Latem ubiegłego roku dostałam od kuzynki słoiczek soku jagodowego razem z
owocami. Postanowiłam, że wykorzystam je do jakiegoś wypieku, najlepiej
prostego i szybkiego do zrobienia. Wybór padł na muffinki krówkowe z
jagodami od Liski. Wyszły bardzo smaczne, miękkie, puszyste, nie za słodkie. Takie jak lubimy.
Składniki (na 12 sztuk):
- 90 g masła
- 3 łyżki miodu
- 100 g krówek
- 2 łyżki płatków owsianych
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 30 g cukru pudru
- 3 łyżki dżemu jagodowego niskosłodzonego (jeśli dżem jest słodki, można w przepisie pominąć cukier puder) - zastąpiłam jagodami ze słoika
Masło, miód i krówki umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż składniki się połączą.
W misce wymieszać obydwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia, płatki owsiane i cukier.
Jajka roztrzepać widelcem i połączyć ze śmietaną.
Do miski z suchymi składnikami najpierw wlać śmietanę z jajkami, następnie składniki z garnuszka. Wymieszać łyżką tylko do połączenia składników, mogą zostać grudki.
Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Masę na muffinki wlewać do dołków w formie do 1/3 wysokości. Do każdego dołka włożyć 1/2 łyżeczki dżemu (lub jagód), na wierzch wyłożyć resztę ciasta.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 20-30 minut. Po upieczeniu przestudzić kilka minut w formie, następnie wyjąć na kuchenną kratkę.
Składniki (na 12 sztuk):
- 90 g masła
- 3 łyżki miodu
- 100 g krówek
- 2 łyżki płatków owsianych
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 30 g cukru pudru
- 3 łyżki dżemu jagodowego niskosłodzonego (jeśli dżem jest słodki, można w przepisie pominąć cukier puder) - zastąpiłam jagodami ze słoika
Masło, miód i krówki umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż składniki się połączą.
W misce wymieszać obydwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia, płatki owsiane i cukier.
Jajka roztrzepać widelcem i połączyć ze śmietaną.
Do miski z suchymi składnikami najpierw wlać śmietanę z jajkami, następnie składniki z garnuszka. Wymieszać łyżką tylko do połączenia składników, mogą zostać grudki.
Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Masę na muffinki wlewać do dołków w formie do 1/3 wysokości. Do każdego dołka włożyć 1/2 łyżeczki dżemu (lub jagód), na wierzch wyłożyć resztę ciasta.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 20-30 minut. Po upieczeniu przestudzić kilka minut w formie, następnie wyjąć na kuchenną kratkę.
środa, 09 lutego 2011, edysia79
OdpowiedzUsuńmikimama
2011/02/09 17:00:42
Bardzo zaciekawił mnie ten przepis. Wyobrażam sobie wspaniały aromat tych babeczek...
Gość: Kubełek Smakowy, *.tktelekom.pl
2011/02/09 17:07:36
słodkie, ale i zdrowe!
kulinarnespotkania
2011/02/09 17:08:47
krowkowe... alez musza byc pyszne... mniam:)
russkaya
2011/02/09 17:31:19
Na pewno są rewelacyjne w smaku! :)
jolantaszyndlarewicz
2011/02/09 17:49:49
Ja też takie chcę:) ...choć jedną ...mogę się poczęstować?:) pozdrawiam
myniolinka
2011/02/09 18:12:59
też zajadam mufinkę z jagodami :) fajnie tak przypomnieć sobie smak jagodowych wypieków w środku zimy...
viridianka
2011/02/09 18:58:21
Ja to bym taki sok (z całymi owocami... mmmmarzenie) wypiła duszkiem z wodą mineralną! Nie wiem czy dałabym radę go zostawić do muffinek :)
Mają piękny karmelowy kolor!
zaytoona
2011/02/09 19:00:45
Rewelacyjne są te muffinki! Dawno żadnych nie piekłam, może warto odkurzyć blachę? ;)
acirinka
2011/02/09 19:14:50
Z jagodowym nadzieniem - rewelacja!
flusso
2011/02/09 19:26:29
Jakie one muszą być pyyyyszne :)
Gość: rozowe.chmurki, *.toya.net.pl
2011/02/09 20:19:04
mmm krówkowe... muszą być pyszne :) do wypróbowania!
pozdrawiam i zapraszam do siebie:)
majanaboxing
2011/02/09 21:26:12
Muszą być pyszne takie krówkowe muffiny z jagódkami:))
Pozdrawiam Cię Edysiu:)
atina_bc
2011/02/10 06:15:44
Bardzo pysznie wyglądają:)
ugotujmy
2011/02/10 09:42:41
dwa pyszne smaki schowane w jednej małej babeczce.. :-)
carmen_v
2011/02/10 09:57:19
Bardzo fajny przepis :) Zachomikowałam do wypróbowania :)
monica-wino-i-oliwki
2011/02/10 11:32:51
Bomba! Zapisuję i będę pichcić. Bo ja muffinkowy maniak jestem ;)
Pięknie u ciebie wyglądają :)
tilianara
2011/02/10 11:46:40
Ależ zapragnęłam jagód! Normalnie słońce i lato przywołałaś mi tym wpisem :)
karmel-itka
2011/02/10 11:57:19
o rety!
jakie cudowne smaki.
jestem...och, normalnie zgłodniałam.
misbasia
2011/02/10 13:09:31
Smakowite połączenie, Edysiu!
kaspiecze
2011/02/10 17:27:23
nie dość, że krówkowe, to jeszcze z jagodami :) pycha!
marinia
2011/02/11 12:58:51
Bardzo fajne połączenie smaków. Muszę koniecznie spróbowac :)
Gość: basiaP, *.dsl.bell.ca
2011/02/14 02:35:36
Bardzo pysznie wyglądają, chyba je niedługo wypróbuję
carmen_v
2011/02/14 14:58:42
Zrobiłam w sobotę, z tym że zamiast jagód dałam powidła śliwkowe. Doabre, ale o dziwo nie czułam po upieczeniu smaku krówek i nawet przydałoby sie trochę cukru więcej a bałam się że będą za słodkie :) Ja dałam łyżkę cukru pudru :)