Wiem, że dziewczyny lubią zdrowe wypieki i potrawy. Taki jest też ten keks. Ma w sobie płatki owsiane, otręby, siemię lniane, oraz dużo bakalii. Jest miękkie, puszyste, ale też nieco ciężkie i wilgotne, a przy tym tak łatwe do przygotowania jak muffinki - wystarczy składniki wymieszać łyżką.
Dlatego też w przygotowaniu ciasta mógł mi pomagać synek (uwielbia mieszać mąkę i wszelkie sypkie produkty). Dodatkowo przekonałam się wczoraj, jak pomaganie mi w kuchni uczy. Z szuflady z przyprawami wyjęłam pudełko z imbirem, otworzyłam i bez słowa wsypałam do miski w której synek mieszał składniki. I wystarczyło, że zobaczył kolor oraz poczuł zapach, a powiedział "aaa... to imbir!". Czyli rośnie mi następca :)))
Polcia i Alicja - dziękuję za wspólne pieczenie i super przepis!
Składniki:
- 1,5 szklanki zwykłych płatków owsianych
- 0,5 szklanki siemienia lnianego
- 0,5 szklanki otrębów pszennych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- po 0,5 łyżeczki imbiru i cynamonu
- 1,5 szklanki bakalii (u mnie rodzynki, oraz pokrojone orzechy włoskie i laskowe)
- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego (duży kubek - 370 g)
- 1 jajko
- 2/3 szklanki miodu
Płatki, siemię i otręby wymieszać, wsypać na blachę i opiekać przez 10 minut w 180 st.C, potem ostudzić i zmielić (ależ one pięknie pachniały!)
Potem w jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej wymieszać jogurt, jajko i miód. Wlać do suchych składników, wymieszać łyżką i piec w małej keksówce (o wymiarach 12x30 cm) w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 60 minut (do suchego patyczka).
OdpowiedzUsuńmargot11
2011/02/25 20:04:31
Edyta, oglądam te nadze wypieki i niby ten sam przepis ,a każdy keks wygląda inaczej :)
choć każdy pysznie
Twój taki elegancki
Dziękuję za to wspólne wirtualne pieczenie :)
zawszepolka
2011/02/25 20:06:02
Super! Piękna tekstura mój był bardziej zbity ale dałam płatki żytnie pół na pół z orkiszowymi :D
Dziękuję za kolejne spotkanie :)
basiap-p
2011/02/25 20:14:37
Nigdy nie dodawałam siemienia lnianego do ciasta. Może najwyższy czas spróbować
Gość: kamaria, *.ssp.dialog.net.pl
2011/02/25 20:29:48
Jako że jestem zakręcona na punkcie zdrowego odżywiania, muszę przyznać, że ten przepis jest wspaniały :) Upiekę na pewno w najbliższym czasie!
jolantaszyndlarewicz
2011/02/25 20:31:40
idealny ...na po diecie i w trakcie też:) pozdrawiam ciepło
mihrunnis_a
2011/02/25 20:33:43
Keks jak marzenie :) uwielbiam takie ciasta. Pozdrawiam serdecznie
kabamaiga
2011/02/25 20:41:58
Obłędne zdjęcie Edysiu.
Gość: Kubełek Smakowy, *.tktelekom.pl
2011/02/25 20:45:33
Niby z tego samego przepisu co Polski, a całkiem inny. Inna mąka? Sekretny składnik?
majanaboxing
2011/02/25 20:59:04
Bardzo fajny przepis! SUper zdrowy ten Wasz keksik! Bardzo mi się podoba,a ja keksy lubię. Lecę do Polki i do Ali oglądać. Częstuję się u Ciebie kawałeczkiem:)
edysia79
2011/02/25 21:04:03
Margot no właśnie, u każdej z nas ciasto jest inne, chociaż przepis ten sam :)
Poleczko ja specjalnie do tego ciasta otworzyłam paczkę otrąb pszennych, bo owsiane to miałam otwarte ;)
Basiu ja też pierwszy raz dodałam siemię do ciasta. Teraz nie jest wyczuwalne w smaku, ale uprażone z płatkami pięknie pachniało przed pieczeniem. Ciasto po upieczeniu też wspaniale pachniało :)
Kamaria upiecz, na prawdę jest bardzo smaczne :)
Jola mówisz, ze nawet na diecie można by je zjeść?
