środa, 7 kwietnia 2010

Frigolotti

Włoskie ciasteczka pochodzące z Trentino, obowiązkowo pieczone  na Wielkanoc. Proste i pyszne!

Synek pomagał mi w ich przygotowywaniu wciskając orzechy w kulki z ciasta :)

Przepis z "Kulinarnego atlasu świata" Gazety Wyborczej.


Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 175 g masła
- 150 g cukru pudru
- 200 g zmielonych migdałów
- 1 jajko
- 1 g suchych drożdży (dałam 1 płaską łyżeczkę)
- skórka otarta z 2 cytryn
- aromat waniliowy
- 100 g płatków ciemnej czekolady (dałam pokrojoną grubo gorzką czekoladę)
- około 150 g orzechów laskowych


Na stolnicy posiekać nożem masło z mąką. Gdy powstanie kaszka, dodać pozostałe składniki oprócz czekolady i orzechów, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać czekoladę.

Z powstałego ciasta formować nieduże kulki (o średnicy około 3 cm) i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Na środek każdej wcisnąć orzech, lekko ją spłaszczając.

Piec 10-15 minut w 200 st.C.


Przepis dodaję do akcji Kuchnia Wielkanocna 2010.

1 komentarz:


  1. jolantaszyndlarewicz
    2010/04/07 14:04:18
    Edysiu przepiękne te ciasteczka:) Podrzuć jedno e-mailem:) pozdrawiam
    caracordata
    2010/04/07 14:08:07
    Wydłubałabym orzechy, zjadła je same, a w dziurkę ciasteczka nałożyła dżem :) Kurna, ciastek mi się teraz zachciało, no wielkie dzięki Edyś, skoro ja w pracy, a do sklepu daleko :/ Dawaj mi teraz całą tacę e-mailem ;)
    ugotujmy
    2010/04/07 14:26:59
    słodko wyglądają!
    majanaboxing
    2010/04/07 22:44:53
    Mniam, wyglądają cudnie! Chetnie się poczęstuję:))
    Pozdrawiam:)
    zawszepolka
    2010/04/07 23:48:51
    Gdzieżeś polazła babo jedna?? :)
    Wbijam do Ciebie na skrzynkę, na skajpa i nic :P
    abbra
    2010/04/08 06:29:18
    Migdałowe ciasteczka , mniam !
    edysia79
    2010/04/08 09:15:09
    Jolanto i Caracordato niestety nic już nie zostało, chociaż domownikom tak smakowało, że jeszcze dzisiaj się o te ciasteczka dopominali. Oczywiście byli zdziwieni że już zjedzone :)))

    Asiejko, Majanko, Abbro dziękuję i polecam, szczególnie Majance, która lubi wszystko co włoskie ;)

    Poleczko a do drugiego pokoju polazłam bo znowu nam się duży komputer zepsuł, a ten Mąż okupował :)

    chochlikikuchenne
    2010/04/08 13:53:57
    Mniam, mniam!
    Nabralam wielkiej ochoty na te piekne ciasteczka :)
    Chyba wyprobuje ten przepis ;)

    Pozdrawiam serdecznie! :)
    anytsujx
    2010/04/08 21:13:43
    Ciasteczka wyglądają wspaniale!:)
    vespertinee
    2010/04/08 21:43:36
    Ładnie się prezentują, ale skorupki to bym z orzechów wzięła, bo by mnie drażniły ;) NO i gorzkawe są. Ale tak czy siak, ciasteczka śliczne.
    myniolinka
    2010/04/09 10:50:14
    najlepsza jest nazwa! już je zapisałam bo spodobały mi się okrutnie!
    edysia79
    2010/04/09 23:41:28
    Chochliki spróbuj koniecznie, polecam :)

    Anytsujx dziękuję :)

    Aniu widzę że Wy z moim mężem z jednej frakcji jesteście. On te skórki z orzechów zdrapywał bo mu przeszkadzały i nie smakowały ;)))
    Mi tam nie przeszkadzały i nie było czuć goryczki.

    Myniolinko mnie też nazwa się podoba :)
    olciaky
    2010/04/29 21:28:33
    No proszę, rośnie mały pomocnik mistrzyni!:D

    OdpowiedzUsuń