Składniki:
- 4 kotlety schabowe bez kości
panierka:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sól
sos do zapiekania:
- 3/4 szklanki mleka
- 20 dag naturalnego serka homogenizowanego (u mnie Bieluch)
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1 łyżeczka soli czosnkowej
Wymieszać mąkę z solą, papryką i pieprzem. Obtoczyć w niej lekko rozbite kotlety. Podsmażyć na maśle lub margarynie na złoty kolor.
Przygotować sos: mleko zagotować, dodać serek homogenizowany, pół porcji parmezanu i sól czosnkową. Dokładnie wymieszać.
Kotlety przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać sosem, posypać pozostałym parmezanem i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160C, aż kotlety będą miękkie (około 50 minut).
OdpowiedzUsuńmag-43
2009/03/05 10:10:56
bardzo pyszowate, ale jeśli mogę, najpierw bym kotlet z lekka zrumienił a dopiero potem podlał tym znamienitym sosem w naczyniu na żar odpornym.
mag-43
2009/03/05 10:13:39
przepraszam, chodziło mi o to, że albo na maśle sklarowanym, nie na margarynie, albo dobrym oleju arachidowym, lub ryżowym, które własnego smaku do potrawy nie przenoszą, poza tym pełna pycha!
majanaboxing
2009/03/05 10:19:01
Edysiu, kolejne super obiadowe danko w Twoim wykonaniu :)) Apetczynie wygląda!:))
Milego dnia :))
Gość: Kuchasia, *.waw.sa.gov.pl
2009/03/05 10:36:12
Bardzo apetyczne danie i na pewno do wykorzystania, aaa i widzę, że schab ostatnio u nas króluje :)) pozdrawiam serdecznie!
Gość: Konsti, *.ip17.fastwebnet.it
2009/03/05 14:40:25
Przypomnialo mi sie, ze juz dawno schabu nie jadlam... Pomysl na pewno do wyprobowania! Pozdrawiam.
edysia79
2009/03/05 15:14:20
Mag-43 oleju arachidowego ani ryżowego jeszcze nie używałam, a do tego mięsa akurat tak mi masło pasowało. Polecam to danie oczywiście :)
Majanko dziękuję serdecznie :)
Kuchasiu tak jakoś ostatnio do schabu wróciłam, bo jak długo można jeść te piersi kurzęce? ;)
Konsti polecam taki schab i również pozdrawiam!
iis111
2009/03/05 18:30:57
to by nam smakowalo:D
abbra
2009/03/05 19:26:15
Edysiu , u Ciebie zawsze coś smakowitego się znajdzie ! Ciekawy przepis ! :)
atina_bc
2009/03/06 16:33:18
Edysiu i znowu ciekawy przepisik na kawałek mięsa:)
kachna.pl
2009/03/07 10:24:44
Edysiu mój ślubny by nie pogardził ja też ... wygląda smakowicie... moja córka jednak ciągle te białe mięso preferuje więc dla niej wariant kurczakowy;)
Pozdrawiam
Kasia
edysia79
2009/03/07 22:39:19
Iwonko w takim razie musisz zrobić taki obiadek ;)
Abbro i Anitko dziękuję bardzo! :)
Kachna myślę że z kurczakiem też dobre będzie :)
olciaky
2009/03/14 17:21:14
Mniam mniam:)
ninn17
2009/11/26 23:57:09
i wlasnie te kotlety sa sprawca zamieszania z 'colowym' ciastem :)
tak bylam ciekawa zdania szanownego N. na temat kotletow ze siedzialam i patrzylam jak je i co powie ;) a ciasto biedne w piekarniku grzecznie czekalo :)
jakbym zjadla, nie robiac osobiscie, to nigdy bym nie zgadla z czego jej sos!! a jest bardzo pyszny (nawet jesli zamiast homogenizowanego da sie sernikowy... hi hi )
jestes mistrzynia kolderek, wiesz? :D
dziekuje po raz kolejny