Od
tego tygodnia postanowiłam sobie, że będę gotować dwudaniowe obiady,
żeby synek przed popołudniową drzemką i po obudzeniu mógł zjeść coś
ciepłego i treściwego. Zobaczymy jak długo uda mi się wytrwać w tym
postanowieniu, bo jak z tych niecierpliwych i raczej nie wytrwałych
jestem ;-)
Wzięłam
więc dziś segregator z przepisami na zupy do ręki i pierwszy
wypróbowany, ale jeszcze tutaj nie pokazywany był właśnie na zupę
koperkową z kluseczkami. Wszystkie składniki miałam w domu i bardzo
dobrze, bo padający śnieg z deszczem skutecznie zniechęcił mnie do
wyjścia do sklepu. Zupa została ugotowana, dziecko nakarmione i śpi,
więc pierwszy dzień realizacji postanowienia mogę odkreślić :-)
zupa:
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- pół pęczka koperku
- 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
- 1 torebka ryżu
- śmietana 12%
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
kluseczki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Łyżkę mąki podsmażyć na maśle, następnie do zasmażki wsypać posiekany koperek i dusić przez chwilę. Wlać bulion, zagotować.
W międzyczasie przygotować masę na kluseczki: mięso pokroić w kostkę, zmielić w blenderze, wymieszać z roztrzepanym jajkiem i mąką, delikatnie posolić. Wymieszać dokładnie na dość zwartą masę która łatwo da się formować.
Dwie łyżeczki moczyć we wrzącej zupie i formować z ich pomocą niewielkie kluseczki z przygotowanego ciasta. Wkładać je od razu do zupy. Kiedy wszystkie kluseczki wypłyną do góry, dodać osobno ugotowany ryż i śmietanę. Wszystko razem zagotować i doprawić do smaku.
OdpowiedzUsuńaga-aa
2009/03/17 16:24:30
te kluseczki bardzo mnie intrygują
majanaboxing
2009/03/17 16:34:51
Piękna, pyszna zupka ! Kluseczki drobiowe, wow! :)) Znając moje dziecię to koperkowej by nie ruszyło, ale ja jak najbardziej!:))
Gość: nina, 195.93.211.*
2009/03/17 18:55:53
mięso do klusek ma być surowe czy ugotowane?
edysia79
2009/03/17 19:50:34
Aga kluseczki można też dodać do innej zupy, bo do tej to ja je sama dodałam ;)
Majanko dziękuję za komplementy dla zupki, potwierdzam że jest pyszna :)
Kluseczki można zrobić z jakimś sosem na przykład zamiast dodawać je do zupy.
Nino mięso ma być surowe.
blue_megi
2009/03/17 21:10:10
koperkowa to jedna z moich ulubionych zup- gęsta, z dużą ilością śmietany, pachnąca świeżutkim koperkiem... eh rozmarzyłam się ;)
iis111
2009/03/17 21:27:31
jak ja rzadko gotuje zupy, ale chyba czas to zmienic;)
casiapaw
2009/03/17 22:41:31
Wygląda pysznie! Wyobrażam sobie jak pachnie i jaka musi być delikatniusia :)
atina_bc
2009/03/18 09:27:08
Pysznie wygląda:)
ugotujmy
2009/03/18 14:25:18
ależ z tego synka to szczęściarz:-)
gosiab_3
2009/03/18 14:32:14
kochamy zupke koperkowa,bardzo czesto ja robie,ale ze zwyklymi lanymi kluseczkami,musze wyprobowac takie kluseczki:)
majanaboxing
2009/03/19 19:17:20
Edysiu u mnie czeka na Ciebie zaproszenie do łancuszka czytelniczego, oczywiście, jesli masz ochotę, nic na siłe :)) Pozdrówki :**
Gość: Kuchasia, *.waw.sa.gov.pl
2009/03/20 09:19:45
Edysiu zupka wygląda przepysznie :) nominowałam Cię do Kreativ Blogger Award pozdrawiam serdecznie
mag-43
2009/03/20 09:46:57
no rzeczywiście zupka pychota, powiedziałbym właśnie taka dziecięca. Moje pociechy gdy były młodsze to właśnie takie menu preferowały
edysia79
2009/03/21 20:10:34
Dziękuję za wszystkie miłe słowa dla zupki, zachęcam do jej spróbowania :)
Majanko i Kuchasiu dziękuję serdecznie za nominację, jutro postaram się opublikować notkę na ten temat :)
Pozdrawiam serdecznie!
Gość: basia, *.chello.pl
2010/06/24 18:02:41
A dziś "popełniona "została ta Zupka z myślą dla mojego Wnusia - kluseczki tak dobre że klękajcie narody. Dziękuje za kolejny przepis, a przede wszystkim za tego bloga - za tydzień rozpoczynam urlop to dopiero będę się "wyżywać".
edysia79
2010/06/24 22:57:11
Basiu ciesze się bardzo, ja tą zupę, tak jak napisałam, ugotowałam z myślą o moim synku, więc to wspaniale że i Twojemu wnusiowi smakowała :)
A na urlop moje przepisy polecam jak najbardziej ;)