Ciekawa nazwa dla ciasta, prawda?
Ale wystarczy popatrzeć na zdjęcie, żeby wiedzieć, skąd się wzięła - boki ciasta przypominają zawinięte wąsy ;)
Ponieważ ciasto ma w sobie dużo orzechów i powidła które kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem, w takim świątecznym klimacie zrobiłam też zdjęcia. Przepis oczywiście dodaję też do mojej listy bożonarodzeniowych przepisów.
Przepis na to ciasto przysłała na konkurs z "Festiwal Bakalii Paulina P., której gratuluję zwycięstwa w tej edycji i proszę o przesłanie danych potrzebnych do wysyłki nagrody :)
Oczywiście już teraz zapraszam Was na jutrzejszą odsłonę konkursu.
Ale wystarczy popatrzeć na zdjęcie, żeby wiedzieć, skąd się wzięła - boki ciasta przypominają zawinięte wąsy ;)
Ponieważ ciasto ma w sobie dużo orzechów i powidła które kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem, w takim świątecznym klimacie zrobiłam też zdjęcia. Przepis oczywiście dodaję też do mojej listy bożonarodzeniowych przepisów.
Przepis na to ciasto przysłała na konkurs z "Festiwal Bakalii Paulina P., której gratuluję zwycięstwa w tej edycji i proszę o przesłanie danych potrzebnych do wysyłki nagrody :)
Oczywiście już teraz zapraszam Was na jutrzejszą odsłonę konkursu.
Przepis podaję z moimi zmianami.
Składniki
na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masła lub margaryny
- 4 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 7 łyżek mleka
do posmarowania:
- słoik powideł śliwkowych
- 1 łyżka kakao
- 100 g posiekanych orzechów włoskich Bakalland
na pianę:
- 4 białka
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 100 g posiekanych orzechów włoskich Bakalland
Przygotowanie ciasta:
mąkę wsypać na stolnicę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i masło lub margarynę. Posiekać. Uformować kopiec, na środku zrobić wgłębienie i wlać do niego roztrzepane z mlekiem żółtka oraz śmietanę i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć w folię i włożyć na ok. 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt o dłuższym boku długości 35 cm (lub takiej, która zmieści się na Waszej blasze do pieczenia).
Każdy z prostokątów posmarować po bokach powidłami, posypać kakao oraz orzechami, pozostawiając na środku wolne miejsce.
Dłuższe boki prostokątów zwinąć do środka w rulony, tak, żeby pośrodku, między nimi zostało wolne miejsce.
Tak przygotowane rolady ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.
Przygotować pianę:
białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, zmniejszyć obroty miksera i po łyżce dodawać cukier, a potem mąkę ziemniaczaną i kakao. Na końcu wsypać posiekane orzechy i wymieszać łyżką.
Pianę wyłożyć łyżką w wolne miejsce pomiędzy rulonami ciasta, wyrównać powierzchnię.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 35-40 minut.
OdpowiedzUsuńugotujmy
2011/11/20 21:21:18
nazwa urocza:-) i rzeczywiście, gdy się na nie patrzy.. coś w tym jest!
russkaya
2011/11/20 21:22:24
Koniecznie do zrobienia na Święta! :D
krystyna911
2011/11/20 21:35:44
suuuuuuuuper wyglada. Świetny pomysł
Gość: Tyna, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2011/11/20 21:42:20
Tego jeszcze nie było:) Świetne to ciasto!
Gość: Paulina P., *.ip.jarsat.pl
2011/11/20 21:48:47
Dziekuje bardzo za wyróżnienie ;) Jest nie tylko ładne ale i smaczne polecam wszytskim ;)
Gość: marta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/20 22:05:50
fajne! :) zrobię na pewno
piegusek1976
2011/11/20 22:28:01
hahaha cudna nazwa ciasta no i ciasto również:) pozdrawiam
Gość: kolorowapokrzywa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/20 22:37:01
Nazwa bardzo trafiona :) A samo ciasto wygląda wspaniale :) Idealne na Święta ! :)
kasandraa6
2011/11/20 23:27:44
piękne , aż schrupałoby się :-)
abbra
2011/11/21 06:14:27
Bardzo dekoracyjnie wygląda ! :)
majanaboxing
2011/11/21 06:43:07
Wyglada świetnie! Faktycznie jak wąsiska! :)
majazteca
2011/11/21 06:48:31
Swietna nazwa. A ciasto doskonale na swiateczny czas :))
Pozdrawiam cieplutko.
gosiab_3
2011/11/21 07:49:06
ale swietne jest ,fajna nazwa :) ale ciasto tez wyglada kapitalnie!!!!
Pozdrawiam :)
chochlikikuchenne
2011/11/21 08:54:33
Swietna nazwa! Moj dziadzius ma wasy:))
I pieknie zdjecia :D
zauberi
2011/11/21 09:18:08
świetne wąsy :), zapisuję sobie
kabamaiga
2011/11/21 09:37:58
Wspaniałe. No i zapachniało już świętami.
Gość: annaz, *.tktelekom.pl
2011/11/21 14:37:23
jestem absolutnie pod wrażeniem!!!
kuchnia-domowa-ani.blogspot.com
Gość: zajadamy!, *.cable.pruszcz.turmak.pl
2011/11/21 15:10:05
wygląda rzeczywiście jak wąsy dziadka! bardzo fotogeniczny wypiek i na pewno pyszn :)
jolantaszyndlarewicz
2011/11/21 16:27:01
rzeczywiście wąsiska ...i to jakie okazałe:)
kasia_h_2509
2011/11/29 17:25:19
Cudowne!!! Mój brat by je pokochał:) Aż buzia sama się uśmiecha od patrzenia:)
Gość: Anni, *.dyn.optonline.net
2012/04/10 02:55:49
Beautiful cake! How many grams in a jar of jam?
thank s
edysia79
2012/04/12 15:23:27
Annie 300 grams of jam :)