wtorek, 15 lutego 2011

Racuszki bakaliowe

Wiecie już na pewno, że bardzo lubię różnego rodzaju placki i racuszki. Dziś kolejna propozycja tego typu - racuszki drożdżowe z bakaliami. Miękkie, puszyste, a dodatek domowej smażonej skórki pomarańczowej nadał im wspaniały aromat i ciekawy smak. Pyszne były, naprawdę :)





Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 3 łyżki masła (stopionego i przestudzonego)
- 50 g rodzynek
- 50 g smażonej skórki pomarańczowej (rozdrobnionej blenderem na mniejsze kawałki)
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny


Drożdże wkruszyć do miski, utrzeć z 1/3 szklanki letniego mleka, 1 łyżką mąki i 1 łyżeczką cukru. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kiedy rozczyn podwoi objętość, dodać pozostałe mleko i mąkę, połączyć z żółtkiem utartym z resztą cukru na gładką masę. Wlać letnie stopione masło i ucierać (rózgą) aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Dodać rodzynki oraz skórki cytrusów, wymieszać, przykryć i odstawić.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, kłaść łyżką niewielkie placki na rozgrzany na patelni olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:


  1. russkaya
    2011/02/15 15:21:19
    mlask mlask...dobre :D
    olajda
    2011/02/15 15:26:06
    Dzisiaj obiad gotowy, a na jutro już mam pomysł :) Ta skórka pomarańczowa mnie zachęciła do zrobienia tych racuszków :)
    Gość: Kuchenne Figle, 193.24.14.*
    2011/02/15 16:13:44
    Ale pychotka :)
    zaytoona
    2011/02/15 16:38:02
    Bardzo lubię takie racuszki w roli lekkiego obiadu. Pysznie!
    kulinarnespotkania
    2011/02/15 17:19:00
    smakowite placuszki:)
    majanaboxing
    2011/02/15 17:42:35
    Ja też bardzo lubię wszelkie placuszki:) Te bardzo mi się podobają Edysiu:)
    Pozdrawiam.
    justmydelicious
    2011/02/15 17:55:27
    z bakaliami to ja rozumiem :)
    izaa_a
    2011/02/15 18:06:06
    pyszniutko wyglądają...;)
    acirinka
    2011/02/15 18:43:29
    Mniam:)
    klikaf
    2011/02/15 19:08:42
    Mam nadmiar koziego mleka, więc kombinuję z różnymi mlecznymi potrawami. I dwa dni temu były wlasnie racuchy :)
    majazteca
    2011/02/15 19:57:58
    Cudowne! I ja uwielbiam placuszki. Zapisuje do zrobienia bo ostatnio mam straszna ochote na takie pysznosci :))
    olciaky
    2011/02/15 20:27:15
    mlask
    Gość: piegusek1976, 80.54.20.*
    2011/02/15 21:02:02
    w sam raz na kolację oczywiście z mlekiem :) pozdrawiam serdecznie
    tilianara
    2011/02/15 21:11:05
    Widzę, że rzeczywiście jesteś miłośniczką placuszków i jednocześnie ich mistrzynią :)
    Gość: karmel-itka, *.dynamic.gprs.plus.pl
    2011/02/15 22:17:36
    a jakby tak racuszki jabłkowe i bakalie do tego?
    mniam... już się nie mogę na samą oprzec myśl!
    milk_chocolate84
    2011/02/16 08:23:54
    ja razem z moim dzieciem też kochamy wszelkiego rodzaju placki, placuszki i naleśniki, więc zapewne skorzystamy z Twojej propozycji. Ta skórka pomarańczowa w składzie bardzo mi się pododoba. Super :))
    silasmaku
    2011/02/16 08:46:47
    Racuszki super, ale wkradł Ci się błąd- naprawdę, naprawdę piszemy łącznie :)
    fantazjemagdyk
    2011/02/16 09:08:21
    jak w nazwie widnieje słowo 'bakaliowe' to mnie już więcej zachęcać nie trzeba :) bardzo apetycznie
    Gość: bernadeta, *.adsl.inetia.pl
    2011/02/21 22:28:40
    mniam, zjadłabym kilka.

    OdpowiedzUsuń