masę kokosową, polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki.

3 komentarze:


  1. gosiab_3
    2009/03/16 16:14:40
    wspaniale i apetycznie bardzo wyglada :)
    edysia79
    2009/03/16 16:20:08
    Dziękuję Gosiu!! :)
    olalala77
    2009/03/16 16:31:06
    Wygląda pięknie :). Uwielbiam takie kokosowe ciasta. A tymi wiórkami się nie przejmuj, ja chętnie popatrzę jeszcze trochę na takie kokosowe cudeńka :).
    Pozdrówka :)
    olciaky
    2009/03/16 16:51:43
    Mniamniusie to ciasto musiało być,uwielbiam Boutny!:)
    Pozdrówka ciepłe.
    Gość: CafePodróż, 91.188.109.*
    2009/03/16 17:25:18
    Mam ochotę na to ciasto!!!!
    Pyszne!!!!
    Gość: Qliphoth, 77.252.172.*
    2009/03/16 17:38:04
    Bardzo ładne i ciekawe ciasto, podobnież jak większość na tym blogu. Podobny krem, tyle tylko, że jeszcze z dodatkiem kaszy manny świetnie komponował się z naleśnikami, jakie jadłem na lutowy Shrove Tuesday. Obiekcje mógłbym mieć za to co do spodu. Jajka? - A na co tu one? Oj, ja potrafiłbym już odpowiednio przepis zmodyfikować, by wyszło równie pyszne, lecz bez wykorzystywania biednych kur (jestem laktowegetarianinem) :-)
    Pozdrawiam.
    zwegowani.pl
    2009/03/16 17:59:03
    patrzę na zdjęcie, a potem spoglądam na brzuszek i już wiem, że by mu się spodobało :D
    pozdrawiam, Ally ze Zwegowanych:)
    iis111
    2009/03/16 20:21:39
    1 kg wiorek, ojej, bedzie tutaj kokosowo;)
    Piekne ciasto:)
    ugotujmy
    2009/03/16 21:26:21
    kilogram wiórków kokosowych?
    fajny ten Twój mąż

    ciasto wygląda cudnie
    bardzo lubię bounty
    abbra
    2009/03/16 22:01:10
    Edysiu , ciasto wygląda super apetycznie !
    Też planuję Bounty , wiórki leżą kupione i czekają - mam nadzieję , że niedługo uda mi się je upiec :)
    edysia79
    2009/03/16 22:52:50
    Olalala dziękuję pięknie :) Ja też lubię kokosowe ciasta i ciasteczka, więc coś na pewno się wymyśli ;)

    Olciaky no pyszne jest, polecam jeśli tak lubisz Bounty :)

    CafePodróż dziękuję bardzo i polecam :)

    Qliphoth odwiedziłam już Twój blog, zapowiada się ciekawie :)
    Jeśli to ciasto Ci się podoba, będę czekać na Twoją jego wersję ;)

    Ally takie ciasto to jest właśnie to, co brzuszki lubią najbardziej ;)

    Iwonko dziękuję serdecznie za komplement dla ciasta, a kokos na pewno niedługo się tutaj jeszcze pojawi :)

    Ugotujmy fajnego mam męża, zgadza się ;)
    Widzę że Bounty ma wielu zwolenników..

    Abbro skoro masz też w planie to ciasto, to czekam na Twoją wersję i cudne jak zawsze zdjęcia!
    casiapaw
    2009/03/16 23:02:51
    Wygląda przepysznie! Ma tylko 1 maleńką wadę - jest kokosowe ;)
    atina_bc
    2009/03/17 08:43:31
    Pysznie i kokosowo wygląda:) Uwielbiam Bounty:))
    majanaboxing
    2009/03/17 10:51:56
    Edysiu, bardzo się ciesze,ze skorzystałaś z tego przepisu :))) Tak mi bardzo miło :))) Ciesze sie,ze bounty smakowalo :) My też je baaardzo lubimy.
    Piękne Ci wyszło !!! :))
    Gość: Darek, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2009/03/17 13:05:55
    Pycha ;-) Zapraszam do mnie :-)
    edysia79
    2009/03/17 16:12:36
    Casiu nie lubisz kokosu?

    Anitko jeśli uwielbiasz Bounty to musisz to ciasto upiec koniecznie :)

    Majanko mój mąż jest nim zachwycony i pewnie niedługo upomni się o powtórkę ;)

    Darku witam i dziękuję za zaproszenie, na pewno skorzystam ;)
    notme-gotuje
    2009/03/21 22:00:03
    Cudne i bardzo apetyczne. :)

    Pozdrawiam serdecznie!
    Gość: MAGDA, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2009/03/22 08:36:08
    a czemu mi ono nie wyszło:(?
    ta masa budyniowa wogóle sie nie scieła jak wyjełam je z tortownicy dosłownie wsyztsko rozpłyneło sie na boki;/
    edysia79
    2009/03/22 10:36:24
    Notme dziękuję :)

