poniedziałek, 11 stycznia 2010

Kuskus z kurczakiem

Kolejny przepis wypatrzony w gazecie "naj poleca: 365 obiadów". Tym razem nie trzymałam się kurczowo przepisu, lecz troszkę go zmieniłam. Mięso przygotowane w ten sposób bardzo nam smakowało i myślę że z powodzeniem można je podać także z innymi dodatkami.



Składniki (na 4 porcje):
- 4 filety z kurczaka
- sól
- suszone oregano i bazylia
- sok z cytryny
- przyprawa w płynie maggi
- oliwa
- 4 łyżki mąki
- 1 brokuł
- 1,5 szklanki kuskusu


Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie płaty. Przełożyć do miski, oprószyć solą, oregano, bazylią i skropić sokiem z cytryny oraz oliwą. Przykryć i odstawić na 15 minut do lodówki.

Brokuł umyć, podzielić na różyczki i włożyć do wrzątku z drobiną soli i cukru. Ugotować tak, żeby się nie rozpadał, ale pozostał jędrny.

Kawałki kurczaka obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie na złoty kolor z obu stron.

Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu, uformować z niego na talerzu zgrabny kopczyk, a wokół niego rozłożyć mięso z brokułami.

1 komentarz:


  1. majanaboxing
    2010/01/11 22:54:16
    Edysiu, kolejny przepyszny obiadek u Ciebie ! :))) Mniam , pyszności :))
    Pozdrawiam wieczorową porą ;)
    zawszepolka
    2010/01/11 23:46:00
    Wiesz co Edytka u Ciebie jest zawsze fajnie i domowo.
    Bardzo lubię tu przed snem zaglądać.
    Idę pisać co miałam napisać...
    Gość: espresso9, *.ip.netia.com.pl
    2010/01/11 23:50:49
    Dochodzi północ,a mi się zachciało takiego obiadku :P
    grazyna1961.only
    2010/01/12 12:51:34
    Oj, smakował by mi taki obiadek :)
    szarlotek
    2010/01/12 16:50:51
    Na taki domowy obiadek, to bym się z chęcią załapała :)
    iis111
    2010/01/12 21:56:40
    dawno nie bylo kurczaka;) lubie takie dania:)
    olciaky
    2010/01/18 21:40:03
    Uwieeelbiaaam kurczkaa i jeszcze z kuskusem - ŁAŁ!
    Gość: tuve, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/02/01 01:45:28
    Przepis wypróbowałam, kurczaczek bardzo nam smakował :) zerknęłam dzisiaj ponownie na przepis, coby spisać do zeszytu przepisów wypróbowanych i zauważyłam właśnie wśród składników przyprawę maggi... i się zdziwiłam mocno, bo ja wcześniej jej w przepisie nie uświadczyłam, hihi ;) choć przyznaję bez bicia, że listę składników przeczytałam pobieżnie, skupiłam się w zasadzie na opisie wykonania kurczaka. Całość nie straciła na smaku mimo braku maggi, jak sądzę, z ciekawości jednak zapytam - w którym momencie i do czego się ją dodaje? Do kurczaka?
    A kurczaczek naprawdę pycha ;)
    edysia79
    2010/02/01 22:25:18
    Tuve po pierwsze cieszę się że smakowało i że chcesz przepis zachować :)
    Maggi należy użyć do skropienia mięsa do marynowania razem z olejem i sokiem z cytryny, zaraz poprawię przepis, dziękuję za czujność, chociaż skoro Ty to pominęłaś, to można się bez tej przyprawy obejść :))

    OdpowiedzUsuń