niedziela, 25 kwietnia 2010

Batoniki z ziarnami i miodem

Lubię płatki owsiane. Kiedy byłam mała jadałam je jedynie w owsiance, którą zresztą zjadałam z chęcią i apetytem. Dopiero kiedy zaczęłam sama gotować i piec płatków owsianych używam znacznie częściej i to nie do owsianki, bo teraz zamiast niej robię granolę, ale głównie do ciast i ciasteczek. Tak było i tym razem. Batoniki owsiane tak nam smakowały, że z mężem wręcz się prześcigaliśmy w ich jedzeniu :))

Przepis zaczerpnęłam z miesięcznika "Moje Gotowanie" nr 10/2009.


Składniki (na 10-12 porcji):
- 2 szklanki płatków owsianych zwykłych
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/3 szklanki ziaren sezamu
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki płynnego miodu


Płatki owsiane zrumienić na suchej patelni. Pestki słonecznika, dyni i sezamu również uprażyć na patelni, a następnie wymieszać z płatkami, żurawiną, rodzynkami i rozpuszczonym masłem. Przełożyć do rondla z podgrzanym miodem i dokładnie wymieszać.

Prostokątną płaską formę (o wymiarach ok. 20x28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej przygotowaną masę tak, by miała grubość około 2 cm. Wyrównać wierzch i kiedy jeszcze będzie ciepła pokroić na porcje (kiedy wystygnie będzie zbyt twarda).

1 komentarz:


  1. ugotujmy
    2010/04/25 12:46:58
    w jedzeniu takich cudnych batoników też mogłabym kogoś prześcignąć.. :-)
    chantel111
    2010/04/25 12:48:37
    robiłam bardzo podobne batoniki, pyszne są :)
    margot11
    2010/04/25 12:50:24
    jakie kolorowe , bardzo fajne te batoniki
    milk_chocolate84
    2010/04/25 12:51:07
    czegoś takiego właśnie szukałam kilka dni temu!! Na pewno niedługo wypróbuję Twój przepis. Takie batoniki to wymarzona słodycz dla mojego bąbla (czyt. syna ;)) :))
    zawszepolka
    2010/04/25 13:08:15
    Hihi nawet nie wiedziałam że jest taki festiwal :D
    krokodyll8
    2010/04/25 13:45:24
    Śmiesznie. U mnie podobne batoniki ;-)))))))
    Gość: cookingmarta, *.chello.pl
    2010/04/25 13:50:22
    fantastyczne! duzo ziarenek, malo masla, idealne :) dodaje do ulubionych!
    myniolinka
    2010/04/25 14:13:15
    uwielbiam wszystko co ma dużo ziarenek... pychota:)
    gossweetart
    2010/04/25 20:41:53
    Pestki dyni i tak mała ilość masła bardzo do mnie przemawiają ;-)
    Muszą pysznie chrupać!
    aklat
    2010/04/25 21:45:55
    Wspaniale! jakiś czas temu szukałam własnie takiego przepisu na batoniki z miodem, i nie znalazłam :) koniecznie musze wypróbować :)
    majanaboxing
    2010/04/25 21:46:42
    Jak one pysznie wyglądają Edysiu! Ja równiez bardzo lubię płatki owsiane, owsiankę uwielbiam, takie batoniki są przepyszne.

    Pozdrawiam:)
    vespertinee
    2010/04/25 22:05:42
    a ja w dzieciństwie w ogóle nie jadłam owsianki, mama nie robiła. Tylko kasza manna była, pyszna, swoją drogą :) A batoniki są równiutkie :)
    joanna63
    2010/04/25 22:29:25
    Śliczne :)
    Dziękuję za udział - zapisuję do zrobienia.
    abbra
    2010/04/25 22:50:34
    Batoniki wyglądają przepysznie ! Z chęcią bym takiego schrupała :)
    olciaky
    2010/04/29 21:13:17
    Ach.. pysznościowe!:)
    pyzoolinka
    2010/05/16 11:10:17
    ile czasu i w jakiej temperaturze piec ?
    edysia79
    2010/05/16 14:19:46
    Pyzoolinko tych batoników się nie piecze. Masę należy pokroić kiedy jest jeszcze lekko ciepła i zostawić do zastygnięcia.
    nemisiek
    2011/07/19 22:11:09
    Super pomysł, uwielbiam takie batony-musli:) Przepis zachowam do wypróbowania:) Pozdrawiam!
    milk_chocolate84
    2012/01/02 21:22:58
    Edysiu, a czy one się mocno kruszą? chciałabym zrobić takie batoniki swojemu mężczyźnie na narty aby miał jakąś energetyczną przekąskę na stok.. ale zastanawiam się czy takie się nadadzą. Wiem że one często się kruszą, a w moim przypadku muszą być dość stabilne, aby się w kurtce nie pokruszyły ;)
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za fachową poradę :)
    edysia79
    2012/01/03 22:30:16
    milk_chocolate84 wiesz co, jeśli mają to być batoniki do zabrania na narty, to raczej polecam te: przystole.blox.pl/2010/05/Batoniki-zbozowe.html
    Znacznie lepiej trzymają formę. Batoniki z tego przepisu są bardziej z rodzaju tych miękkich, nie twardych.
    milk_chocolate84
    2012/01/03 22:59:24
    tak myślałam. Dzięki za radę :)
    Pozdrawiam :)
    Gość: Ewa, *.atman.pl
    2015/05/05 11:37:48
    Zrobiłam, jeśli nie chcą się kleić to znaczy, że dodałam za mało... miodu, masła ? Będę wdzięczna za podpowiedź, bo średnio mi wyszły.
    Gość: Aniaxxx, 109.79.123.*
    2016/02/22 20:59:08
    a na ile to piec i ile minut?
    Gość: Kasia, 109.255.77.*
    2016/07/17 19:34:55
    Cześć,witam!Wczoraj zrobiłam batoniki wg Twojego przepisu, wyszły przepyszne! :) Nie wiem,czy kiedykolwiek znowu kupie batoniki zbożowe :) Domowe są zdecydowanie smaczniejsze i wiesz co jesz:)

    OdpowiedzUsuń