poniedziałek, 28 lutego 2011

Tort orzechowy z likierem amaretto

Na początku miesiąca szukałam przepisu na tort dla mojej siostry. Musiał być smaczny (co jest chyba oczywiste), nie zbyt słodki i ciężki, a do tego wysoki i sporych rozmiarów, bo na urodzinowej imprezie miało być dużo osób. No i jeszcze chciałam, żeby było to coś nowego, coś, czego jeszcze nie próbowaliśmy. Po przeszukaniu internetu sięgnęłam po moje sprawdzone gazety kulinarne. I w końcu znalazłam - przepis na tort orzechowy z likierem miodowym, który zamieniłam na likier amaretto.

Tort wyszedł dokładnie taki jak chciałam, chociaż okazało się, że przepis trzeba znacznie zmodyfikować. Ponieważ na urodzinach siostry było nas tak dużo, że każdy dostał po cieniuteńkim kawałku, na swoje urodziny przypadające miesiąc po urodzinach siostry, postanowiłam upiec ten sam tort. No i dopiero teraz można było się w nim rozsmakować, a nawet zjeść dokładkę ;)

Miękkie czekoladowe blaty przełożone bitą śmietaną z orzechami i gorzką czekoladą smakowały rewelacyjnie. Niestety nie udało mi się go przekroić tak ładnie, żeby zachować warstwy, które nieco się rozmazały, ale na szczęście krojenie smaku nie zmienia ;)





Składniki
na ciasto:
- 6 jajek
- 3 łyżki zimnej wody
- 450 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 120 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek (czubatych) ciemnego kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

na przełożenie i dekorację:
- 1 litr słodkiej śmietanki 30%
- 8 łyżek likieru amaretto
- 4 łyżki zimnej wody
- 100 g czekolady gorzkiej
- 200 g orzechów włoskich + połówki do dekoracji
- 4 opakowania fixu do śmietany (ewentualnie 2)
- 3 łyżki wiórków czekoladowych



Przygotowanie ciasta:
oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, zmniejszyć obroty miksera, wmieszać stopniowo dodawany cukier z cukrem waniliowym oraz zimną wodę. Następnie dodawać po jednym żółtka (każde następne dodawać dopiero kiedy poprzednie dokładnie połączy się z masą). 

Obydwa rodzaje mąki przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i po łyżce dodawać do masy i mieszać delikatnie drewnianą łyżką.

Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wstawić do rozgrzanego do 180 stC piekarnika i piec przez około 25-30 minut.
Po upieczeniu zostawić jeszcze przez 10 minut w otwartym piekarniku, potem wyjąć i ostudzić.

Ostudzone ciasto przekroić na trzy blaty, nasączyć 6 łyżkami likieru zmieszanymi z wodą.


Przygotowanie przełożenia:
500 ml śmietanki ubić na sztywno z dodatkiem 2 opakowań śmietan-fixu (niekoniecznie, ale ja dałam, żeby masa była trwalsza) i 2 łyżkami likieru. Łyżką delikatnie wmieszać drobno posiekaną czekoladę i orzechy (część orzechów  - ok. 1/3 odłożyć do dekoracji). Ja czekoladę i orzechy zmieliłam jak zwykle w ręcznej maszynce do ścierania, na tarczy z dużymi oczkami.

Dwa blaty ciasta posmarować gotową masą i przykryć trzecim.


Drugie 500 ml śmietany ubić z 2 opakowaniami śmietan-fixu, część (1/4) przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Resztą śmietany posmarować wierzch i boki tortu. Wzdłuż krawędzi tortu wycisnąć śmietanowe rozetki, środek posypać wiórkami czekoladowymi, a boki udekorować odłożonymi siekanymi orzechami.

Schłodzić w lodówce.


