niedziela, 17 stycznia 2010

Bułeczki z czekoladą i kokosem

Dawno już nie brałam udziału w Weekendowej Piekarni, ale tym razem po wizycie u Oczka się skusiłam. No po prostu kiedy zobaczyłam te śliczne równe, okrąglutkie bułeczki z pasiastym czekoladowym wnętrzem stwierdziłam że muszę je upiec. Wzięłam się do roboty i w sobotę na śniadanie synek jadł pyszne  i cudownie pachnące bułeczki z ulubioną czekoladą :)

Przepis do tego 58 już wydania Weekendowej Piekarni wybrała Paulina. Za radą Oczka zwiększyłam ilość cukru i przepis podaję od razu z moimi modyfikacjami.


Składniki:
- 570 g mąki pszennej
- 24 g świeżych lub 12 g suchych drożdży*
- ok 185 ml letniego mleka
- 85 g roztopionego masła roślinnego
- 10 czubatych łyżeczek cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 rządki gorzkiej czekolady (dałam 9 kostek)
- 1 jajko do posmarowania

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołek, do niego wkruszyć świeże drożdże, posypać łyżeczką cukru i polać niewielką ilością letniego mleka. Zagnieść palcami tak, żeby drożdże się rozpuściły i przykryć ściereczką, odstawić aż drożdże lekko wyrosną.

Potem dodać resztę składników i zagnieść  puszyste i gładkie ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej olejem misce i znów pod przykryciem odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 8-9 części i uformować okrągłe lub podłużne bułeczki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej blasze i zostawić jeszcze raz do wyrośnięcia pod ściereczką na około pół godziny.
Wyrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem.

Następnie wstawić do nagrzanego do 190 st.C piekarnika i piec około 15 minut.

* jeżeli używacie drożdży suchych należy je najpierw rozpuścić w letnim mleku z cukrem, i od razu wymieszać z resztą składników, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

1 komentarz:


  1. polinqa
    2010/01/17 22:45:10
    dziękuję za wspólne pieczenie :) bardzo ładne Ci wyszły :) A czy gwiazdka (*) nie powinna dotyczyć świezych drożdży ;-)
    swoją drogą widzę, że wszyscy słodkolubni hihih pozdrawiam Cię cieplutko - Paulina
    edysia79
    2010/01/17 23:28:42
    Paulinko ja dziękuję za świetny przepis :)
    Gwiazdka jest do suchych, bo ich nie trzeba osobno zostawiać do podrośnięcia przed wymieszaniem z mąką.
    zawszepolka
    2010/01/18 00:05:27
    Edytka bardzo ładne :) I na pewno bardzo pyszne tak samo jak moje hihih :)

    :*
    gosiaa99
    2010/01/18 00:09:51
    Cudowne te bułeczki. Mam na nie smaka ;p :) ale czasu brak..ach może jutro sie wyrobie
    edysia79
    2010/01/18 00:10:46
    Poleczko pyszne były, ale ty zrobiłaś wersję wzbogaconą ;)
    edysia79
    2010/01/18 00:13:40
    Gosiu polecam! :)
    atina_bc
    2010/01/18 08:38:45
    No faktycznie dawno Cię nie było w WP, ale za to jaki powrót! Pysznie wyglądają twoje bułeczki , bardzo mi się podobają:) Buziaczki :**
    margot11
    2010/01/18 09:25:23
    Edysia, jaki masz piękny kolor tych bułeczek , taki kakao z mlekiem czy kawa z mlekiem cudny
    Edysia , fajnie ,żeś się skusiła****
    kabamaiga
    2010/01/18 09:48:10
    Edysiu, a Twoje takie są super ciemne. Razowa mąka, czo to czekolada tak zadziałała? A zapach urzekający, prawda?
    bea.w.kuchni
    2010/01/18 10:57:52
    Edysiu, sliczne! Koszyczek i serwetka tez bardzo mi sie podobaja :)

    Pozdrawiam!
    edysia79
    2010/01/18 11:33:07
    Anitko od teraz postaram się pilniej śledzić kolejne edycje WP, bo teraz to przez przypadek się załapałam. Szkoda by było ominąć takie pyszne bułeczki :)

    Margot i Kabamaiga moje bułeczki są chyba najciemniejsze ze wszystkich wersji które widziałam :) To pewnie dlatego że posiekana czekolada trochę mi się topiła pod ręką w trakcie wyrabiania. Cieszę się że jednak niektóre kawałki czekolady ocalały i są widoczne :)

    Bea dziękuję pięknie :)
    Niedawno dostałam od siostry sporą ilość takich szydełkowych serwetek ;)
    wiosenka27
    2010/01/18 12:51:31
    Ładniejsze niż moje:) Hi hi:)
    szarlotek
    2010/01/18 21:01:33
    Ja, niestety tym razem nie dałam rady się przyłączyć i zazdroszczę, bo oglądane wypieki prezentują się bardzo pysznie :)
    olciaky
    2010/01/18 21:31:38
    Mmm.. pysznie wyglądają, Edysiu!
    edysia79
    2010/01/18 21:39:44
    Wiosenko wiesz co? Do zdjęć te najładniejsze wybrałam :))

    Szarlotku może skusisz się w innym terminie?

    Olciku dziękuję :)
    majanaboxing
    2010/01/18 22:17:59
    Edysiu,jak fajnie,ze też piekłaś bułeczki ! Są prześliczne, bardzo mi się podobają :)) Moje będa dopiero jutro na blogu,ale juz zapraszam :)
    majazteca
    2010/01/22 12:54:15
    Sliczne buleczki. I slicznie sfotografowane :) Ja niestety nie pieklam :(

    OdpowiedzUsuń