wtorek, 9 grudnia 2008

Keks bananowy

Orzechy, banany i czekolada - tyle dobroci w jednym cieście. Wbrew pozorom nie jest to za dużo. Ciasto jest takie dobre, że nawet mój tata, który nie lubi i nie je bananów zawsze dopomina się o jeszcze jeden kawałek. Oczywiście nie jest informowany o tym jednym składniku i jak widać banany są jednak zjadalne ;) Tym razem okazją do jego upieczenia był trwający właśnie Bananowy Tydzień. Przepis pochodzi z segregatora który kupiłam kiedyś razem z margaryną Kasia.



Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 banany
- 1 czekolada gorzka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- szczypta soli

Olej, cukier, sól i skórkę z cytryny ubijać mikserem aż do rozpuszczenia cukru. Dodawać po jednym jajka, aż powstanie puszysta masa. Ciągle miksując, powoli dosypywać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pokrojone w kostkę banany i czekoladę oraz posiekane orzechy. Wymieszać łyżką.

Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy keksowej. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 50-60 minut.

1 komentarz:


  1. kuchareczka58
    2008/12/10 09:13:56
    Wygląda bardzo smacznie Edysiu :) kiedyś też robiłam babkę bananowa i wiem ,że bardzo nam wszystkim smakowała, chyga musze zrobić powtórkę ;)Pozdrawiam
    majanaboxing
    2008/12/10 09:33:33
    Edysiu, keks wygląda super. Taki żółciutki, piekny! Bardzo,bardzo lubię keksy :) Pozdrawiam Cie.
    atina_bc
    2008/12/10 13:09:50
    Edysiu wygląda cudnie! Wiesz, że ja też mam taki segregator - ale jeszcze nigdy nie robiłam tego ciasta z niego;) A Twój tato ma tak jak mój synek - ciasto bananowe bardzo mu smakuje pod warunkiem, że nie wie o tym, że są tam banany;)
    zemfiroczka
    2008/12/10 21:36:51
    No rzeczywiście ten sam :)))

    pozdrówka!
    notme-gotuje
    2008/12/13 18:12:37
    Bardzo fajniutka propozycja, wyglada smacznie, :) a ja jeszcze nie jadlam zadnego bananowego wypieku.

    Pozdrawiam!
    Gość: ewelina318, *.olsztyn.mm.pl
    2009/01/27 17:47:28
    A czy ta czekolada to ma być roztopiona czy pokruszona?
    edysia79
    2009/01/27 19:14:04
    Ewelino czekoladę trzeba pokroić w drobną kostkę.
    Gość: Aneta, *.elblag.vectranet.pl
    2014/10/24 07:52:48
    ciasto było bardzo dobre dodałam jeszcze rodzynki :-)

    OdpowiedzUsuń