sobota, 2 stycznia 2010

Czekoladowa granola

Moja druga granola. Pierwsza miała bardziej urozmaicony skład, ale poranne mleko z dodatkiem jednej lub drugiej stanowią dla mnie i męża śniadanie idealne. Ja wolę jeść granolę z gorącym mlekiem, bo właśnie taka mnie doskonale rozgrzewa rano, albo  błogo rozleniwia wieczorem, a mąż zalewa ją mlekiem zimnym.

Tak jak pierwszy, taki ten przepis wzięłam sobie od Ani Truskawkowej :)

Składniki:
- 450 g płatków owsianych
- 120 g ziaren słonecznika
- 120 g sezamu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 6 łyżek płynnego miodu
- ok. 50 g brązowego cukru
- 250 g migdałów
- 1/2 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 250 g orzechów laskowych
- 2 łyżeczki kakao
- 150 ml naturalnego soku jabłkowego

Wszystkie suche składniki wsypać na blachę, przemieszać. Mokre składniki zmieszać razem, wlać na blachę, dokładnie wszystko wymieszać.

Blachę wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec 40 minut. W połowie pieczenia przemieszać.
Ostudzić i przesypać do słoików.

1 komentarz:


  1. majanaboxing
    2010/01/02 21:12:39
    Cudna ta granola! Muszę sobie kiedyś sama przygotować taką. Piękne zdjęcie Edysiu, bardzo, bardzo mi się podoba!:)
    A ja granolę też wolę z ciepłym mleczkiem, chociaż i z zimnym mi smakuje:)
    Pozdrawiam!:)
    iis111
    2010/01/02 21:57:40
    bardzo lubie granole. Ja jem ja z goracym mlekiem. choc czekoladowej jeszcze nigdy nie jadlam.
    nette7
    2010/01/02 22:05:21
    Mmm.. nie dość, że granola, którą uuwielbiam, to jeszcze z cynamonem i imbirem. Musi być pyszna! A ja mam w domu tylko cinimins... ;)
    myniolinka
    2010/01/02 22:27:15
    a ja pochłaniam na sucho :)
    olciaky
    2010/01/03 10:20:08
    Bardzo bardzo lubię:)
    szarlotek
    2010/01/03 11:59:33
    Ja, lubię na sucho ;) Piękne zdjęcie!
    Gość: agata, *.chello.pl
    2010/01/03 13:27:40
    Ale apetyczna! Aż nie można się doczekać śniadania:)
    poswiatka
    2010/01/03 16:19:37
    Super słoik, jak rozumiem jest szczelny i granola w nim pozostaje długo świeża? Apatycznie wygląda. :-)
    viridianka
    2010/01/03 16:51:27
    u mnie granola również tylko z zimnym mlekiem ;)
    edysia79
    2010/01/03 23:20:01
    Poswiatko tak, ten słoik świetnie nadaje się do przechowywania granoli :)

    Dziękuję wszystkim za komentarze. Wiecie co? Ja jakoś nie wpadłam na to, żeby przegryzać granolę na sucho :)))
    ewelosa
    2010/05/28 09:27:23
    Edysiu zrobiłam granole - pyszna jest nieziemsko :)

    dziękuję za wspaniały przepis

    serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń