Mój sposób na odmienienie mielonych :)
Ugotowane jajka otulamy dobrze przyprawionym mięsem, panierujemy i smażymy jak zwykłe kotlety mielone. Proste, pyszne i aromatyczne. Bardzo smakowały naszemu synkowi, który dopiero niedawno polubił jajka na twardo ;)
Składniki (na 6 kotletów):
- 7 jajek
- 500 g mięsa (u mnie łopatka wieprzowa)
- 1 czerstwa kajzerka
- 100 ml mleka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- curry indyjskie Kamis Specialite
- gałka muszkatołowa Kamis Specialite
- ognista mieszanka przypraw Kamis Specialite
- kminek mielony
- bułka tarta
- olej do smażenia
Ugotować na twardo 6 jajek.
Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Mięso umyć, osuszyć, pokroić i zmielić razem z zeszkloną cebulą i bułką. Wbić surowe jajko, przyprawić na pikantnie, dokładnie wymieszać.
Z masy mięsnej uformować 6 niewielkich, płaskich placuszków. Na każdym ułożyć obrane jajko i dokładnie zalepić je masą mięsną, formując owalne kotlety. Każdy z nich opanierować w bułce tartej.
Smażyć na rumiano z każdej strony w większej ilości rozgrzanego oleju. Podawać na gorąco. Najlepiej smakują z sałatką i pikantnym sosem.
Ugotowane jajka otulamy dobrze przyprawionym mięsem, panierujemy i smażymy jak zwykłe kotlety mielone. Proste, pyszne i aromatyczne. Bardzo smakowały naszemu synkowi, który dopiero niedawno polubił jajka na twardo ;)
Składniki (na 6 kotletów):
- 7 jajek
- 500 g mięsa (u mnie łopatka wieprzowa)
- 1 czerstwa kajzerka
- 100 ml mleka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- curry indyjskie Kamis Specialite
- gałka muszkatołowa Kamis Specialite
- ognista mieszanka przypraw Kamis Specialite
- kminek mielony
- bułka tarta
- olej do smażenia
Ugotować na twardo 6 jajek.
Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Mięso umyć, osuszyć, pokroić i zmielić razem z zeszkloną cebulą i bułką. Wbić surowe jajko, przyprawić na pikantnie, dokładnie wymieszać.
Z masy mięsnej uformować 6 niewielkich, płaskich placuszków. Na każdym ułożyć obrane jajko i dokładnie zalepić je masą mięsną, formując owalne kotlety. Każdy z nich opanierować w bułce tartej.
Smażyć na rumiano z każdej strony w większej ilości rozgrzanego oleju. Podawać na gorąco. Najlepiej smakują z sałatką i pikantnym sosem.
Do przygotowania kotletów użyłam przyprawy Kamis z serii Specialite:
OdpowiedzUsuńkarmel-itka
2011/12/12 13:55:45
sposób pyszny, nietypowy i baaardzo efektowny!
kuszące te Twoje mielone.
ola7
2011/12/12 17:24:10
bardzo ciekawy przepis:)
kabamaiga
2011/12/12 22:06:28
Świetnie wyglądają
monica-wino-i-oliwki
2011/12/13 14:47:05
Zawsze miałam na takie "coś" smaka :) Wspaniale się prezentuje :)
Pozdrawiam serdecznie!
chochlikikuchenne
2011/12/14 09:32:28
Ciekawe, ciekawe.. :)
Super nazwa:D
zemfiroczka
2011/12/17 16:46:51
Też się zasadzam na takie jaja :)
Gość: moni21, *.xdsl.centertel.pl
2011/12/19 15:55:37
Zrobiłam, zrobiłam....rewelacja! palce lizać:D
lilax
2012/04/02 15:27:27
Robiłam je jakiś czas temu i nawet mój mąż niecierpiący od dziecka mielonego zjadł i powiedział, że mogę takie robić :) Możecie mi wierzyć, że to jest najlepsza rekomendacja dla tego dania ;p