czwartek, 5 marca 2009

Kotlety zapiekane z parmezanem

Kolejna propozycja z książeczki "Pyszne potrawy z wieprzowiny" z kolekcji Biblioteczki Poradnika Domowego. Do tego przepisu podeszłam z zaciekawieniem, bo zastanawiałam się jaki smak otrzymam po połączeniu schabu, mleka i serka. Z efektu byłam zadowolona, mężowi też bardzo smakowało. Schab przygotowany w ten sposób był miękki, soczysty, a serowa kołderka na nim bardzo smaczna.



Składniki:
- 4 kotlety schabowe bez kości

panierka:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sól

sos do zapiekania:
- 3/4 szklanki mleka
- 20 dag naturalnego serka homogenizowanego (u mnie Bieluch)
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1 łyżeczka soli czosnkowej

Wymieszać mąkę z solą, papryką i pieprzem. Obtoczyć w niej lekko rozbite kotlety. Podsmażyć na maśle lub margarynie na złoty kolor.

Przygotować sos: mleko zagotować, dodać serek homogenizowany, pół porcji parmezanu i sól czosnkową. Dokładnie wymieszać.

Kotlety przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać sosem, posypać pozostałym parmezanem i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160C, aż kotlety będą miękkie (około 50 minut).

1 komentarz:


  1. mag-43
    2009/03/05 10:10:56
    bardzo pyszowate, ale jeśli mogę, najpierw bym kotlet z lekka zrumienił a dopiero potem podlał tym znamienitym sosem w naczyniu na żar odpornym.
    mag-43
    2009/03/05 10:13:39
    przepraszam, chodziło mi o to, że albo na maśle sklarowanym, nie na margarynie, albo dobrym oleju arachidowym, lub ryżowym, które własnego smaku do potrawy nie przenoszą, poza tym pełna pycha!
    majanaboxing
    2009/03/05 10:19:01
    Edysiu, kolejne super obiadowe danko w Twoim wykonaniu :)) Apetczynie wygląda!:))
    Milego dnia :))
    Gość: Kuchasia, *.waw.sa.gov.pl
    2009/03/05 10:36:12
    Bardzo apetyczne danie i na pewno do wykorzystania, aaa i widzę, że schab ostatnio u nas króluje :)) pozdrawiam serdecznie!
    Gość: Konsti, *.ip17.fastwebnet.it
    2009/03/05 14:40:25
    Przypomnialo mi sie, ze juz dawno schabu nie jadlam... Pomysl na pewno do wyprobowania! Pozdrawiam.
    edysia79
    2009/03/05 15:14:20
    Mag-43 oleju arachidowego ani ryżowego jeszcze nie używałam, a do tego mięsa akurat tak mi masło pasowało. Polecam to danie oczywiście :)

    Majanko dziękuję serdecznie :)

    Kuchasiu tak jakoś ostatnio do schabu wróciłam, bo jak długo można jeść te piersi kurzęce? ;)

    Konsti polecam taki schab i również pozdrawiam!
    iis111
    2009/03/05 18:30:57
    to by nam smakowalo:D
    abbra
    2009/03/05 19:26:15
    Edysiu , u Ciebie zawsze coś smakowitego się znajdzie ! Ciekawy przepis ! :)
    atina_bc
    2009/03/06 16:33:18
    Edysiu i znowu ciekawy przepisik na kawałek mięsa:)
    kachna.pl
    2009/03/07 10:24:44
    Edysiu mój ślubny by nie pogardził ja też ... wygląda smakowicie... moja córka jednak ciągle te białe mięso preferuje więc dla niej wariant kurczakowy;)
    Pozdrawiam
    Kasia
    edysia79
    2009/03/07 22:39:19
    Iwonko w takim razie musisz zrobić taki obiadek ;)

    Abbro i Anitko dziękuję bardzo! :)

    Kachna myślę że z kurczakiem też dobre będzie :)

    olciaky
    2009/03/14 17:21:14
    Mniam mniam:)
    ninn17
    2009/11/26 23:57:09
    i wlasnie te kotlety sa sprawca zamieszania z 'colowym' ciastem :)
    tak bylam ciekawa zdania szanownego N. na temat kotletow ze siedzialam i patrzylam jak je i co powie ;) a ciasto biedne w piekarniku grzecznie czekalo :)
    jakbym zjadla, nie robiac osobiscie, to nigdy bym nie zgadla z czego jej sos!! a jest bardzo pyszny (nawet jesli zamiast homogenizowanego da sie sernikowy... hi hi )
    jestes mistrzynia kolderek, wiesz? :D
    dziekuje po raz kolejny

    OdpowiedzUsuń