Te pierogi nieco przypominają inne, które są naszymi ulubionymi, czyli słone pierożki z mortadelą.
Jednak znacznie szybciej się je robi, bo zamiast twarogu używamy do
ciasta gotowego kremowego serka i są większe, więc i brzegów do
zlepiania jest mniej. No i chyba dlatego te nowe pierogi zdetronizują
tamte maluchy ;)
Przepis znalazłam w "moim Gotowaniu" nr 3/2010, w dziale kuchnia regionalna - warszawska. Dlatego dodaję go akcji Gotujemy po polsku! pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.
Czy ktoś z czytelników mieszkających w okolicach Warszawy zna te pierogi? Jestem bardzo ciekawa ;)
Składniki (na 26 sztuk)
na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 250 g kremowego serka twarogowego (u mnie bieluch)
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki startej z cytryny
na farsz:
- 250 g chudego wędzonego boczku
- 200 g sera żółtego
- 2 łyżki masła
- 1 żółtko
- sól i pieprz
- 50 g płatków migdałowych
do posmarowania:
- 1 białko
- płatki migdałowe
Przygotowanie ciasta:
mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać resztę składników, szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć do lodówki.
Przygotowanie farszu:
boczek zmielić, żółty ser zetrzeć na małych oczkach. Masło otrzeć z żółtkiem, doprawić solą i pieprzem. Cały czas mieszając, małymi porcjami dodawać boczek i ser, a na koniec pokruszone płatki migdałowe. Wymieszać dokładnie.
Przygotowanie pierogów:
ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt i pokroić na kwadraty o wymiarach 10x10 cm. Na każdy kwadrat nałożyć farsz i dokładnie skleić po przekątnej.
Pierogi ułożyć na wysmarowanej masłem blasze. Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 200 st.C przez około 20 minut na złoty kolor.
Przepis znalazłam w "moim Gotowaniu" nr 3/2010, w dziale kuchnia regionalna - warszawska. Dlatego dodaję go akcji Gotujemy po polsku! pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.
Czy ktoś z czytelników mieszkających w okolicach Warszawy zna te pierogi? Jestem bardzo ciekawa ;)
Składniki (na 26 sztuk)
na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 250 g kremowego serka twarogowego (u mnie bieluch)
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki startej z cytryny
na farsz:
- 250 g chudego wędzonego boczku
- 200 g sera żółtego
- 2 łyżki masła
- 1 żółtko
- sól i pieprz
- 50 g płatków migdałowych
do posmarowania:
- 1 białko
- płatki migdałowe
Przygotowanie ciasta:
mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać resztę składników, szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć do lodówki.
Przygotowanie farszu:
boczek zmielić, żółty ser zetrzeć na małych oczkach. Masło otrzeć z żółtkiem, doprawić solą i pieprzem. Cały czas mieszając, małymi porcjami dodawać boczek i ser, a na koniec pokruszone płatki migdałowe. Wymieszać dokładnie.
Przygotowanie pierogów:
ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt i pokroić na kwadraty o wymiarach 10x10 cm. Na każdy kwadrat nałożyć farsz i dokładnie skleić po przekątnej.
Pierogi ułożyć na wysmarowanej masłem blasze. Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 200 st.C przez około 20 minut na złoty kolor.
OdpowiedzUsuńsmiters
2011/11/15 23:15:17
fajne ,coś nowego ;-)
rozmaitosci-bartimaus.blogspot.com/
Gość: joanna, 94.75.114.*
2011/11/15 23:23:22
ja niestety nie znam;)
Gość: martusiaaa1607, 194.28.42.*
2011/11/15 23:48:13
Jeśli z boczkiem w środku, nawet tego nie ruszę, ale chętnie zrobię dla taty ;)
Pytanie techniczne: jak cienko rozwałkować ciasto? Domyślam się, że ma konsystencję ciasta kruchego, a nie pierogowego co pewnie nie ułatwia sprawy ;)
I zapach pewnie zabójczy ;)
majanaboxing
2011/11/16 06:52:20
Ciekawe te pierożki i bardzo smakowicie wyglądają.
Pozdrowienia :)
Gość: Noelka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/16 08:58:03
Pierożków z takim nadzieniem nie znam ( mieszkam w Warszawie), ale często piekę wersję słodką z takiego ciasta (tyle samo mąki, białego sera i masła, a do środka dżem, albo jabłka posypane cukrem z cynamonem.
Twoja wersja na pewno do wypróbowania.
Pozdrawiam
julka_zlotov
2011/11/16 11:55:06
Odkryłam wczoraj wieczorem Twój blog i oglądnęłam CAŁY od razu! Bardzo trafiasz w mój gust kulinarny i teraz chyba przez najbliższe kilka miesięcy będę gotować i piec wg Twoich przepisów :)
Pozdrawiam!
Nowa stała czytelniczka ;)
monitt
2011/11/16 12:09:44
E. - adoptuj mnie albo chociaż daj się namówić na abonament obiadowy dla mnie!:)
kini1812
2011/11/16 13:01:37
farsz do mnie bardzo przemawia, uwielbiam boczek :) a same pierogi prezentują się wybornie :)
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2011/11/16 13:10:22
Ja nie z Warszawy, wiec trudno sie dziwic, ze nie znam, ale chetnie bym poznala, bo zapowiadaja sie pysznie!
chochlikikuchenne
2011/11/16 13:33:16
Ja tez nie z Wawy i nie znam tych pierozkow, ale zajule bo musza byc baaardzo dobre:)
jolantaszyndlarewicz
2011/11/16 18:56:35
ależ one muszą byc pyszne :) fajnie wyglądają:)
nashelly
2011/11/16 21:04:20
Haha, właśnie dzisiaj też publikowałam przepis na rogaliki wytrawne z ciasta twarożkowego: gingerbreath.blox.pl/2011/11/Rogaliki-pizzowe-z-twarogu.html :) a myślałam, że prawie nikt nie robi tego ciasta w wersji słonej. Pozdrawiam, pierożki na pewno pyszne! :)
edysia79
2011/11/16 22:18:48
Martusiaaa1607 rozwałkowane ciasto miało grubość ok. 2-3 mm i wałkowało się całkiem dobrze, nie miałam z nim żadnych problemów :)
Noelko, Nashelly a wiecie, że ja głównie przepisy z takim ciastem w wersji pikantnej znajduję? Chyba nawet jeszcze nie robiłam w wersjo słodkiej...
Julka_zlotov witam Cię serdecznie na moim blogu i zapraszam do korzystania z przepisów :)
Monitt nie ma sprawy, załatwione ;)
Wszystkim dziękuję za komentarze i polecam zrobienie tych pierożków, bo są rewelacyjne :)
Gość: paolletta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/22 09:47:20
hmmm.. jestem z MilanoCity a nie słyszałam o pierożkach nigdy.. truskawki, krówki, jadwab to taaak..ale pierożki nie.. hmm...
Gość: martusiaaa1607, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/03 16:16:09
A te zrobiłam dzisiaj ;) Boczku nie cierpię, więc nie jadłam, ale domownikom bardzo smakuje. A i robi się je całkiem sprawnie i przyjemnie ;) Na wierzch zamiast migdałów dałam sól i słodką paprykę ;))
Gość: Kulinarna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/04 21:08:02
Pomimo że bardzo kaloryczny to jednak uwielbiam wędzony boczek. Nigdy nie spotkałam podobnego przepisu, a całość zapowiada się bardzo apetycznie. Przepis koniecznie do wypróbowania.