niedziela, 18 kwietnia 2010

Sernik z makiem

Wracam do regularnego pisania. Zaczynam od sernika który upiekłam na Wielkanoc, a w sobotę 10 kwietnia miałam zamiar pokazać go na blogu. Nie zdążyłam, bo wcześniej wydarzyła się tragedia pod Smoleńskiem. Teraz nadrabiam zaległości.

Ciasto bardzo nam smakowało, masa serowa z makową świetnie się komponowały, a kruchy i delikatny spód wspaniale uzupełniał tą smakową kompozycję. Jest to sernik z tych które wprost rozpływają się w ustach. Polecam!

Przepis z gazety "Kobieta i życie".


Składniki
na kruche ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 kostki margaryny
- 1 żółtko
- 1 łyżka wódki

na masę makową:
- gotowa masa makowa z puszki (ok. 900 g)
- 3 białka
- 2 łyżki bułki tartej
- aromat waniliowy

na masę serową:
- 1 kg białego sera (użyłam gotowego mielonego sera z wiaderka)
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 jajek
- 0,5 kostki masła


Przygotować ciasto: mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

Formę o wymiarach 37x23 cm wysmarować tłuszczem i dno wylepić ciastem. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 st.C.


Przygotować masę makową: masę z puszki wyłożyć do miski i wymieszać z bułką tartą, aromatem waniliowym oraz pianą ubitą z białek.


Przygotować masę serową: oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, następnie nadal ucierając dodawać po łyżce sera. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z serem.


Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, na niej rozsmarować masę serową, wyrównać wierzch i widelcem zrobić falę na wierzchu.

Piec godzinę w 180 st.C.


Przepis dodaję jeszcze do akcji Kuchnia Wielkanocna 2010.

1 komentarz:


  1. majanaboxing
    2010/04/18 19:42:53
    Serniczek wygląda przepysznie Edysiu! Lubię to połączenie sera z makiem:))
    Ja też nie wstawiłam wszystkich wielkanocnych przepisów na bloga, więc w tym tygodniu będę pewnie nadrabiała.

    Pozdrawiam cieplutko:**
    wypiekibeaty
    2010/04/18 19:58:26
    Wygląda bardzo przepysznie!
    chantel111
    2010/04/18 20:39:43
    bardzo ładny, chętnie bym zjadła kawałek :)
    izaa_a
    2010/04/18 20:52:58
    serniczek piękny.....zapisuję..;)
    viridianka
    2010/04/18 21:21:13
    mmm przepięknej urody kosteczki! muszę kiedyś seromaka zrobić, bo coś czuję że zasmakuje mi to połączenie bardzo (:
    olciaky
    2010/04/19 08:10:20
    Jednym zdaniem sero-mak.
    Pyszny, pyszny:)
    A jaki równiutki Ci wyszedł.
    Gorąco pozdrawiam, Olcik.

    Więcej... przystole.blox.pl/2010/04/Wielkanocna-baba-z-rodzynkami.html#ixzz0lWWWnx9C
    pinkcake
    2010/04/19 09:56:53
    Śliczny! Na pierwszy rzut oka wygląda jak knoppers;)
    tilianara
    2010/04/19 10:01:02
    Piekłam ten seromakowiec - pyszny był. A u Ciebie wygląda tak smakowicie, że upiekłabym go znów :)
    Gość: Renata, 213.77.124.*
    2010/04/28 13:15:55
    Uwielbiam takie ciasta. I właśnie następne jakie będę robiła to właśnie to ciasto. Pozdrawiam!
    Gość: Renata, 213.77.124.*
    2010/06/07 08:50:05
    Zbliża się okazja, żeby upiec to ciasto, tak czytam jak się go robi no i mam pytanie, czy sernik trzeba przykryć folią do pieczenia, żeby tak ładnie wyglądał jak na zdjęciu?
    edysia79
    2010/06/07 10:51:33
    Renato sernika niczym nie przykrywałam, ale mam piekarnik gazowy, który grzeje tylko z dołu. Dlatego sernik z wierzchu nie jest przypieczony.
    Gość: HALINA, 95.83.208.*
    2012/04/09 13:28:46
    PYSZNE CIASTO ,ZROBILAM NA SWIETA ,WYSZLO TAK JAK NA ZDJECIU,POLECAM JEST WSPANIALE DZIEKUJE POZDRAWIAM :)

    OdpowiedzUsuń