piątek, 25 lutego 2011

Keks samo zdrowie

Znów spotkałam się wirtualnie w kuchni z Polką, ale nie tylko, bo również z Alą. No dobrze, właściwie to ja tylko do nich dołączyłam ;)

Wiem, że dziewczyny lubią zdrowe wypieki i potrawy. Taki jest też ten keks. Ma w sobie płatki owsiane, otręby, siemię lniane, oraz dużo bakalii. Jest miękkie, puszyste, ale też nieco ciężkie i wilgotne, a przy tym tak łatwe do przygotowania jak muffinki - wystarczy składniki wymieszać łyżką.

Dlatego też w przygotowaniu ciasta mógł mi pomagać synek (uwielbia mieszać mąkę i wszelkie sypkie produkty). Dodatkowo przekonałam się wczoraj, jak pomaganie mi w kuchni uczy. Z szuflady z przyprawami wyjęłam pudełko z imbirem, otworzyłam i bez słowa wsypałam do miski w której synek mieszał składniki. I wystarczyło, że zobaczył kolor oraz poczuł zapach, a powiedział "aaa... to imbir!". Czyli rośnie mi następca :)))


Polcia i Alicja - dziękuję za wspólne pieczenie i super przepis!




Składniki
:
- 1,5 szklanki zwykłych płatków owsianych
- 0,5 szklanki siemienia lnianego
- 0,5 szklanki otrębów pszennych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- po 0,5 łyżeczki imbiru i cynamonu
- 1,5 szklanki bakalii (u mnie rodzynki, oraz pokrojone orzechy włoskie i laskowe)

- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego (duży kubek - 370 g)
- 1 jajko
- 2/3 szklanki miodu


Płatki, siemię i otręby wymieszać, wsypać na blachę i opiekać przez 10 minut w 180 st.C, potem ostudzić i zmielić (ależ one pięknie pachniały!)

Potem w jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej wymieszać jogurt, jajko i miód. Wlać do suchych składników, wymieszać łyżką i piec w małej keksówce (o wymiarach 12x30 cm) w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 60 minut (do suchego patyczka).

1 komentarz:


  1. margot11
    2011/02/25 20:04:31
    Edyta, oglądam te nadze wypieki i niby ten sam przepis ,a każdy keks wygląda inaczej :)
    choć każdy pysznie
    Twój taki elegancki
    Dziękuję za to wspólne wirtualne pieczenie :)
    zawszepolka
    2011/02/25 20:06:02
    Super! Piękna tekstura mój był bardziej zbity ale dałam płatki żytnie pół na pół z orkiszowymi :D
    Dziękuję za kolejne spotkanie :)
    basiap-p
    2011/02/25 20:14:37
    Nigdy nie dodawałam siemienia lnianego do ciasta. Może najwyższy czas spróbować
    Gość: kamaria, *.ssp.dialog.net.pl
    2011/02/25 20:29:48
    Jako że jestem zakręcona na punkcie zdrowego odżywiania, muszę przyznać, że ten przepis jest wspaniały :) Upiekę na pewno w najbliższym czasie!
    jolantaszyndlarewicz
    2011/02/25 20:31:40
    idealny ...na po diecie i w trakcie też:) pozdrawiam ciepło
    mihrunnis_a
    2011/02/25 20:33:43
    Keks jak marzenie :) uwielbiam takie ciasta. Pozdrawiam serdecznie
    kabamaiga
    2011/02/25 20:41:58
    Obłędne zdjęcie Edysiu.
    Gość: Kubełek Smakowy, *.tktelekom.pl
    2011/02/25 20:45:33
    Niby z tego samego przepisu co Polski, a całkiem inny. Inna mąka? Sekretny składnik?
    majanaboxing
    2011/02/25 20:59:04
    Bardzo fajny przepis! SUper zdrowy ten Wasz keksik! Bardzo mi się podoba,a ja keksy lubię. Lecę do Polki i do Ali oglądać. Częstuję się u Ciebie kawałeczkiem:)
    edysia79
    2011/02/25 21:04:03
    Margot no właśnie, u każdej z nas ciasto jest inne, chociaż przepis ten sam :)

    Poleczko ja specjalnie do tego ciasta otworzyłam paczkę otrąb pszennych, bo owsiane to miałam otwarte ;)

    Basiu ja też pierwszy raz dodałam siemię do ciasta. Teraz nie jest wyczuwalne w smaku, ale uprażone z płatkami pięknie pachniało przed pieczeniem. Ciasto po upieczeniu też wspaniale pachniało :)

    Kamaria upiecz, na prawdę jest bardzo smaczne :)

    Jola mówisz, ze nawet na diecie można by je zjeść?

    Mihrunnis_a dziękuję i również pozdrawiam :)

    Kabamaiga dziękuję pięknie :)

    Kubełek Smakowy nie, robiłam wszystko dokładnie jak w przepisie. Może to synek tak dobrze suche składniki wymieszał, że ciasto podrosło mimo że polka mówiła mi, że nie wyrasta? ;)
    zaytoona
    2011/02/25 22:25:29
    Rzeczywiście samo wręcz zdrowie. W dodatku w tak pysznej formie. Boję się, że zjadłabym całe ciasto i z nikim się nie podzieliła... ;))

    Pozdrawiam!
    milk_chocolate84
    2011/02/26 08:06:39
    wspaniale wygląda :) Warto przepis gdzieś z brzegu do zakładek wrzucić ;)
    acirinka
    2011/02/26 08:11:29
    Mój synek podobnie jak Twój lubi imbir:) Ja zresztą też:)
    gosiab_3
    2011/02/26 09:24:51
    brawa dla synka!!!dobry nosek ma :) keks wyszedl Ci wspaniale,niby tak samo,jak u Polci i Ali,a jednak zupelnie inaczej :) niezwykle apetycznie wyglada :)
    Pozdrawiam :)
    tilianara
    2011/02/26 10:45:10
    Edysiu, bardzo fajne ciacho. Dobre i w domku i do zabrania ze sobą na przechadzkę ... tym bardziej, że coraz cieplej robi się w ciągu dnia :)
    rafasia
    2011/02/26 12:03:06
    Właśnie wczoraj spisywałam od Polki ten przepis, bo muszę wypróbować. Patrzę, a i u Ciebie też jest! :D
    Gość: OSa, *.dynamic.chello.pl
    2011/02/26 18:46:20
    Rewelacja! Muszę wypróbować.
    iis111
    2011/02/26 19:13:15
    rzeczywiscie patrzac na skladniki mozna sie pokusic o stwierdzenie, ze calkiem zdrowy jest ten keks:)
    usmiecham-sie
    2011/02/27 09:55:24
    edysiu, to jest lepsze niż chlebek turecki, który ubóstwiam! Zaraz sobie wydrukuję ten przepis :)
    bea.w.kuchni
    2011/02/28 11:15:53
    Piekny! Rzeczywiscie u kazdej z Was inaczej wyglada :)

    Pozdrawiam Edysiu!
    Gość: Czarna Biedronka, *.babilon.ds.polsl.pl
    2011/04/28 11:48:47
    Zrobiłam go na Świąta. Jest wspaniały w smaku. Na tyle wspaniały, że w niedzielne popołudnie upiekłam jeszcze jeden ;) Fragement z drugiego udało mi się uchować do środy i zabrać ze sobą na studia. Przepis wylądował w mojej książce kucharskiej i napewno jeszcze nie jeden raz go wykorzystam :)
    adrijah
    2012/03/29 16:45:47
    Pyycha :) faktycznie podczas pieczenia i mielenia roznosi się niesamowity zapach :) Zdecydowanie będę go powtarzać :) redandpale.blox.pl/2012/03/Keks-samo-zdrowie.html

    OdpowiedzUsuń