    Magdo jaką konsystencję miała masa kokosowa zaraz po ugotowaniu? Moja już przed dodaniem budyniu była bardzo gęsta i potem taka już została. Kiedy wystygła to nawet bez wkładania do lodówki dobrze trzymała się na cieście.
    Szkoda że nie wyszło :(
    casiapaw
    2009/03/22 13:08:16
    Oj, kokosa nie znoszę!
    edysia79
    2009/03/22 20:41:22
    Casiu to wielka szkoda, bo to ciasto jest przepyszne, no ale wszystkiego lubić się nie da ;)
    Gość: stokrotka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2009/07/29 18:27:50
    wczoraj robiłam to ciacho,włożyłam do lodówki,dziś rano spróbowałam:) pychotka, wszystkim smakuje:D na pewno nie raz jeszcze je zrobie;)
    edysia79
    2009/07/30 12:47:59
    Stokrotko taki komentarz to dla mnie wielka radość :) Cieszę się że ciasto się udało i że smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. rosse5
    2010/01/16 12:45:33
    Wygląda na pyszne:) Przepis już wydrukowany, zaraz się zabieram za pichcenie:)
    rosse5
    2010/01/17 12:56:52
    Pycha! Udało mi się wspaniale! Dziękuję za ten przepis! Ps. Polewa też super:)
    Gość: kaqsia1987, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/07/31 16:14:30
    jedno z moich ulubionych na prawde dobre
    Gość: kasiula, *.zone2.bethere.co.uk
    2010/10/08 20:29:22
    super ciasto DZIEKUJE
    Gość: Igman, *.fn.pl
    2010/12/29 19:52:15
    To ja wstawię trzy grosze do przepisu. Masa z wiórkami jest za luźna gdyż jeden budyń nie jest w stanie ściąć tej ilości wiórek i mleka. Proponuję zmniejszyć o pół szklanki ilość mleka lub zwiększyć ilość budyniu z 1 paczki na 2 bo szkoda aby ciasto było półpłynne. Oczywiście wszystko zależy od wsiąkania mleka we wiórki lecz lepiej nie ryzykować i lekko zmodyfikować przepis tak jak podpowiedziałam.
    Zrobiłam to ciasto biorąc przepis i wykonując dokładnie... od Trufli ale masa była za luźna i ścinała się w lodówce trzy dni. Oczywiście dałam plamę przed zaproszonymi na ciasto i zwyczajnie byłam zła.
    Przepis na masę jaki podała Trufla też jest zły. Nie polecam w takim układzie jak Trufla podaje bo masa NIE ZGĘSTNIEJE! Eliminacja wody i amaretto da szansę na ścięcie się masy. Cudów nie ma tam gdzie jest zły przepis.
    Oczywiście samo ciasto jest super i jeżeli tylko nie grozi komuś przytycie to tylko piec i zajadać :)
    Gość: Rudasekawf, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
    2011/07/27 13:49:22
    Własnie się robi :) czekam az masa ostygnie zeby wylozyc na ciasto. troche za mocno podpiekłam biszkopt ale odkroiłam to co za mocno i jest gitarka. Bedzie pyszne czuje to :)
    Gość: Ewa, *.tronic.pl
    2011/09/13 19:36:58
    Dzisiaj zrobiłam to ciasto.Jest pyszne.Wszystkim gorąco polecam.
    Gość: , *.play-internet.pl
    2011/10/08 16:11:48
    to ciasto napewno dzisiaj zrobie, miałam robić szarlotkę królewska ale po przeczytaniu przepisu zmieniłam zdanie. dziękuje. ewa

    OdpowiedzUsuń
  3. Gość: , *.w92-136.abo.wanadoo.fr
    2012/03/07 20:30:36
    Mmmmm..moje ulubione ciasto wlasnie będe robiła życzcie mi powodzenia:)
    Gość: agniex, *.adsl.inetia.pl
    2012/03/25 21:55:57
    jeju zrobiłam to ciasto i wszyscy znajomi których częstowałam byli zachwyceni:) proszę o więcej taki super przepisów:)!
    edysia79
    2012/03/26 22:55:07
    agniex bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz, może jeszcze ktoś się na to ciasto skusi :)
    Gość: Kasia, *.gdynia.mm.pl
    2012/06/18 17:34:08
    Dzisiaj wypróbowałam i wyszło super!! Tylko następnym razem chyba skropię trochę spód ciasta wodą wymieszaną z cytryną
    Gość: Perelka07, *.threembb.ie
    2012/11/26 21:28:36
    Tak jak pisało kilka osób powyżej, z tych proporcji krem się nie ścina. Na taka ilość mleka potrzeba dwóch opakowań budyniu. Po za tym uważam, że dodatek mleka kokosowego znacznie wzbogaciło by smak masy, bo jednak nie jest on zbyt Bounty.
    Gość: Pati, *.internetdsl.tpnet.pl
    2015/01/16 12:37:58
    Właśnie zabieram się do roboty :) Mam nadzieję że ciacho mi wyjdzie i będzie pyszne :)
    Gość: Pati, *.internetdsl.tpnet.pl
    2015/01/21 13:56:28
    Ciasto jest idealne i przepyszne :) Wszyscy domownicy zajadali się i byli zachwyceni :) Przepis doskonały ;)

    OdpowiedzUsuń