Dziękuję za wszystkie zgłoszone przepisy, na prawdę nie miałam łatwej decyzji. Wygrały słodkie, drożdżowe bułeczki z rodzynkami i kruszonką. Autorką przepisu jest Asia, którą proszę o przesłanie adresu do wysyłki nagrody :)
Już teraz zapraszam Was do udziału w drugim etapie konkursu!
Bułeczki są cudowne. Mięciutkie, puszyste i delikatne, a do tego słodkie rodzynki i jeszcze ta kruszonka... Niebo w gębie po prostu :)
Takie nieduże bułeczki do odrywania są idealne na śniadanie, nie tylko niedzielne.
Przepis podaję z moimi niewielkim i zmianami.
Składniki*
na zaczyn:
- 16 g świeżych drożdży
- 30 ml letniego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 90 g cukru pudru waniliowego
- szczypta soli
- 50 g masła
- 50 g gęstego jogurtu naturalnego (np. greckiego)
- 100 g serka ricotta (zastąpiłam kremowym serkiem bieluchem)
- 1 roztrzepane jajko
- 100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
- zaczyn
na kruszonkę:
- 35 g masła
- 45 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Przygotowanie zaczynu:
drożdże pokruszyć, rozetrzeć z cukrem i mąką. Zalać letnim mlekiem i wymieszać. Odstawić do napuszenia w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Przygotowanie ciasta:
mąkę, cukier i sól przesiać. Dodać jogurt, masło i serek. Rozetrzeć całość w palcach jak na kruszonkę. Dodać roztrzepane jajko i zaczyn, zagniatać ciasto, aż będzie gładkie. Odstawić pod przykryciem na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości w misce posmarowanej oliwą. Po tym czasie wgnieść w ciasto rodzynki.
Ciasto podzielić na 16 równych części, uformować kuleczki i ułożyć w natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Formę przykryć czystą ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
Przygotowanie kruszonki:
masło rozetrzeć w palcach z mąką i cukrem, następnie wyrobić gładkie ciasto.
Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem i zetrzeć na nie ciasto na kruszonkę.
Piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez 20-30 minut, do zarumienienia ciasta. Ostudzić na kratce kuchennej.
* wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2011/11/13 15:57:17
Wspaniałe.
Gość: Asia, *.toya.net.pl
2011/11/13 16:07:00
Edysiu ślicznie Ci się upiekły! bardzo się cieszę, że smakują i że pierwsza nagroda wędruje do mnie! Juuuhuuuu! :)))))
Gość: Tyna, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2011/11/13 16:29:57
Bardzo ładnie wyszły:) Pycha:)
flusso
2011/11/13 17:56:54
Pyszności i to jeszcze z kruszonką! ;)
dusiowaa
2011/11/13 18:32:37
wyglądają jak przepyszne ciacho:)
chochlikikuchenne
2011/11/13 19:03:24
Idealne buleczki na sniadanko ^^
darkangelika
2011/11/13 19:36:42
Pycha;) Poproszę takie na jutrzejsze śniadanko ;)
asiek_ba
2011/11/13 19:37:00
Cudne bułeczki!! Zapisuję do przetestowania:)
Pozdrawiam serdecznie
Asiek:)
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2011/11/14 09:52:21
Wygladaja smakowicie! Lubie takie sniadaniowe wypieki na slodko.