niedziela, 3 kwietnia 2011

Drożdżowy placek z brzoskwiniami

Podczas wiosennych porządków w kuchennych szafkach znalazłam zapomnianą puszkę brzoskwiń ze zbliżającym się do końca terminem ważności. Trzeba było je jakoś zagospodarować. A że w zamrażalniku zawsze mam podzielone na porcje kostki drożdży, wybór ciasta był łatwy - oczywiście drożdżowe. Wyszło idealne - pięknie wyrosło, a dzięki owocom i masie serowej nie było suche. No i jedna porcja nie ma tak dużo kalorii...





Składniki
(na 24 porcje; 1 porcja = 200 kcal)
ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- 80 g masła lub margaryny
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli

krem serowy:
- 500 g twarogu
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
- 100 g cukru pudru

- 2 łyżki płatków migdałowych
- duża puszka brzoskwiń w syropie



Mąkę przesiać do miski, wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru, polać niewielką ilością letniego mleka i rozetrzeć palcami żeby powstał zaczyn. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut.

Masło rozpuścić, ostudzić. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodać resztę składników i wyrabiać dość długo, aby powstałe ciasto odchodziło od ręki (w razie potrzeby podsypać jeszcze mąką). Przykryć i odstawić na około 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
Wyrobić jeszcze raz, przełożyć ciasto do natłuszczonej prostokątnej formy o wymiarach 40x25 cm. Ponownie przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.


W tym czasie przygotować masę serową:
twaróg utrzeć z jajkami, cukrem, sokiem oraz skórką z cytryny i mąką ziemniaczaną.

Gotową masę wyłożyć na wyrośnięte drożdżowe ciasto, na niej ułożyć osączone z zalewy i pokrojone brzoskwinie, posypać płatkami migdałowymi.

Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez około 40 - 50 minut.

1 komentarz:


  1. zarlacz91
    2011/04/03 21:17:58
    Mniam pyszności widzę tutaj, pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
    zauberi
    2011/04/03 21:41:42
    cudownie wygląda, zjadłabym pewnie całą blaszkę :D
    wykrywaczsmaku
    2011/04/03 21:56:21
    bardzo apetyczny :)
    emma001
    2011/04/03 22:06:48
    Jakie śliczne wyrośniete :)
    gosiab_3
    2011/04/03 22:18:51
    swietnie wyglada,bardzo apetycznie :)
    Nawet nie przyszlo mi do glowy mrozic drozdze,kurcze,a ja tyle wyrzucam ich,jak nie zuzyje....
    Pozdrawiam cieplutko :)
    Gość: lo, *.adsl.inetia.pl
    2011/04/03 22:33:02
    Uwielbiam drożdżowe ciasta. Mają taki domowy smak. Zaskoczyłaś mnie tym mrożeniem drożdży. Po rozmrożeniu są tak samo aktywne. Pozdrawiam. Lo (pistachio-lo.blogspot.com)
    cukrowawrozka
    2011/04/03 22:35:10
    brzoskwinie lubią się chować w tych puszkach , skądś to znam.:)
    majanaboxing
    2011/04/04 06:43:38
    Drozdżowe zawsze pyszne !:)) Mniam :)
    usmiecham-sie
    2011/04/04 06:44:39
    Dla mnie ciasto drożdżowe jest zwiastunem wiosny - tego, że robi sie ciepło. W zimie rzadko je robię, bardziej kojarzy mi się z latem. Edysiu, zaczarowałaś mi ciepłe dni :)
    milk_chocolate84
    2011/04/04 08:38:53
    uwielbiam drożdżowe z owocami!! Jak tylko pojawiają się truskawki zaraz takie ciacho ląduje u nas na stole :)
    I jeszcze pytanko o drożdże. Może to głupie ale nie wpadłam nigdy na to aby mrozić drożdże. Właściwie to nie wiedziałam że w ogóle można je mrozić. A powiedz mi Edysiu.. długo mogą sobie tak leżeć w zamrażalniku?
    mikimama
    2011/04/04 09:49:59
    Pyszne musiało być, zwłaszcza, że jeszcze twaróg dodałaś...
    kucharnia
    2011/04/04 10:37:48
    O, to coś dla mnie! Pyszności! Mam nadzieję, że zostawiłaś mi kawałek i mogę podjechać:)
    Dobrego tygodnia !
    acirinka
    2011/04/04 11:35:57
    Bardzo ładnie się prezentuje. Idealne ciasto dla mojego męża:)
    edysia79
    2011/04/04 14:20:24
    Mrożenie drożdży - o takiej możliwości dowiedziałam się od mojej teściowej. Powiem Wam nawet, że ciasto na drożdżach które były zamrożone lepiej wyrasta!
    Nie wiem jak długo można je trzymać w zamrażalniku, bo zużywam je stopniowo, a kiedy kupię nową kostkę i nie zużyję całej część zamrażam i dokładam do zapasów - ważąc uprzednio i zapisując ile ich jest, żeby potem wiedzieć który kawałek wyjąć.

    Przed użyciem taki drożdży do ciasta trzeba je rozmrozić w temperaturze pokojowej i dalej postępować tak samo jak ze świeżymi.
    kinia_1979
    2011/04/07 12:56:17
    Dzisiaj próbuję :O) Wygląda niebywale apetycznie.
    O mrożeniu drożdży też nie słyszałam,a le musze wypróbowac, bo często połowa kostki mi zostaje :O)
    jolantaszyndlarewicz
    2011/04/08 22:39:50
    Mój dziadzio zawsze mroził drożdże, ale ja sama tego nie praktykowałam. Placek drożdżowy to jedno z najdoskonalszych ciast.... proste, ale w swej prostocie piękne...

    OdpowiedzUsuń