poniedziałek, 9 marca 2009

Delikatny gulasz

Łagodny w smaku, aromatyczny gulasz drobiowy świetnie pasujący do ryżu lub makaronu.


Składniki (na 2 porcje):
- 10 dag pieczarek
- 1 filet z kurczaka
- pęczek dymki lub 1 mała cebula
- 1/2 opakowania mrożonego zielonego groszku
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/3 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- sól i pieprz

Mięso pokroić w niedużą kostkę, podsmażyć na łyżce oleju. Oprószyć solą i pieprzem, zdjąć z patelni.

Pieczarki pokroić, dymkę lub cebulę posiekać i razem podsmażyć na maśle. Wlać gorący bulion, dodać śmietanę i estragon. Przykryć o gotować 2-3 minuty na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Mrożony groszek wrzucić do osolonego wrzątku, gotować około 5 minut, odcedzić. Przełożyć na patelnię do sosu, dodać mięso i wszystko razem dusić jeszcze przez chwilkę. Doprawić do smaku.
 

1 komentarz:


  1. ugotujmy
    2009/03/09 19:40:07
    nazwa 'gulasz' zawsze znana mi była jako danie z mięsem wołowym, warzywami (papryka w roli głównej) i nigdy za nim nie przepadałam.
    a tak drobiowa alternatywa gulaszu baaardzo mi się podoba
    a już szczególnie z tym zielonym,pysznym groszkiem
    :-)
    iis111
    2009/03/09 20:17:11
    Uwielbiam wszystkie gulasze. Zreszta czego ja nie lubie;) Jestem bardzo miesozerna:D
    majanaboxing
    2009/03/09 21:47:13
    Edysiu, pyszniutko wygląda taki gulasz :)) Delikatny, pachnący, drobiowy, mniam :)
    casiapaw
    2009/03/09 22:51:59
    Wygląda na bardzo kremowy i delikatniusi :) Taki mniam mniam!
    atina_bc
    2009/03/10 07:02:15
    Pysznie wygląda:)
    mag-43
    2009/03/10 09:29:40
    rzeczywiście kremowy i w smaku na pewno delikatny, w sam raz na przedwiośnie
    grumko
    2009/03/12 12:43:42
    Mmmmm: bardzo smacznie wygląda!
    edysia79
    2009/03/12 16:39:53
    Ugotujmy Mnie gulasz kojarzy się z kolei z mięsem wieprzowym, ale papryka też oczywiście musi w nim być :) Przed wstawieniem tego przepisu na blog zastanawiałam się nawet nad tym, czy ta nazwa jest tutaj właściwa - nie ma to jak siła przyzwyczajenia - ale doszłam do wniosku że jednak jest dobra ;) Oczywiście polecam taki gulasz, jeśli nie przepadasz za tym zwykłym.

    Iwonko ja jestem troszkę mniej mięsożerna, ale gulasze też bardzo lubię :)

    Majanko jest taki pyszny na jaki wygląda. Moi mężczyźni byli zachwyceni ;)

    Casiu i Anitko dziękuję, a gulasz polecam ;)

    Mag-43 masz rację, udało mi się z tym gulaszem w porę roku wstrzelić ;)

    Andrzeju jak wygląda tak i smakuje :)
    saurelin
    2009/03/29 14:04:25
    Edysiu zrobilam go wczoraj, serdecznie dziekuje za przepis.
    Zamiescilam u siebie na blogu. saurelin.blogspot.com/2009/03/drobiowy-gulasz.html
    edysia79
    2009/04/07 17:08:14
    Agatko cieszę się, że skorzystałaś z mojego przepisu :)
    Na pewno w czasie nadrabiania zaległości blogowych wpadnę do Ciebie żeby go sobie obejrzeć ;)
    bbrzezinka
    2010/05/27 20:31:25
    Gulasz pyszniutki, a dzieciom najbardziej podobało się gonienie za groszkiem po talerzu :)

    OdpowiedzUsuń