środa, 21 kwietnia 2010

Krokiety z pieczarek

Potrzebowałam kiedyś do jakiejś potrawy pieprz ziołowy. Nie miałam w domu tej przyprawy, więc kupiłam, z firmy Prymat. Na odwrocie opakowania był przepis na krokiety z pieczarek. Ponieważ pieczarki bardzo lubię i często przygotowuję potrawy które je w sobie mają, więc i ten przepis musiałam wypróbować.

Trochę się bałam czy masa będzie się dobrze trzymać i czy krokiety zachowają formę w czasie smażenia, ale wszystko było w porządku. Smakowały też doskonale, więc mogę je Wam z czystym sumieniem polecić.


Składniki:
- 600 g pieczarek
- 150 g szynki wędzonej
- 50 g żółtego sera
- 50 g masła
- 40 g bułki tartej
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- szczypta soli

do panierowania:
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko


Pieczarki oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, usmażyć na łyżce oleju, wystudzić. Zimne pieczarki wymieszać ze zmieloną szynką, startym na drobnych oczkach serem, żółtkami i tartą bułką. Doprawić do smaku pieprzem ziołowym i solą, starannie wymieszać.

Z masy uformować wałeczki i panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju, a potem dosmażyć na wolnym ogniu na złoty kolor.

Podawać z surówkami lub jako dodatek do czystych zup.

1 komentarz:


  1. wypiekibeaty
    2010/04/21 21:15:31
    Ładne te krokiety.
    bee-3
    2010/04/21 21:31:32
    Ja robię krokiety z pieczarkami, ale dla mnie zawsze to oznaczało zawijanie farszu pieczarkowego w naleśnik. Te są znacznie szybsze :)
    majanaboxing
    2010/04/21 22:10:23
    Jak one pyyysznie wyglądają Edysiu!:))
    cuda.wianki
    2010/04/21 22:13:31
    swietne krokiety! u mnie tez dzisiaj rzadza pieczarki!!
    milk_chocolate84
    2010/04/21 23:30:55
    ja już je mam z zakładkach ;) Muszą być pyszne :)
    ugotujmy
    2010/04/22 07:29:23
    kotleciki mięsno pieczarkowe..tak
    same pieczarkowe - jeszcze nigdy
    spróbuję :-)
    Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/04/22 09:44:56
    Edysiu mam pytanie czy podając w składzie szynkę masz na myśli wędlinę, czy szynkę rodzaj mięsa ? A krokiety świetne !
    edysia79
    2010/04/22 11:31:00
    Ewo chodzi o wędlinę, już dopisałam to w przepisie :)
    Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/04/22 13:19:34
    Ja robię podobne, ale z dodatkiem filetów z kurczaka oczywiście surowych :)
    Gość: espresso, 195.88.91.*
    2010/04/22 14:40:31
    Bardzo ciekawy przepis :)
    myniolinka
    2010/04/22 19:36:35
    z pieprzem ziołowym... ostatnio sypię prawie do wszystkiego, zakochałam się w tym smaku!
    krokieciki bardzo ciekawe, czerpię inspirację nieustannie - dziękuję!
    chochlikikuchenne
    2010/04/22 20:21:48
    Ciekawa wersja krokietow.
    Ja osobiscie robie podobne ale z samym zoltym serem i pieczarkami. Sa przepyszne.
    Koniecznie musze wyprobowac i te z pieczarkami i szynka.
    Pozdrawiam serdecznie :)
    mikimama
    2010/04/22 20:25:12
    Narobiłaś mi smaka. Przypominają mi się kotlety z pieczarek na stołówce studenckiej. Do tego przeważnie były buraczki zasmażane. Mniam! Pozdrawiam ciepło, choć termometr pokazuje co innego :)
    vespertinee
    2010/04/22 22:50:47
    Jej, wyglądają prze-smacz-nie! Takie chrupiące i rumiane, wsunęłabym je bez wahania. Mój luby jest krokieciarzem i w końcu powinnam mu przygotować coś podobnego, ale z lenistwa odkłądam tę decyzję na później...;)
    edysia79
    2010/04/25 12:45:19
    Dziękuję i polecam te krokieciki :)
    olciaky
    2010/04/29 21:24:27
    Mm.. Edysiu, po prostu Twój blog jest dla mnie jak wybawienie!:D
    Serio.
    Każdy Twój przepis mi pasuje:) Każe danie czy słodkość bym zjadła:D
    Gość: ewelina318, *.olsztyn.mm.pl
    2010/07/10 13:15:58
    Hmmmm.... to chyba musi być pyszne...:-)
    kasiaaaa24
    2010/09/08 09:12:09
    Edysiu zrobiłam je :) Są pyszne :) Dziękuję za przepis :)

    gotowaniecieszy.blox.pl/2010/09/Krokiety-pieczarkowe.html
    bbasia1981
    2010/10/23 14:03:46
    Wyglądają przepysznie, ale mam problem, do czego dodać masło?
    edysia79
    2010/10/23 15:27:43
    Basiu masło do smażenia powinno być, ale ja zamieniłam je na olej. Możesz też te krokiety usmażyć na maśle z dodatkiem oleju, wtedy masło ie będzie się przypalać.
    bbasia1981
    2010/10/24 16:48:11
    Dziękuje za szybką odp. Tak właśnie zrobiłam masło + olej, nie byłam pewna, czy dobrze robię, ale potwierdziłaś mój wybór. Zrobiła, podałam spróbowałam : -) SUPERRR, i to nie tylko moja opinia. Pozdrawiam
    edysia79
    2010/10/26 10:56:24
    Basiu no i super, bardzo się cieszę!
    Gość: ewelinka, *.dynamic.mm.pl
    2011/11/16 08:53:04
    Witam! Mam pytanko, czy te krokiety nadają się do podania na zimno jako przekąska? Czy będą tak samo smaczne?
    klaudi23a
    2012/06/04 15:32:46
    dodane na wypróbowanie, tylko oczywiście szynkę pominę ;)

    OdpowiedzUsuń