wtorek, 20 kwietnia 2010

Chili con carne z kukurydzą

Chili con carne to danie z pewnością znane większości z Was. Jest to klasyczne danie kuchni teksańsko – meksykańskiej, które doskonale łączy w sobie smak mielonego mięsa, fasoli i gęstego sosu pomidorowego, u mnie jeszcze z dodatkiem kukurydzy. To, jak bardzo pikantne będzie zależy od tego ile papryczek chili dodamy. Ja dałam trzy i było bardzo ostre, ale my takie dania lubimy od czasu do czasu zjeść.

Przepis pochodzi z miesięcznika "Sól i pieprz" nr 1/2010.


Składniki (na 4 porcje):
- 4 gałązki tymianku
- 750 g mielonego mięsa
- 6 łyżek oleju
- 500 ml bulionu mięsnego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1-3 czerwone papryczki chili
- 2 zielone papryki
- 2 łodygi selera naciowego
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 250 g fasoli Kidney z puszki
- 200 g kukurydzy z puszki
- sól i pieprz
- mielony kmin rzymski

Tymianek opłukać, osuszyć i oberwać listki. Mięso smażyć na rozgrzanym oleju aż zmieni kolor i zrobią się grudki. Dodać połowę tymianku i 300 ml bulionu. Dusić około 15 minut aż płyn odparuje.

Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Zielone papryki i papryczki chili oczyścić i usunąć nasionka, a następnie pokroić w kostkę. łodygi selera oczyścić, usunąć włókna i również pokroić w kostkę. Tak przygotowane składniki, pomidory razem z zalewą i resztę bulionu dodać do mięsa. Przykryć i dusić przez około 30 minut.

Dodać odcedzoną fasolę i kukurydzę, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego. Gotować jeszcze 15 minut. Przed podaniem danie posypać resztą tymianku.

1 komentarz:


  1. Gość: espresso, 195.88.91.*
    2010/04/20 12:44:35
    Uwielbiam to danie :)
    Zazwyczaj nie dodaję kukurydzy,bo taką wersję miałam na początku i tak się przyzyczaiłam :)
    ugotujmy
    2010/04/20 13:20:25
    znane.. ale tylko ze zdjęc opisów
    nigdy nie spróbowałam sama go przygotowac..
    Gość: marinia, *.chello.pl
    2010/04/20 15:22:05
    Jest Pani absolutnie fantastyczna w tym co robi. Gratuluję. Uwielbiam oglądac tutaj zdjęcia.
    atina_bc
    2010/04/20 19:40:29
    Cudowne zdjęcie i pyszne jedzonko :) jednym słowem cudowny duet :)
    malgorzata.dz
    2010/04/20 19:57:21
    Prawdę mówiąc, to my uwielbiamy jak nam buzie wykrzywia na wszystkie strony. :D Oczywiście to a'propos tych papryczek chilli. :D Im ostrzej - tym lepiej. :D
    Pyszności Edysiu!
    edysia79
    2010/04/21 21:05:17
    Espresoo to było moje drugie chili con carne, pierwsze było bez kukurydzy i obie wersje nam smakowały.

    Asiejko to może teraz się skusisz? ;)

    Marinio dziękuję bardzo! :)

    Anitko dzięki :)

    Małgosiu my się chyba starzejemy, bo kiedyś lubiliśmy baaardzo pikantne potrawy, teraz wolimy nieco łagodniejsze. Co nie zmienia faktu, że od czasu do czasu lubię zaszaleć w tym temacie ;)
    olciaky
    2010/04/29 21:25:12
    Kusisz
    bbrzezinka
    2010/05/18 08:46:26
    Wczoraj zrobiłam to danie i wyszło naprawdę pyszne. Napewno jeszcze skorzystam z tego przepisu. :) Tylko, że nie dodałam kminu rzymskiego bo w sklepie nie mieli :(. Nie wiem gdzie go można kupić :)
    edysia79
    2010/05/18 21:37:44
    Olciku no staram się kusić jak mogę, hihi :)

    Beatko kmin rzymski rzeczywiście trudno spotkać w stacjonarnych sklepach, ja takie przyprawy kupuję przez internet.
    Gość: , *.master.pl
    2010/06/07 21:13:47
    rewelacja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń