wtorek, 1 marca 2011

Serduszka imbirowe

Ten przepis jest bardzo zaległy, bo serduszka upiekliśmy z synkiem na Dzień Babci i Dziadka. Na Walentynki też byłyby w sam raz, ale przecież zawsze można dać kochanej osobie taki prezent od serca, więc możecie je zrobić kiedy tylko będziecie mieć ochotę :)

Serduszka idealne na zimę, bo z rozgrzewającym imbirem. Po upieczeniu chrupiące, po kilku dniach w pudełku stają się miękkie. Pięknie pachną, w smaku przypominają nieco pierniki.




Składniki (na 60 sztuk):
- 100 g rodzynek
- 125 g gorzkiej czekolady
- 35 g świeżego korzenia imbiru
- 1 jajko
- 60 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- miąższ z 2 lasek wanilii
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

do dekoracji:
- 200 g białej czekolady
- 40 g mielonych pistacji



Rodzynki drobno posiekać (zmieliłam je w blenderze), gorzką czekoladę grubo posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Imbir obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Jajko roztrzepać.

Masło, cukier i miąższ z wanilii ucierać mikserem 10 minut. Jajko dodawać stopniowo (powinno natychmiast połączyć się z masą, żeby się nie zważyła). Dodać mąkę, proszek do pieczenia, rodzynki, czekoladę i imbir, mieszać mikserem aż powstanie gładkie ciasto.

Miskę z ciastem przykryć i wstawić do lodówki na około godzinę (moje spędziło w lodówce ponad 3 godziny).

Stolnicę posypać delikatnie mąką, rozwałkować ciasto na grubość 4-5 mm. Foremką w kształcie serca wycinać ciasteczka, układać w odstępach 2 cm na wyłożonych papierem do pieczenia blachach.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 12 minut na złotobrązowy kolor. Upieczone ciasteczka ostudzić na kratce.


Białą czekoladę połamać na kawałki, stopić w kąpieli wodnej.
Serduszka zanurzać do połowy w roztopionej czekoladzie, po czym bok wciskać w mielone pistacje tak, by utworzył się zielony brzeg. Ułożyć na kratce i odczekać aż czekolada zastygnie.

Zachowują świeżość przez około tydzień.


Przepis ze zbioru przepisów na ciastka wydawnictwa Olesiejuk.

1 komentarz:


  1. acirinka
    2011/03/01 16:47:56
    Są śliczne!
    mopswkuchni
    2011/03/01 17:14:47
    Ciekawe ciasteczka, ile w nich smaków!
    atina_bc
    2011/03/01 17:22:33
    Cudowne te Twoje serduszka:)
    justmydelicious
    2011/03/01 17:22:48
    z tą zieloną obwódką wyglądają super :)
    js28
    2011/03/01 17:23:27
    pięknie wyglądają i na pewno są przepyszne!
    szarlotek
    2011/03/01 17:25:03
    Bardzo uwodzicielskie serducha :) I, ten smak... imbirowy uwielbiam nawet latem :)
    myniolinka
    2011/03/01 17:32:16
    przecudnej urody maleństwa! i te pistacje...
    Gość: Kubełek SMakowy, *.tktelekom.pl
    2011/03/01 17:48:44
    Cudeńka.
    kabamaiga
    2011/03/01 19:08:55
    Przepiękne Edytko.
    kabamaiga
    2011/03/01 19:09:27
    Przepiękne Edytko.
    zaytoona
    2011/03/01 19:52:24
    Wyglądają nieprawdopodobnie uroczo... :)
    piegusek1976
    2011/03/01 20:35:59
    swietna propozycja na Walentynki :) pozdrawiam
    zauberi
    2011/03/01 21:17:43
    śliczne :)
    majanaboxing
    2011/03/01 22:42:35
    Śliczne te serduszka:) Z chęcia bym skosztowała:)
    pieczarka_mysia
    2011/03/02 06:25:57
    Wygladaja przecudownie : ) Pozdawiam serdecznie ; )
    ugotujmy
    2011/03/02 07:48:15
    są niezwykle urokliwe. zapisałam sobie przepis i z chęcią je upiekę.
    edysia79
    2011/03/02 12:20:01
    Dziękuję!
    Cieszę się, że serduszka przypadły Wam do gustu :)

    OdpowiedzUsuń