poniedziałek, 15 grudnia 2008

Biała kiełbasa w piwie

Przepis pochodzi z książeczki "Pyszne potrawy z wieprzowiny" z serii Biblioteczki Poradnika Domowego. Kilka lat się do niego przymierzałam i w końcu jego czas nadszedł. Chyba te prawie zimowe chłody się do tego przyczyniły, bo jak wiadomo, piwo rozgrzewa ;)
Kiełbaski bardzo nam smakowały, sos trochę mniej, a do tego było go za dużo. Wystarczyłaby jedna puszka piwa, albo nawet pół. Składniki podaję jednak według książeczki, a każdy może je sobie dopasować do własnych potrzeb i upodobań kulinarnych.


 
Składniki:
- 50 dag białej kiełbasy
- 750 ml jasnego piwa
- 1/2 łyżki masła lub margaryny
- 1 cebula
- 2 plasterki cytryny
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz

Cebulę obrać, pokroić w plasterki, zeszklić w garnku na tłuszczu. Włożyć kiełbasę, zalać piwem, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania dodać plasterki cytryny. Mąkę rozprowadzić wodą, wlać do piwa, wymieszać i gotować aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem.

Kiełbasę podawać z chlebem lub ziemniakami z wody i kapustą kiszoną.

1 komentarz:


  1. grumko
    2008/12/16 06:14:36
    Mniam;-) Lubimy taką kiełbaskę i tę lekką goryczkę piwa;-) Rzeczywiście tego piwa jest w Twoim przepisie bardzo dużo. Sprawdziłem w naszej wersji i na kilogram kiełbasy jest tylko pół litra piwa. Przy okazji polecę Ci taki oto przepis: grumko.blox.pl/2007/11/121-Biala-kielbasa-po-celestynsku.html i gwarantuję, że w tym przypadku sos będzie Wam na pewno smakował;-)
    gudeli
    2008/12/16 07:12:23
    Biala kielbasa! I na dodatek w piwie! Brzmi bosko! Chyba musze wyprobowac!
    atina_bc
    2008/12/16 08:13:03
    Edysiu wygląda smakowicie:) Taka kiełbaska musi być bardzo dobra:)
    majanaboxing
    2008/12/16 09:39:02
    Swietny pomysł ! :)) Nigdy takiej nie jadłam. Lubię białą kiełbaskę , szczególnie w żurku :)) Daaawno nie jadłam.
    edysia79
    2008/12/17 09:52:29
    Andrzeju piwa było za dużo, następnym razem będę o tym wiedziała ;)
    Przeczytałam Wasz przepis i też jestem pewna, że taki sos by nam smakował :) Dziękuję, na pewno kiedyś zrobię.

    Gudeli zrób sobie taką kiełbaskę, tylko pamiętaj, żeby dać mniej piwa.

    Anitko pyszna była :)

    Majanko ja też najbardziej lubię białą kiełbasę w żurku, najlepiej takim ze śniadania wielkanocnego ;)

    OdpowiedzUsuń