niedziela, 24 stycznia 2010

Tarta włoska

Nasz dzisiejszy obiad: smaczna tarta, łatwa do przygotowania i pełna warzyw, choć nie zabrakło też mięsa. Tak smakowała całej naszej rodzinie (oprócz synka, bo on papryki nie lubi) że chociaż w przepisie zaznaczono że jest to danie na 6 porcji, to we trójkę zjedliśmy ją za jednym zamachem.

Przepis pochodzi z gazety "moje Gotowanie" (nr 1/2010).



Składniki
ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 3 łyżki zimnej wody

nadzienie:
- 4 cebule
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- 1/2 strąka zielonej papryki
- 350 g mielonego mięsa z indyka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka suszonego tymianku


Mąkę i zimne masło przesiekać nożem na stolnicy, dolać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Cebule pokroić w cienkie piórka, a czosnek posiekać, wrzucić na rozgrzany olej i lekko podsmażyć. Dodać papryki pokrojone w cienkie paseczki i smażyć kilka minut. Wrzucić mielone mięso, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Smażyć 10 minut, cały czas mieszając i odstawić do ostudzenia.

Ciasto rozwałkować, przełożyć do natłuszczonej formy do tart. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć surowymi ziarnami fasoli. Wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika  piec 12-15 minut.

Do farszu wlać jajko roztrzepane ze śmietaną i tymiankiem, wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczony spód tarty. Piec 30 minut w 200 st.C

1 komentarz:


  1. madzius87
    2010/01/24 19:00:58
    rewelacja, to moje smaki :) śliczne zdjęcia!
    majanaboxing
    2010/01/24 19:15:39
    Ach, pyszności! Jaka kolorowa, piekna i smaczna tarta ! :))
    Śliczne zdjęcia Edysiu!:)
    kubako
    2010/01/24 19:16:26
    Wygląda pysznie! Kupiłem jakiś czas temu formę na tartę, ale jakoś o niej zapomniałem. Chyba czas najwyższy sobie o niej przypomnieć!
    grazyna1961.only
    2010/01/24 19:21:10
    Pyszna tarta, moje ulubione warzywa. Nie dziwię się, że szybko poszła :)
    malgorzata.dz
    2010/01/24 19:23:24
    Edysiu, mnie zupełnie nie dziwi, że Wasza trójka poradziła sobie z tą piękną tartą. :) Moja czwórka tez by dała radę .:D Wszystkie wytrawne tarty to nasze smaki i zjadamy z ogromną przyjemnością. :)
    Gość: Nieznośna, *.multimo.pl
    2010/01/24 19:25:46
    aż ślinka cieknie :D wspaniałości!
    viridianka
    2010/01/24 20:08:42
    uwielbiam wytrawne tarty! ta wygląda na prostą i szybką, sobie zrobię kiedyś :)

    piękny stół... czy to stół? ;))
    darki85
    2010/01/24 20:08:56
    mnaimi, wygląda pysznie! chyba pójde jutro po składniki i zrobie na obiad (:
    Gość: Usagi, *.chello.pl
    2010/01/24 20:59:08
    Cudnie wygląda.
    iis111
    2010/01/24 22:02:17
    podoba mi sie ta tarta:) dokupie potrzebne skladniki i ja zrobie. Czy to jest przepis na duza forme?
    grumko
    2010/01/25 05:47:23
    Bardzo ładna tarta! U nas również - w ten weekend - pojawiło się na stole tego typu danie, więc zapraszam do nas jutro;-) Pozdrawiam!
    abbra
    2010/01/25 06:20:52
    Śliczne , kolorowe danie ! Poczułam się przez chwilę , jakby już było lato :)
    Gość: , *.chello.pl
    2010/01/25 09:50:57
    O pysznosci...
    Niedlugo taka i u mnie zagości :))
    Pozdrawiam
    www.kucharzytrzech.blogspot.com
    rain1drop
    2010/01/25 11:03:12
    Bardzo mi się podoba, przepysznie wygląda :)
    Gość: Gutek, *.adsl.inetia.pl
    2010/01/25 11:36:30
    A u mnie w lodówce leży gotowe ciasto francuskie i czeka co wymyślę... Dzięki za podpowiedź!
    Gość: Retrose Taste, *.toya.net.pl
    2010/01/25 17:22:35
    Rewelacyjne kolory, aż się sama do siebie uśmiecham! Patrząc na Twoją tartę, jakoś łatwiej mi przyswoić odgrzewany niedzielny obiad;-)
    edysia79
    2010/01/25 21:35:17
    Przede wszystkim dziękuję Wam wszystkim za przemiłe komentarze, po ich przeczytaniu mam nadzieję że z przepisu skorzystacie ;)

    Viridianko to nie stół, ale gdybym się uparła, to mały stoliczek mógłby być ;)

    Iwonko moja forma na tartę ma 24 cm średnicy (mierzyłam spód).

    Andrzeju oczywiście że wpadnę :)
    bea.w.kuchni
    2010/01/26 10:05:24
    Edysiu, cudna ta tarta! I te kolory! Bardzo pozytywnie nastrajaja :)
    Mam jednak nieco inne pytanie... czy 'to' co pod tarta, to stol? deska?
    Szalenie mi sie bowiem takie 'tlo' podoba :))

    Pozdrawiam!
    edysia79
    2010/01/26 22:36:13
    Beo dziękuję bardzo :)
    Mnie takie tło tak bardzo się podobało że wybrałam się na podwórko w poszukiwaniu desek :D Znalazłam jakieś stare wieko zbite z surowych desek, nie wiem do czego kiedyś potrzebne, a teraz przeznaczone do spalenia. Uratowałam je przed tym marnym losem i mianowałam na moją nową scenerię do zdjęć ;) Nawet nie wiesz jak się ucieszyłam z tego znaleziska i teraz najchętniej wszystkie potrawy bym na nim fotografowała, ale to byłoby zbyt nudne, hihi.
    bbrzezinka
    2010/02/04 18:15:46
    Zrobiłam tą tartę na spodzie z ciasta francuskiego. Wyszło pyyszne, mąż kazał Ci to koniecznie przekazać ;-), pozdrawiam
    Gość: Ania, *.dynamic.chello.pl
    2015/09/03 22:40:11
    Farsz jest imponujący!

    OdpowiedzUsuń