W swojej kuchni już od dawna nie używam kupnego cukru waniliowego, który
tak właściwie to nim nie jest. Wystarczy uważnie przeczytać nazwę,
która mówi sama za siebie: "cukier wanilinowy". A przecież tak niewiele
trzeba, żeby mieć swój domowy, cudownie pachnący prawdziwą wanilią
cukier do wszelkiego rodzaju słodkich wypieków. Wiecie, że zawsze kiedy
otwieram szufladę z przyprawami sięgam po słoiczek z cukrem waniliowym i
wącham? Uwielbiam ten zapach :)
Może i Wy się skusicie i zrobicie? Na prawdę warto.
Składniki:
- 2 szklanki drobnego cukru
- 1 laska wanilii
Cukier wsypać do szczelnego pojemnika. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, zeskrobać nożem nasionka, wymieszać dokładnie z cukrem. Pustą laskę wanilii przeciąć na 2-3 części, zakopać w cukrze. Zamknąć pojemnik, wstrząsnąć.
Cukier jest gotowy do użycia po 1-2 tygodniach.
Przepis znalazłam u Dorotus.
Może i Wy się skusicie i zrobicie? Na prawdę warto.
Składniki:
- 2 szklanki drobnego cukru
- 1 laska wanilii
Cukier wsypać do szczelnego pojemnika. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, zeskrobać nożem nasionka, wymieszać dokładnie z cukrem. Pustą laskę wanilii przeciąć na 2-3 części, zakopać w cukrze. Zamknąć pojemnik, wstrząsnąć.
Cukier jest gotowy do użycia po 1-2 tygodniach.
Przepis znalazłam u Dorotus.
OdpowiedzUsuńnajsmaczniejsze.pl
2011/12/04 20:46:33
ostatnio nosiłam się z zamiarem zrobienia samemu cukier waniliowy, mam już wanilię i drobny cukier, dzięki wielkie za motywację :) a zestaw świetny, to chyba marzenie większej części blogowiczów kulinarnych ;)
atina_bc
2011/12/04 21:53:07
właśnie dzisiaj nastawiłam kolejny:)
ola7
2011/12/04 22:30:03
fajny pomysl, chetnie zrobie taki cukier. sama stalam sie szczesliwa posiadaczka takiej paczki od Kamisa:)
kabamaiga
2011/12/04 22:39:10
Warto, warto. Mój stoi w identycznym słoiczku :)
Gość: Marty, *.home.aster.pl
2011/12/05 00:08:32
wow świetny pomysł :)
obserwuję i zaprasam do mnie na tadżin, jestem ciekawa co o nim sądzisz
bemymusthave.blogspot.com/search/label/Kuchnia
Marty
Gość: eluchap, *.elblag.vectranet.pl
2011/12/05 08:48:11
bardzo ciekawe
jolantaszyndlarewicz
2011/12/05 15:14:42
Mój też stoi w słoiku i jak tylko się kończy to nastawiam nowy, od razu z 1 kg cukru:) ....uwielbiam domowy cukier waniliowy:)
skidblandir
2011/12/05 20:04:55
Dzięki za przepis, na pewno spróbuję!
Gość: atria, *.dynamic.chello.pl
2011/12/05 22:06:13
Ja robiłam zarówno cukier jak i ekstrakt waniliowy. Mam na święta schowanych okolo 8 lasek wanilli jescze, więc będę szaleć:) Wanilię kupuję na allegro po 2 złote za laskę:)
pozdrawiam!
Gość: dilberta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/07 22:03:07
Ja też robię własny cukier waniliowy . Tylko , że wanilię wkładam do cukru pudru . Zrobiłam też esensję waniliową . Na jdną laskę wanilii dodaję 100 ml
spirytusu . Esensja właśnie "dojrzewa" . Pachnie już cudownie Na święta będzie gotowa . Pozdrawiam