Przywoływania letnich smaków ciąg dalszy :-)
Tym razem do wykorzystania dostałam od mamy jagody w słoiku. Sok oddałam mamie, a owoce wylądowały w cieście. Przepis jest dość stary, znalazłam go w swoich zbiorach, ale skorzystałam z niego po raz pierwszy. Być może zrobię powtórkę latem, ze świeżymi owocami.
Ciasto jest bardzo smaczne, w smaku przypomina trochę babkę piaskową. Świetnie pasuje do kubka mleka na drugie śniadanie lub podwieczorek, zwłaszcza kiedy tak jak teraz u mnie, za oknem sypie śnieg...
Tym razem do wykorzystania dostałam od mamy jagody w słoiku. Sok oddałam mamie, a owoce wylądowały w cieście. Przepis jest dość stary, znalazłam go w swoich zbiorach, ale skorzystałam z niego po raz pierwszy. Być może zrobię powtórkę latem, ze świeżymi owocami.
Ciasto jest bardzo smaczne, w smaku przypomina trochę babkę piaskową. Świetnie pasuje do kubka mleka na drugie śniadanie lub podwieczorek, zwłaszcza kiedy tak jak teraz u mnie, za oknem sypie śnieg...
Składniki:
- 30 dag jagód (świeżych, mrożonych lub ze słoika)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 250 g masła lub margaryny
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cytryna
Jagody świeże opłukać, jeśli są ze słoika osączyć z soku, mrożonych nie rozmrażać. Cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę i nadal miksując dodawać kolejno jajka, potem porcjami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie wlać mleko oraz sok i skórkę z cytryny. Dokładnie zmiksować.
Wsypać jagody, wymieszać delikatnie łyżką i ciasto przełożyć do natłuszczonej formy keksowej.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60-70 minut w 180C.
Po upieczeniu ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
OdpowiedzUsuńupl
2009/03/12 17:01:27
brzmi prosto i fajnie - mam zamrozone jagody w zamrazalniku :-)
jstnk
2009/03/12 17:07:53
Jak ja kocham jagody! Koniecznie muszę gdzieś jakieś znaleźć.. i to szybko! Ciasto wygląda bardzo apetycznie!:) Pozdrawiam!
olalala77
2009/03/12 19:17:26
Wygląda pysznie :). Uwielbiam jagody! Poproszę o kawałek :)...
iis111
2009/03/12 22:03:41
Wydaje mi sie, ze tesknisz za latem;)
casiapaw
2009/03/13 00:45:52
Edytko litości! To musi być przepyszne - wygląda jak keks (który kocham), smakuje podobnie do piaskowego (za którym przepadam) i ma jagody (za którymi chyba wszyscy szalejemy) :) To brzmi jak ciasto ideał!!!
atina_bc
2009/03/13 06:58:35
Edysiu ciasto wygląda tak smacznie, a ja niestety nie mam borówek:( muszę z nim poczekać do lata, a tak bardzo ślinka leci;)
majanaboxing
2009/03/13 08:47:03
Wspaniałe! Uwielbiam to przypominanie lata ! :))
kuchnia-monsai
2009/03/13 09:11:54
ja zazwyczaj jagody daje na wierzch ciasta, nigdy nie piekłam ich w środku ciasta, a musze spróbowac, bo bajecznie to wygląda! :)
mietowka22
2009/03/13 09:34:35
a też mam jagody i ostatnio właśnie zastanawiałam się co z nimi zrobić, teraz już wiem :)
ugotujmy
2009/03/13 10:52:52
ostatnio wyjadłam ze słoiczka wszystkie jagody
i został sam sok
wlałam go do muffinek i wyszły ślicznie niebieskie
następnym razem dodam do nich owoce,
bo w przekroju wygląda to cudnie
mam ochotę na takie letnie ciasto:-)
Gość: Kuchasia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/03/13 19:11:07
Świetny pomysł na przywołanie lata i ciepełka, a ciasto prezentuje się cuuuuuudownie!!!
edysia79
2009/03/14 00:03:07
Upl to jak, będzie jagodowe ciasto? ;)
Justynko owocnych poszukiwań życzę! :)
Olu proszę bardzo, został jeszcze jeden.
Iwonko bardzo tęsknię...
Casiu to takie idealne 3w1 mi wyszło ;)
Anitko mam nadzieję, że jak już lato przyjdzie, to przypomnisz sobie o tym przepisie :)
Majanko ja się bardzo cieszę, że w tym roku mogę sobie tak lato poprzywoływac, bo w ubiegłym z zazdrością wielką patrzyłam na Twoje wypieki z owocami lata :)
Monsai ja z kolei jeszcze nie piekłam żadnego ciasta z jagodami na wierzchu, zawsze daję je do środka...
Miętówko cieszę się że Cię zainspirowałam :)
Ugotujmy muffinki z jagodami też już piekłam i były przepyszne, ale na dodanie samego sk=oku bym nie wpadła...
Kuchasiu dziękuję pięknie! :)
olciaky
2009/03/14 17:15:48
Skoro tak zachwalasz to chyba sobie druknę ten przepisik,bo mam masę jagód jeszcze w zamrażalniku:P
Ps: zapraszam do siebie,na placuszki:)
notme-gotuje
2009/03/15 09:11:14
Jakie apetyczne pełne jagód to ciasto i na pewno wspaniałe w smaku, mniam :)
Pozdrawiam!
Gość: maria, *.aster.pl
2009/04/05 10:46:56
te 3 szklanki maki to ile gram? szklanki sa jednak w dzisiejszych czasach bardzo rozne - maja po 150, 170, 200 g pojemnosci
edysia79
2009/04/07 17:19:17
Mario moje szklanki mają 250 ml pojemności. Sprawdziłam przed chwilą i jedna moja szklanka to 140 gram.
asgardsreia
2009/05/14 11:19:32
Mniam mniam :)
Już wiem jak sobei dzisiaj zrobić dobrze :D
Dziękuję za przepis ;)
edysia79
2009/05/16 22:08:47
Asgardsreia cieszę się że przepis się spodobał, mam nadzieję, że ciasto smakowało?
Pozdrawiam!
Gość: apilqa, *.centertel.pl
2009/06/18 20:32:26
Mam nadzieje ze mi wyjdzie bo uwielbiam jagody
edysia79
2009/06/20 23:59:04
Apilqa i jak, wyszło? Mama nadzieję, że już część ciasta zosała ze smakiem zjedzona ;)