Przepis dodaję do akcji Gotujemy po polsku! pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.
Składniki
na naleśniki:
- 2,5 szklanki mleka
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
na nadzienie:
- 600 g łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- sól i pieprz
do panierowania:
- 1-2 jajka
- bułka tarta
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować (ja robię to w blenderze). Rozgrzaną patelnię smarować delikatnie olejem i usmażyć cienkie naleśniki.
Przygotować nadzienie:
mięso włożyć do zimnej wody i ugotować do miękkości, ostudzić. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć.
Mięso, cebulę i bułkę zmielić, dodać rozkłócone jajko, doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Jeśli nadzienie będzie zbyt suche, można dodać trochę wody spod gotowania mięsa.
Z gotowego farszu uformować wałeczki, położyć na naleśniki. Zwinąć boki do środka i zwinąć w ruloniki.
Każdy rulonik obtoczyć w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej. Smażyć w głębokim oleju.
OdpowiedzUsuńmajanaboxing
2011/11/18 06:42:48
Oj, dawno nie jadłam takich krokietów. Bardzo smakowite!
skidblandir
2011/11/18 08:05:32
Ja ciasto robię z suchych, andrutowych wafli, które po prostu moczę - to też ciasto naleśnikowe. A super się później mięso w to zawija :)
madamfanaberia
2011/11/18 23:35:54
uuu pyszności, uwielbiam krokiety, ale gdzie barszczyk czerwony?.
pozdrawiam
Zapraszam do siebie cokryjeblox.blox.pl/html
chochlikikuchenne
2011/11/20 10:57:43
Zachecajace zdjecie!
Krokiety napewno sa pyszne:D
Pozdr:)
malgorzata.dz
2011/11/20 20:34:10
A nie... mnie się tak nie kojarzą... :) Właściwie nawet odwrotnie, na żadnej imprezie tego typu krokietów nie jadłam. :) Ale za to sama od czasu do czasu robię, zupełnie bez okazji. :) Lubimy bardzo. :)
ecuk
2016/03/05 15:45:47
Świetne Krokiety z mięsem, co tydzień mogłabym takie jeść