piątek, 9 kwietnia 2010

Mięsna babka

Specjalnie dla tej babki kupiłam nową formę, teflonową, z delikatnymi wgłębieniami. Upiekłam ją na wielkanocny obiad i podałam z sałatką ziemniaczaną. Wyglądała fantastycznie,  a smakowała wyśmienicie. Nawet mój synek który nie przepada za kotletami mielonymi sam mnie pochwalił i powiedział że dobre mięsko upiekłam ;)

Przepis pochodzi z miesięcznika "Sól i pieprz" nr 3/2010.



Składniki:
- 3 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1,2 kg mieszanego mielonego mięsa
- 600 g posiekanej lub zmielonej mortadeli (u mnie parówki)
- 3 jajka
- 150 g bułki tartej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka musztardy
- po 1 łyżce posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
- sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- ok. 300 g plastrów wędzonego boczku

Cebule i czosnek obrać i posiekać. Mięso zagnieść z mortadelą, roztrzepanymi jajkami, bułką tartą, koncentratem, musztardą, cebulą z czosnkiem i ziołami. Masę doprawić solą, pieprzem i gałką.

Formę na babkę (śr. 26 cm) wysmarować masłem i wyłożyć plastrami boczku lekko zakładając jeden na drugi tak, żeby na siebie zachodziły. Wyłożyć masę mięsną i wstawić do nagrzanego do 160 st.C piekarnika. Piec około 60 minut.

Następnie babkę wyjąć z piekarnika, odczekać 5 minut i przełożyć ją z formy na blachę (np. do tarty) do góry dnem. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 40 minut, aż boczek będzie chrupiący.

Najlepiej smakuje podawana na ciepło.


Przepis dodaję do akcji Kuchnia Wielkanocna 2010.

1 komentarz:


  1. ugotujmy
    2010/04/09 23:34:04
    pyszna babka na próbę nowej formy :-)
    grazyna1961.only
    2010/04/09 23:36:09
    Wow! Muszę taką zrobić - to dopiero babka, mniam :)
    rafasia
    2010/04/09 23:46:22
    Rewelacyjna babka! Mój przyszły teść powiedział kiedyś, że on jeszcze chętniej jadałby moje ciasta, gdyby były z mięsa - no i proszę! Mówisz, masz :D Myślisz, że udałaby się także w mniej profesjonalnej formie?
    cuda.wianki
    2010/04/10 00:04:18
    hmmmm... wyglada super! a ta salatka ziemniaczana bardzo mi sie podoba! zapisuje przepis! p.s. napisalam wlasnie @!
    Gość: beataohar, *.mmj.pl
    2010/04/10 07:35:31
    Dla mojej mięsożernej rodziny to jak ambrozja
    Gość: macierzanka, *.chello.pl
    2010/04/10 08:15:15
    Ciekawy pomysł. Ostatnio robiłam pieczeń rzymską, tak klasycznie w podłużnej formie. Następnym razem spróbuję może zrobić taką babkę :)
    Gość: Muscat, *.internetdsl.tpnet.pl
    2010/04/10 08:29:36
    Ślinka mi pociekła na sam widok, a kiedy jeszcze wyobrażę sobie zapach...!
    Moja rodzina też jest mięsożerna, więc na pewno taką kiedyś upiekę!
    mietowka22
    2010/04/10 08:30:04
    super babka :)
    kropus.online
    2010/04/10 12:21:53
    pieknie sie prezentuje i nawet bym nie pomyslala ze mozna zrobic cos takiego
    anytsujx
    2010/04/17 18:45:55
    Bradzo ciekawy pomysł ... :)
    zen.ona
    2010/04/21 21:58:26
    Rewelacyjnie wygląda ten boczek na boczkach babki:)
    olciaky
    2010/04/29 21:27:34
    Bardzo, bardzo apetyczne, mięsożercze pierwsze zdjęcie:D!
    Gość: Asia_SK, *.sferanet.pl
    2012/02/29 12:00:28
    Pokusiłam się o zrobienie tej babki na urodziny męża - pycha! co prawda trochę zmodyfikowałam przepis tzn. nie dodałam parówek a mielone zrobiłam jak to robi moja mama z kawałka łopatki i świeżego boczku :)

    OdpowiedzUsuń