sobota, 13 grudnia 2008

Kopiec kreta

Jedyne ciasto jakie upiekłam z torebki, to był właśnie kopiec kreta. Było to już dobre kilka lat temu, ale  dobrze pamiętałam ten smak. Trwający właśnie Bananowy Tydzień sprawił, że przypomniałam sobie o nim  i postanowiłam poszukać przepisu. Udało się, znalazłam go na stronie Wielkiego Żarcia, a podała go tam Amazonka.
Warto było go zrobić, bo jest przepyszny - kremowy, delikatny, nie za słodki, taki w sam raz. Wszyscy w domu byli zachwyceni jego smakiem, nawet nie lubiący bananów tata ;)


Składniki:
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- nie cała 1/2 szklanki zimnej wody
- 2 łyżki kakao

na krem:
- 500 ml śmietany kremówki (30%)
- 2 śmietan-fixy
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 gorzka czekolada
- 3 banany
- sok z 1 cytryny

Margarynę, cukier, kakao i wodę włożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu aż wszystkie margaryna i cukier się rozpuszczą, a wszystkie składniki połączą. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Z białek ubić sztywną pianę.
Do zimnej masy dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Dołożyć pianę z białek i wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika. Piec ok. 30 minut.

Wierzch ciasta zebrać łyżką na głębkość ok 0,5-1 cm, zostawiając dookoła brzeg szerokości ok 1,5 cm.  Zebrane ciasto przełozyć do miski i rozdrobnić widelcem. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, ułożyć w powstałym zagłębieniu. Polać sokiem z cytryny.
 
Śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fixami. Wsypać posiekaną lub startą na dużych oczkach czekoladę. Wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na ciasto z bananami formując kopiec. Posypać odłożonym ciastem, lekko przyklepując ręką, żeby okruszki nie spadały.
Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
 

2 komentarze:


  1. olalala77
    2008/12/13 20:39:16
    No tak, znam je i miałam okazję je jeść, niestety, przygotowane z paczki :). Ono naprawdę przypomina kopiec kreta ;)!
    Pozdrawiam!
    Gość: kawusia35, *.multimo.gtsenergis.pl
    2008/12/13 20:40:26
    przepiękny,nawet nie wiedziałam ,że można go upiec z przepisu.Zawsze kojarzył mi się z ciastem z torebki.Muszę koniecznie kiedyś wypróbować.
    abbra
    2008/12/13 23:04:17
    Edysiu , Twój kopiec kreta jest 100 razy piękniejszy od tego proszkowego gotowca !
    Ogromnie apetycznie wygląda :)
    majanaboxing
    2008/12/14 00:24:55
    Edysiu, Twój kopiec kreta wygląda pięknie! Poczęstowałabym się takim kawałkiem, super jest! :)
    grumko
    2008/12/14 05:48:26
    Szczerze mówiąc to nazwa "kopiec kreta" kojarzyła mi się zawsze właśnie z ciastem w proszku i nawet nie wiedziałem, że można go upiec samemu. Nigdy nie jedliśmy, ale patrząc na skład kremu to jestem sobie w stanie wyobrazić trochę smak, bo są tam podobne składniki jak w naszym wczorajszym torciku. A tak w ogóle to przypomniała mi się kreskówka o kreciku;-) Pozdrawiam!
    atina_bc
    2008/12/14 07:36:33
    Edysiu wygląda cudownie! Oczywiście ja też miałam pierwsze skojarzenie z ciastem w proszku - ale to jest skutek reklamy. Widać teraz jak niesamowicie ona na nas wpływa. Kilka dobrych lat minęło, kiedy była w telewizji, a człowiek ciągle pamięta;) Ciasto koniecznie do wypróbowania ale to już w przyszłym roku;)
    notme-gotuje
    2008/12/14 08:38:33
    Wyglada swietnie, nazwe tez ma fajna. :)))
    edysia79
    2008/12/14 12:26:52
    Olalala może przyszedł czas na upieczenie kopca bez torebki? ;) Starałam się, żeby był choć troszkę podobny do prawdziwego :)

    Kawusiu mi też się tak własnie kojarzy, dlatego postanowiłam przełamać stereotyp ;)

    Abbro, bardzo dziękuję :)

    Majanko zapraszam, mam jeszcze kawałek :)

    Andrzeju ja właśnie ostatnio widziałam w sklepie pudełka z kopcem i przypomniałam sobie, że kiedyś widziałam w sieci przepis. Teraz się cieszę, że udało mi się go znaleźć i upiec takie pyszne ciacho ;)
    Wasz torcik widziałam i pochwaliłam :)

    Anitko dziękuję :) Gdyby była ładniejsza pogoda i trawa większa, zabrałabym mój kopiec na dwór i zrobiłabym mu zdjęcie w trawie właśnie, jak w tej reklamie było ;)
    Wypróbuj koniecznie, bo jest pyszny, a jaka satysfakcja :)

    Notme dziękuję :)))
    casiapaw
    2008/12/14 13:10:51
    Edysiu - piękne ciasto Ci wyszło :) I super, że pokazałaś, że można je zrobić samemu, a nie korzystać z nie wiadomo czego w torebce :)
    atina_bc
    2008/12/14 15:55:46
    Edysiu - to wspaniały pomysł na plener, aż szkoda, że pogoda nie dopisuje. Na pewno będę pamiętała o tym przepisie.
    edysia79
    2008/12/14 21:24:22
    Casiu dziękuję :))

    Anitko może wiosną albo latem jeszcze raz go upiekę, wtedy zamienię zdjęcia ;)
    Trzymam Cię za słowo i czekam na twój kopiec :)
    zemfiroczka
    2008/12/16 01:24:19
    To jedno z dwóch torebkowych ciast, ajkie kiedyś jadłam, ale smakowało mi. Fajno, że przepis się pojawił :)


    pozdrówka!

