Chrupiąca kokosowa beza i miękka makowa masa stanowią doskonale dopasowaną całość z puszystym spodem. Wszystkie składniki ciasta sprawiają, że jest ono idealne na Boże Narodzenie, a przy tym jest bardzo efektowne.
Za przepis dziękuję milk_chocolate, której serdecznie gratuluję zwycięstwa w trzeciej edycji konkursu "Festiwal Bakalii" i proszę o przesłanie danych potrzebnych do wysyłki nagrody :)
Składniki
na spód:
- 150 g masła
- nieco ponad szklanka mąki
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- skórka otarta z jednej pomarańczy
masa:
- 400 g masy makowej Bakalland
- 3 białka
- 150 g cukru pudru
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych Bakalland
Masło utrzeć z cukrem. Dodać kolejno jajka. Mąkę wymieszać z sodą, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać częściami do masła na przemian z mlekiem. Na końcu dodać skórkę z pomarańczy. Ciasto wyłożyć równomierną warstwą do formy o wymiarach 20x25 cm.
Z białek z dodatkiem cukru ubić sztywną pianę. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką.
Bezę wykładać na ciasto na przemian z masą makową (pasek bezy, pasek masy makowej). Najlepiej zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego z nakładką o dużej średnicy
(ja skorzystałam ze szprycy bez żadnej końcówki).
Piec przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
OdpowiedzUsuńGość: Missimo, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/27 21:48:30
Uwielbiam takie smaki. A ciasto pięknie wygląda :)
adrijah
2011/11/27 22:29:05
Hm.. Nigdy nie lubiłam maku, więc makowce też omijałam szerokim łukiem, ale wersja z kokosem i ciemnym spodem wydaje mi się bardzo atrakcyjna :)
milk_chocolate84
2011/11/27 22:36:54
wow! Jestem w szoku! Dziękuję :)
ugotujmy
2011/11/28 10:21:56
ten kokosowy wierzch.. cudny.
jolantaszyndlarewicz
2011/11/28 20:20:22
Rewelacyjne to ciasto:) Kasiu gratuluję:)
chochlikikuchenne
2011/11/28 20:22:11
Kusicielsko wyglada! Mmm:)
majanaboxing
2011/11/28 21:21:47
Pięknie wygląda to ciasto !:)
Gość: krzysztof, *.rev.sfr.net
2011/12/07 20:01:58
Jednak wole klasyczny makowiec , ale absolutnie nie polecam uzywania gotowych mas przemyslowych, sa niedobre.
Lepiej ja zrobic samemu.
Gość: mafefcia, *.bb.sky.com
2011/12/08 00:18:14
Nie czuje sie na silach, zeby piec wlasny makowiec w te Swieta i mysle ze to ciasto bedzie doskonalym zamiennikiem! Gratuluje zwyciestwa w konkursie i dziekuje za przepis :)
adrijah
2012/11/06 22:51:07
Upiekłam to ciasto w zeszłym roku, ale nie wyszły mi zdjęcia, a dość szybko zniknęło. Nadal nie lubię maku, ale to było ok :) Postaram się powtórzyć je w tym roku :)