czwartek, 7 stycznia 2010

Chlebek z ziarnami

Znowu będzie o ziarnach :)
Tym razem jednak nie w granoli, ale w chlebie. W naszej rodzince wszyscy lubimy takie ziarniste pieczywo. Dlatego kiedy zobaczyłam ten przepis u Majki od razu wiedziałam że upiekę ten chlebek. No i jest, a raczej był, bo już go zjedliśmy. Tak jak szybko się go robi, tak i szybko zjada. Polecam!


Składniki troszkę pozmieniałam, więc podaję moją wersję. Po oryginał zapraszam tutaj.

Składniki:
- 400 g maki pszennej krupczatki
- 100 g mąki żytniej
- 50 g drożdży
- 1/2 l wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka pestek dyni
- 1/2 szklanki otrąb owsianych
- 2 łyżki otrąb pszennych

Do szklanki włożyć drożdże i zasypać dwiema łyżeczkami cukru. Rozcierać aż drożdże staną się płynne.

Do miski wsypać oba rodzaje mąki oraz wszystkie ziarna i sól, wymieszać. Wlać płynne drożdże oraz letnią wodę. Wszystko wymieszać łyżką. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, lub znacznie ją powiększyć.

Przełożyć do foremki keksowej posmarowanej masłem i odstawić do wyrośnięcia jeszcze na 10 minut.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C na 60-80 minut.


Nie wszystkie kromki dotrwały do końca sesji zdjęciowej ;)

1 komentarz:


  1. zawszepolka
    2010/01/08 00:07:36
    O i jest :)
    Cudne to zdjęcie!
    atina_bc
    2010/01/08 07:19:57
    Cudne zdjęcia i pyszny chlebek!
    bea.w.kuchni
    2010/01/08 09:24:12
    Widac, ze smakuje domownikom! :))
    majazteca
    2010/01/08 09:45:35
    Ciesze sie Edysiu, ze chlebek Wam smakowal :) A ta mala lapka cudna :))

    P.S. Wlasnie przegladam sobie Twojego bloga. Tyle tu pysznosci, ze niektore juz sobie zanotowalam do szybkiego zrobienia :) Na pewno wszystko bedzie pyszne, jak to u Ciebie :))
    konsti.apparecchiamo
    2010/01/08 16:46:12
    Piekny chleb, piekne fotki...
    majanaboxing
    2010/01/08 19:21:01
    Ach, piękny chleb Edysiu, a zdjęcia - przecudne! Fotka z łapką synka jest niesamowita!
    misbasia
    2010/01/08 21:37:41
    Oj, rodzinka się "rwała" do jedzenia, to chlebuś musi być przepyszny!
    iis111
    2010/01/08 21:42:16
    Edytko skad Ty o tej porze roku wzielas klosy zboza?;)
    kass55
    2010/01/09 16:19:44
    Wyglada bardzo smakowicie, uwielbiam wszelkie wypieki z ziarnami! Zdjęcia cudne!
    Pozdrawiam.
    grazyna1961.only
    2010/01/09 18:51:57
    Nie dziwię się, że nie dotrwały... Chlebek wygląda przepysznie!
    A jaka słodka mała rączka po niego sięga :)
    cookiecrisp
    2010/01/09 21:16:11
    właśnie upiekłam chlebek, ale też go nieco zmodyfikowałam ;) zrobiłam go pół na pół z mąką krupczatką i żytnią mąką razową. dodatkowo zamiast samej wody dałam pół na pół wodę z mlekiem. wyszedł ciemniejszy i po prostu.. pyszny! tylko skórka trochę twardawa, ale jest jeszcze gorący ;)
    zemfiroczka
    2010/01/10 17:18:48
    Hehe! Fajne te zdjęcie z dziecięcą rączką :))))

    Podpinam się do pytania o kłosy ;)

    pozdr!
    magoldi
    2010/01/11 01:50:55
    Jaka slodka raczka podkrada ten chlebek ;)
    vespertinee
    2010/01/11 22:04:33
    Edysiu, uwielbiam takie chleby! Musi być boski!
    edysia79
    2010/01/11 23:00:17
    Dziękuję w imieniu swoim i właściciela rączki również :))

    Iwonko i Zemfi kłosy zbóż zerwałam tuz przed żniwami i sobie zasuszyłam do celów fotograficznych ;)

    Cookiecrisp o, jak szybko go upiekłaś! Super :)
    Mój tez miał po upieczeniu twardą skórkę, ale do następnego dnia nieco zmiękła.
    olciaky
    2010/01/18 21:39:41
    Jaka cudna, mała łapka:)
    Boski chlebek:)

    OdpowiedzUsuń