Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 3 łyżki masła (stopionego i przestudzonego)
- 50 g rodzynek
- 50 g smażonej skórki pomarańczowej (rozdrobnionej blenderem na mniejsze kawałki)
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
Drożdże wkruszyć do miski, utrzeć z 1/3 szklanki letniego mleka, 1 łyżką mąki i 1 łyżeczką cukru. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy rozczyn podwoi objętość, dodać pozostałe mleko i mąkę, połączyć z żółtkiem utartym z resztą cukru na gładką masę. Wlać letnie stopione masło i ucierać (rózgą) aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Dodać rodzynki oraz skórki cytrusów, wymieszać, przykryć i odstawić.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, kłaść łyżką niewielkie placki na rozgrzany na patelni olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
OdpowiedzUsuńrusskaya
2011/02/15 15:21:19
mlask mlask...dobre :D
olajda
2011/02/15 15:26:06
Dzisiaj obiad gotowy, a na jutro już mam pomysł :) Ta skórka pomarańczowa mnie zachęciła do zrobienia tych racuszków :)
Gość: Kuchenne Figle, 193.24.14.*
2011/02/15 16:13:44
Ale pychotka :)
zaytoona
2011/02/15 16:38:02
Bardzo lubię takie racuszki w roli lekkiego obiadu. Pysznie!
kulinarnespotkania
2011/02/15 17:19:00
smakowite placuszki:)
majanaboxing
2011/02/15 17:42:35
Ja też bardzo lubię wszelkie placuszki:) Te bardzo mi się podobają Edysiu:)
Pozdrawiam.
justmydelicious
2011/02/15 17:55:27
z bakaliami to ja rozumiem :)
izaa_a
2011/02/15 18:06:06
pyszniutko wyglądają...;)
acirinka
2011/02/15 18:43:29
Mniam:)
klikaf
2011/02/15 19:08:42
Mam nadmiar koziego mleka, więc kombinuję z różnymi mlecznymi potrawami. I dwa dni temu były wlasnie racuchy :)
majazteca
2011/02/15 19:57:58
Cudowne! I ja uwielbiam placuszki. Zapisuje do zrobienia bo ostatnio mam straszna ochote na takie pysznosci :))
olciaky
2011/02/15 20:27:15
mlask
Gość: piegusek1976, 80.54.20.*
2011/02/15 21:02:02
w sam raz na kolację oczywiście z mlekiem :) pozdrawiam serdecznie
tilianara
2011/02/15 21:11:05
Widzę, że rzeczywiście jesteś miłośniczką placuszków i jednocześnie ich mistrzynią :)
Gość: karmel-itka, *.dynamic.gprs.plus.pl
2011/02/15 22:17:36
a jakby tak racuszki jabłkowe i bakalie do tego?
mniam... już się nie mogę na samą oprzec myśl!
milk_chocolate84
2011/02/16 08:23:54
ja razem z moim dzieciem też kochamy wszelkiego rodzaju placki, placuszki i naleśniki, więc zapewne skorzystamy z Twojej propozycji. Ta skórka pomarańczowa w składzie bardzo mi się pododoba. Super :))
silasmaku
2011/02/16 08:46:47
Racuszki super, ale wkradł Ci się błąd- naprawdę, naprawdę piszemy łącznie :)
fantazjemagdyk
2011/02/16 09:08:21
jak w nazwie widnieje słowo 'bakaliowe' to mnie już więcej zachęcać nie trzeba :) bardzo apetycznie
Gość: bernadeta, *.adsl.inetia.pl
2011/02/21 22:28:40
mniam, zjadłabym kilka.