Mihrunnis_a dziękuję i również pozdrawiam :)
Kabamaiga dziękuję pięknie :)
Kubełek Smakowy nie, robiłam wszystko dokładnie jak w przepisie. Może to synek tak dobrze suche składniki wymieszał, że ciasto podrosło mimo że polka mówiła mi, że nie wyrasta? ;)
zaytoona
2011/02/25 22:25:29
Rzeczywiście samo wręcz zdrowie. W dodatku w tak pysznej formie. Boję się, że zjadłabym całe ciasto i z nikim się nie podzieliła... ;))
Pozdrawiam!
milk_chocolate84
2011/02/26 08:06:39
wspaniale wygląda :) Warto przepis gdzieś z brzegu do zakładek wrzucić ;)
acirinka
2011/02/26 08:11:29
Mój synek podobnie jak Twój lubi imbir:) Ja zresztą też:)
gosiab_3
2011/02/26 09:24:51
brawa dla synka!!!dobry nosek ma :) keks wyszedl Ci wspaniale,niby tak samo,jak u Polci i Ali,a jednak zupelnie inaczej :) niezwykle apetycznie wyglada :)
Pozdrawiam :)
tilianara
2011/02/26 10:45:10
Edysiu, bardzo fajne ciacho. Dobre i w domku i do zabrania ze sobą na przechadzkę ... tym bardziej, że coraz cieplej robi się w ciągu dnia :)
rafasia
2011/02/26 12:03:06
Właśnie wczoraj spisywałam od Polki ten przepis, bo muszę wypróbować. Patrzę, a i u Ciebie też jest! :D
Gość: OSa, *.dynamic.chello.pl
2011/02/26 18:46:20
Rewelacja! Muszę wypróbować.
iis111
2011/02/26 19:13:15
rzeczywiscie patrzac na skladniki mozna sie pokusic o stwierdzenie, ze calkiem zdrowy jest ten keks:)
usmiecham-sie
2011/02/27 09:55:24
edysiu, to jest lepsze niż chlebek turecki, który ubóstwiam! Zaraz sobie wydrukuję ten przepis :)
bea.w.kuchni
2011/02/28 11:15:53
Piekny! Rzeczywiscie u kazdej z Was inaczej wyglada :)
Pozdrawiam Edysiu!
Gość: Czarna Biedronka, *.babilon.ds.polsl.pl
2011/04/28 11:48:47
Zrobiłam go na Świąta. Jest wspaniały w smaku. Na tyle wspaniały, że w niedzielne popołudnie upiekłam jeszcze jeden ;) Fragement z drugiego udało mi się uchować do środy i zabrać ze sobą na studia. Przepis wylądował w mojej książce kucharskiej i napewno jeszcze nie jeden raz go wykorzystam :)
adrijah
2012/03/29 16:45:47
Pyycha :) faktycznie podczas pieczenia i mielenia roznosi się niesamowity zapach :) Zdecydowanie będę go powtarzać :) redandpale.blox.pl/2012/03/Keks-samo-zdrowie.html
Keks to świetny pomysł na zdrowy i pyszny wypiek, zwłaszcza gdy można go wzbogacić orzechami, suszonymi owocami i miodem. Cieszę się, że promujesz takie przepisy, które łączą smak z wartością odżywczą. Czy masz może inne warianty tego ciasta, np. z dodatkiem korzennych przypraw lub kakao? Uwielbiam eksperymentować w kuchni i chętnie spróbuję czegoś nowego! 😊
OdpowiedzUsuń