1 komentarz:


  1. basiap-p
    2011/02/28 13:25:35
    tort wyglada rewelacyjnie
    majanaboxing
    2011/02/28 13:26:32
    Piękny tort! Likier amaretto bardzo lubię , a orzechowe torty to coś pysznego :))
    Pozdrowienia:)
    zauberi
    2011/02/28 13:30:20
    aż mi ślinka cieknie :)
    Gość: Smaczny Dom, *.bas.roche.com
    2011/02/28 13:32:26
    Podobny do tortu mojej mamy:)
    Gość: Smaczny Dom, *.bas.roche.com
    2011/02/28 13:35:09
    ale uwaga:) robimy inny krem:) Pozdrawiam! :D
    mikimama
    2011/02/28 13:38:53
    Fantastyczny tort. Bardzo często używam do wypieków likieru amaretto, bo uwielbiam jego aromat.
    milk_chocolate84
    2011/02/28 13:54:18
    Kolor biszkoptu jest rewelacyjny, taki intensywnie kakaowy. 6 łyżek.. Uwielbiam takie intensywnie kakaowe ciasta. Zdecydownaie wykorzystam pomysł,i okazja pewnie już niedługo będzie :)) Cudo :)
    gosiab_3
    2011/02/28 14:52:47
    fantastyczny ten tort!! wielkie brawa!!! bardzo profesjonalnie wyglada :)
    Pozdrawiam cieplutko :)
    iis111
    2011/02/28 14:55:12
    piekny!
    Gość: Maggie, *.zen.co.uk
    2011/02/28 15:04:43
    Pieknie wyglada - i jestem pewna, ze rewelacyjnie smakuje!
    zaytoona
    2011/02/28 15:25:22
    Rozkoszne pyszności!
    Gość: Kubełek Smakowy, *.tktelekom.pl
    2011/02/28 15:37:40
    Wspaniały. Uwielbiam te boki obsypane orzechami.
    ugotujmy
    2011/02/28 15:44:51
    cudny jest.. pewnie chętnych na taką dokładkę nie brakowało :-)
    aeliza.kr
    2011/02/28 20:08:47
    Wow to cos dla mnie ! Super polaczenie i sliczne zdjecia :)
    kabamaiga
    2011/02/28 20:57:25
    JEszcze raz najlepszego Edytko. Wygląda cudnie.
    fantazjemagdyk
    2011/02/28 21:01:53
    zapisałam przepis, bo tort wygląda REWELACYJNIE, jestem nim zachwycona :)
    Gość: , 71.23.159.*
    2011/02/28 23:26:24
    Wyglada wprost niebiansko! Gratuluje wspanialego wypieku!
    Aneta
    abbra
    2011/03/01 06:27:54
    Wygląda wręcz zawodowo ! Bardzo udany, apetyczny tort - i wcale nie widać , żeby coś się rozjechało ( to maźnięcie się nie liczy ) ;)
    kulinarnespotkania
    2011/03/01 09:02:04
    ach, ten torcik musi smakowac wspaniale i tak pieknie sie prezentuje:)
    eve3.0
    2011/03/01 09:15:15
    wygląda obłędnie :) amaretto i orzechy to moje ulubione słodkie połączenie!
    sama na torty się nie porywam, ale oglądam u innych i gratuluję umiejętności :D
    pozdrawiam ciepło!
    misbasia
    2011/03/01 09:35:56
    Imponujący tort Edysiu :)
    misbasia
    2011/03/01 09:36:12
    Imponujący tort Edysiu :)
    usmiecham-sie
    2011/03/01 11:44:43
    Oj, mam słabość do takich tortów. Bo ja w ogóle do orzechów mam słabośc i mogłabym je jesc w każdej postaci :)
    edysia79
    2011/03/01 16:51:45
    Dziękuję Wam serdecznie :)

    Mam nadzieję, że niedługo będę mogła przeczytać, że komuś Was nie tylko się podobał, ale i smakował ;)
    alebabka77
    2011/03/01 21:51:37
    Ale pysznie wygląda. Pięknie udekorowany :)
    Gość: jm, *.ip.netia.com.pl
    2012/04/10 10:42:33
    Kiedy do ciasta dodać kakao? Zostało pominięte w przepisie.
    edysia79
    2012/04/12 15:16:56
    jm kakao powinno zostać przesiane razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Zaraz poprawię przepis.

    OdpowiedzUsuń