    OdpowiedzUsuń
  2. kuchareczka58
    2008/12/20 19:11:34
    Super ciasto , kiedyś nawet mnie kusiło, aby kupić takiego gotowca w paczce, a teraz wiem gdzie szukac przepisu na oryginał ;)
    edysia79
    2008/12/21 15:56:09
    Kuchareczko w takim razie koniecznie musisz spróbować, bo kopiec jest pyyyyszny ;)
    kasiaaaa24
    2008/12/27 11:48:13
    WOW! Raz upiekłam z pudełka i było całkiem, całkiem, więc to musi POWALAĆ :)
    edysia79
    2008/12/30 23:37:05
    Kasiu ten jest równie smaczny, a nawet smaczniejszy :) No i wiadomo co w nim jest ;)
    Gość: , *.retsat1.com.pl
    2009/08/23 08:48:17
    z torebki jest przepyszny i napewno robiony samemyu nie wyjdzie taki. ja osobiscie uwelbiam kopiec kreta,a samemy nigdy nie wyjdzie taki sam poniewaz ta mieszkanka do masy zawiera taką jakby żelatynke o smaku bananowym ktora łączy tą smietane i sprawia ze mozna ja normlanie kroić. Oczywiscie nie zaprzeczam ze kiedys zrobie go wg ww przepisu ale uwilebiam torebkowy smak i nie wiem czy chce eksperymentowac na wlasną ręke.poza tym torebowy robi sie szybciej :)
    edysia79
    2009/08/26 10:57:47
    Gościu na pewno ten z torebki ma nieco inny smak, ja jednak pozostanę już przy wersji domowej. Z krojeniem nie ma żadnego problemu, a i przygotowanie nie zajmuje znacznie więcej czasu bo wszystkie składniki podane są na szklanki i łyżeczki, więc odpada ważenie.
    Może się jednak skusisz na wypróbowanie tego przepisu i przekonasz się czy obie wersje się tak bardzo różnią?
    Pozdrawiam serdecznie!
    Gość: anka_86, 165.72.200.*
    2009/10/21 08:28:13
    witam :)
    wczoraj zrobiłam kopiec kreta właśnie z tego przepisu - wyszedł pyszny, choć poczęstowałam się nim od razu po zrobieniu - bez chłodzenia w lodówce - i już wtedy był bardzo dobry :D to już sobie marzę, jak wrócę i sobie je zjem :D prosto z lodóweczki :D
    pychotka !!! polecam !! :)
    edysia79
    2009/10/23 13:32:42
    Aniu witaj!
    To wspaniale że kopiec smakował :) Wcale się nie dziwię że miałaś ochotę spróbować go od razu po zrobieniu :)))
    Gość: , 213.17.128.*
    2010/06/16 18:59:17
    to nie jest przepis z opakowania!!!!!!!!!!!!!!!
    edysia79
    2010/06/16 19:03:09
    Oczywiście że to nie jest przepis z opakowania, a sposób na zrobienie tego ciasta od początku do końca samemu bez używania gotowców. Jaki byłby sens podawania tutaj przepisu spisanego z opakowania?
    Gość: Maryś, *.bb.online.no
    2011/02/01 18:26:51
    Bardzo proszę o szybką odpowieź :)
    Mieszkam za granicą i jakoś trudno tu znaleźć te śmietanfiksy, czy można by dać jakąś inną śmietanę w zamian ?
    edysia79
    2011/02/01 22:00:07
    Maryś nie musisz zmieniać śmietany, wystarczy zamiast śmietanfixów dodać do ubitej śmietany 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody (i lekko przestudzonej), a potem wymieszać z czekoladą.
    Gość: Baptiste, *.nysa.dialog.net.pl
    2011/04/22 16:44:31
    troszkę poskąpiłaś tego banana ;p
    Gość: Iza, *.threembb.co.uk
    2012/03/31 00:23:44
    Pyszka!!;) zmodyfikowalam troche mase:) ale wyglafa i smakuje super!pozdrawiam!!!
    koniczina
    2012/08/20 19:04:48
    Tak oto, właśnie dziś, w dniu swoich 19 urodzin postanowiłam, że naszedł czas na moje pierwsze samodzielnie wykonane ciasto. Kopiec kreta, który kojarzył mi się ze smakiem letnich dni spędzanych u cioci był idealny na "pierwszy raz". Jednakże nie chciałam go robić z torebki, o nie. Przecież miało to być MOJE ciasto!
    No i znalazłam przepis, właśnie ten. Genialny, prosty, dla mnie idealny.
    Biszkopt wyszedł delikatny, a krem to po prostu obłoczek ;)
    Dziękuję bardzo za ten przepis i przywrócenie mi wiary w pieczenie ciast :)

    OdpowiedzUsuń