Jestem doskonałym przykładem na to, że
smaki się zmieniają w ciągu całego życia. Kiedyś nie przepadałam za
ciastami z jabłkami. Wszelkie szarlotki czy inne tego typu ciasta były
dla mnie zbyt mokre, za dużo w nich było owoców itd. Teraz zdarza się
tak, że jabłkowe ciasta piekę jedno po drugim, a przepisów na nie mam
mnóstwo. Dzisiaj przedstawiam kolejny z nich. Nam bardzo smakowało, mam
nadzieję, że i Wam się spodoba :)
Składniki
na ciasto:
- 120 g masła lub margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- 100 g płatków migdałowych
- 6 łyżeczek brązowego cukru
- 1-2 łyżeczki cynamonu
na masę jabłkową:
- 1 kg jabłek
- 1 opakowanie galaretki agrestowej lub cytrynowej
na warstwę śmietanową:
- 1/2 litra śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie śmietan-fixu
Przygotować ciasto:
z mąki, margaryny, cukru, jajka i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części, każdą przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać płatkami migdałowymi wymieszanymi z brązowym cukrem oraz cynamonem.
Piec po 15 minut w 180 st.C, a potem ostudzić.
Przygotować masę jabłkową:
jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Rozgotować je z niewielką ilością wody. Do gorących wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Przygotować warstwę śmietanową:
schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu.
Przygotowanie ciasta:
na jeden z upieczonych spodów wyłożyć najpierw masę jabłkową, potem bitą śmietanę i przykryć drugim płatem ciasta. Wstawić do lodówki do stężenia, a najlepiej na całą noc.
OdpowiedzUsuńGość: annaz, *.tktelekom.pl
2011/11/22 21:15:27
po prostu cuuuudo!!!!
kuchnia-domowa-ani.blogspot.com
rosse5
2011/11/22 21:29:59
Wow! wygląda obłędnie! Chyba już wiem co upiekę na weekend - bardzo lubię ciasta z jabłkami:) A jakie jabłka będą do tego ciasta najlepsze?
wiosenka27
2011/11/22 21:36:30
Znam to ciasto jako jabłecznik pod pierzynką:)
kabamaiga
2011/11/22 22:50:31
Podobne ciasto do mojej szarlotki królewskiej :) Mojej jak mojej, raczej mojej teściowej. A jabłkowe wypieki to ja mogę non stop.
dusiowaa
2011/11/22 23:59:05
Lubię tę wersję jabłkowego ciasta, mam do niego sentyment.
majanaboxing
2011/11/23 06:50:40
Bardzo lubię ciasta z jabłkami. Twoje również wygląda zachęcająco :). Trzeba się kiedys skusić . Pozdrowienia
russkaya
2011/11/23 07:39:20
O tak, i ja przepadam za ciastami z jabłkami :) w tym roku piekę naprawdę sporo szarlotek i jakoś jeszcze mi się nie znudziły :)
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2011/11/23 08:53:24
Wyglada naprawde efektownie! I masz racje z tym, ze smaki sie zmieniaja: ja kiedys np. nie znosilam ryb, a wszelkie warzywa omijalam szerokim lukiem...
jolantaszyndlarewicz
2011/11/23 10:40:20
fantastycznie wygląda:) pozdrawiam ciepło i porywam kawałeczek:)
vespertinee
2011/11/23 18:44:16
Wygląda ślicznie! Bardzo elegancko :)
aciri
2011/11/23 19:30:58
Bardzo elegancki. Pozdrawiam:)
piegusek1976
2011/11/23 20:38:07
ślicznie się prezentuje no i sezon na jabłka w pełni :)
atina_bc
2011/11/24 16:52:33
o jaka fajna ta propozycja: )bardzo mi sie podoba:)
izaa_a
2011/11/24 22:35:56
jeejjj jaki cudny ten torcik
olciaky
2011/11/26 19:08:27
Edysiu, a ja z innej beczki. Czy będziesz na warsztatach kulinarnych Makro w sobotę?:))
Pozdrowienia
edysia79
2011/11/27 15:20:15
Olciaky nie, nie będę - nie dostałam zaproszenia. Ale i tak nie mogłabym pojechać.
Szkoda, że ominie mnie okazja, by Cię osobiście poznać ;)
olciaky
2011/12/01 14:29:00
:( ja też żałuję :(