poniedziałek, 8 grudnia 2008

Surówka z kiszoną kapustą

Moja ulubiona zimowa surówka. Właściwie to tylko o tej porze roku ją robię, bo mama robi wspaniałą kiszoną kapustę w beczce. Surówka jest idealnym dodatkiem do  schabu po kowalsku.
 
 
Składniki:
- 1 duża marchewka
- 1 jabłko
- garść kiszonej kapusty
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- sól, pieprz, cukier

Marchewkę i jabłko obrać. Marchew zetrzeć na drobnych oczkach, jabłko na dużych. Kapustę pokroić, przełożyć do jabłka z marchewką. Polać olejem, przyprawić, dobrze wymieszać. Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu.

1 komentarz:


  1. notme-gotuje
    2008/12/09 07:27:44
    Uwielbiam ja! Prosze Cie daj mi choc troszeczke. ;):)
    majanaboxing
    2008/12/09 08:31:59
    Ja tez uwielbiam taką kapustkę ! :)
    kasiac01
    2008/12/09 08:38:37
    to jest najlepsza surówka jaka znam! Uwielbiam taka kiszoną kapustę, robię ją tak jak Ty, często do ryby. Tylko, że kapustę mam nie domową, ale z warzywniaka :(
    moteczek
    2008/12/09 19:17:11
    Taką surówkę uwielbiamy (ja i moja rodzina); kapustkę mam od cioci, która własnoręcznie przetwory czyni. A próbowałaś dodać kilka kropel przyprawy do zup w płynie (tzw. maggi)? Pozdrawiam
    atina_bc
    2008/12/09 21:32:06
    to najlepsza surówka na świecie! Uwielbiam ją:) Apetycznie u Ciebie wygląda:)
    edysia79
    2008/12/09 23:17:22
    No proszę. Okazało się, że pokazałam bardzo znaną i popularną surówkę. Cieszę się, że lubicie ją tak jak my :)

    Moteczku nigdy nie dodawałam do niej maggi. Mówisz że warto?
    artnow
    2008/12/10 09:30:18
    Ja jeszcze wkrawam do niej bardzo drobno posiekaną cebulę.

    OdpowiedzUsuń