Składniki (na 1 porcję):
- 1/3 szklanki drobnej białej fasolki
- 1 mały burak
- 1 mały ziemniak
- 1 ogórek kiszony
- 1 mały pomidor
- 1 nieduża cebula
- 1 marchewka
- 1/3 pęczka szczypiorku
- 1 łyżka śmietany 18% lub 12% (można zastąpić jogurtem naturalnym)
- 1 łyżka majonezu
- szczypta kminku
- sól i pieprz
Fasolkę opłukać, moczyć w przegotowanej wodzie przez całą noc. Następnego dnia ugotować ją w tej samej wodzie, odcedzić i ostudzić. Jeśli nie macie czasu możecie użyć osączonej fasolki z puszki.
Ziemniaka i buraka ugotować w skórkach, przestudzić, obrać i pokroić w kosteczkę. Pomidora i ogórka również pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać, a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wszystkie przygotowane warzywa wymieszać. Doprawić do smaku kminkiem, solą i pieprzem. Polać śmietaną (lub jogurtem) wymieszaną z majonezem.
OdpowiedzUsuńmajanaboxing
2011/12/01 21:40:21
Ciekawa sałatka. Nie jadłam jeszcze takiego połączenia.
ola7
2011/12/01 21:41:47
w moim typie ta salatka:) chetnie zrobie sobie taka do pracy
chochlikikuchenne
2011/12/01 22:30:51
Piekna nazwa i smakowita salatka! :)
asialc1
2011/12/02 11:55:57
Uwielbiam sałatki :-)
jolantaszyndlarewicz
2011/12/03 07:59:43
ciekawa sałatka:) i taka kolorowa:)
zemfiroczka
2011/12/04 06:47:38
Burak z ogórkiem i fasolką? świetne połączenie!
Gość: sabinka, *.ists.pl
2012/04/07 14:56:53
Sałatka jest pyszna. Na stałe wchodzi do mojego menu :)