środa, 20 kwietnia 2011

Ziołowo-czosnkowe pałki z kurczaka

Chciałam zrobić na wczorajszy obiad mięso, które wystarczy na dwa - trzy dni. Takie, które da się też bez problemu podgrzać i zapakować do termosu, żeby mąż mógł zabrać obiad do pracy. Ponieważ wszyscy lubimy pałki z kurczaka, wybór padł właśnie na to mięso.

Do przygotowania pieczonych udek wykorzystałam torebki do pieczenia firmy Gosia w ramach testowania i mogę powiedzieć, że się sprawdziły.

Właściwie to pierwszy raz piekłam mięso zamknięte w torebce. Wyszło miękkie, soczyste i aromatyczne. Na pewno teraz będę częściej z takiej opcji korzystać, bo w torebkach można piec mięsa bez dodatku tłuszczu, co jest ważne, jeśli któryś z domowników jet na diecie, tak jak u nas.
Do tego przepisu też będę wracać.





Składniki:
- 8-10 pałek z kurczaka (u mnie 4 udka podzielone na dwie części)
- 1 cebula
- 8 ząbków czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka oliwy


Mięso oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem i umieścić w woreczku do pieczenia. Dodać posiekaną cebulę, czosnek, oraz roztarte z oliwą przyprawy. Wszystko wymieszać tak, żeby mięso było dobrze obtoczone w przyprawach. Worek zakręcić i włożyć do lodówki na 2 godziny, żeby mięso się zamarynowało (ja nie miałam tyle czasu i mięso chłodziło się tylko godzinę).

Zamarynowane mięso wyjąć z lodówki, woreczek zamknąć klipsem tak, żeby zostało w nim powietrze. Ułożyć na blasze do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec przez 1 godzinę, a potem odciąć górę woreczka, rozchylić go i piec jeszcze 30 minut, żeby mięso się zarumieniło.


Przepis ze strony fotoprzepis.pl.








Od dziś pod każdym wpisem pojawia się ikonka Print Friendly, więc można łatwiej drukować przepisy ;)

1 komentarz:


  1. coikiedygotuje
    2011/04/20 12:16:42
    Fajny ten kurczak
    Pozdrawiam
    tmach
    kabamaiga
    2011/04/20 12:36:52
    Do pracy i na świąteczny stół :)
    acirinka
    2011/04/20 12:38:10
    Pyszna sprawa taki soczysty kurczak:)
    myniolinka
    2011/04/20 13:28:14
    często piekę kurczaka w woreczku... lubię tą metodę :)
    kuchennefascynacje
    2011/04/20 14:40:55
    Pięknie wypieczone, pychotka :)
    majanaboxing
    2011/04/20 16:16:58
    Ja często piekę w torebkach kurczaka, ale uzywam innej firmy ;-))
    A Twój kurczaczek wyglada smakowicie Edysiu:)
    Gość: Kini, *.dynamic.chello.pl
    2011/04/20 16:57:41
    wpraszam się na takiego kurczaka! obłędnie wygląda!
    kulinarnespotkania
    2011/04/20 21:05:53
    ten kurczaczek musi byc pyszny:)
    bernadeta75
    2011/04/20 22:29:45
    wyglada niezwykle apetycznie.
    usmiecham-sie
    2011/04/21 09:21:11
    O, moja mama takie robiła jak byłam mała. I jeszcze dodawała miodu :)
    wedelka
    2011/04/21 12:24:33
    Ja często piękę mięso w torebkach, zwłaszcza kurczaka. Jest wtedy bardziej soczyste :) Twoje pałki prezentują się smakowicie :) Zdrowych, pogodnych i slonecznych Świąt życzę Edytko Tobie i Twojej rodzince :) Pozdrowienia :)
    obsesjakasiulka
    2011/04/23 08:29:56
    Oooo a ja go właśnie dziś będę robiła na świąteczny stół. Bo szukałam czegoś nowego z kurczakiem w roli głównej, a że uwielbiamy mięsko pieczone w rękawie, to to się nada. Tylko, że u nas w wersji ze skrzydełkami.

    Edytko Tobie i Twoim najbliższym życzę Wesołego Alleluja!!!
    edysia79
    2011/04/25 23:05:55
    Kasiulku ja skrzydełek nie lubię - za mało mięsa na nich jest i za dużo obierania ;)
    wariatka2000
    2013/02/05 12:11:29
    pyszne, szybki, łatwe, tanie, uwielbiam takie potrawy, generalnie nie zawiodłam sie jeszcze na ani jednym Twoim przepisie Edysiu :)

    OdpowiedzUsuń