Wygląda i smakuje jak tort, jest też tak samo pracochłonne, ale zapewniam Was, że warto poświęcić czas na jego przygotowanie.
Przepis ten zwyciężył w ostatnim już etapie konkursu "Festiwal Bakalii". Jego autorką jest Magdalena S., której serdecznie gratuluję i proszę o przesłanie danych potrzebnych do wysyłki nagrody.
Jednocześnie bardzo dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w konkursie. Nadesłaliście mnóstwo wspaniałych przepisów i czasem na prawdę nie miałam łatwej decyzji :)
Przepis podaję z moimi zmianami.
Składniki
na biszkopt:
- 7 jajek
- 7 łyżek mąki pszennej
- 7 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
na krem ajerkoniakowy:
- 750 ml słodkiej śmietanki 30%
- 100 ml ajerkoniaku
- 2 łyżeczki żelatyny
- 5 łyżek gorącej wody
owoce do kremu:
- 100 g suszonych śliwek Bakalland
- 100 g suszonych moreli Bakalland
- 200 ml świeżo zaparzonej niesłodzonej mocnej herbaty
- 50 ml rumu
poza tym:
- słoiczek powideł śliwkowych do posmarowania biszkoptu
- pierniki (u mnie 2 opakowania po 140 g pierników w czekoladzie z nadzieniem jabłkowym)
- polewa czekoladowa
Przygotowanie biszkoptu:
żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawać cukier, a potem po jednym żółtku. Na końcu po łyżce dodawać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie mieszać ciasto łopatką lub drewnianą łyżką.
Gotowe ciasto wylać do prostokątnej formy o wymiarach 25x36 cm, natłuszczonej i obsypanej bułką tartą.
Przygotowanie kremu ajerkoniakowego:
żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania wlać ajerkoniak i żelatynę.
Przygotowanie owoców:
suszone śliwki i morele pokroić w niedużą kostkę i zalać herbatą wymieszaną z rumem. Odstawić na całą noc, żeby owoce wchłonęły cały płyn. Tak przygotowane owoce dodać do kremu ajerkoniakowego i wymieszać łyżką.
Przygotowanie ciasta:
biszkopt przeciąć na dwa blaty. Dolny z nich posmarować powidłami śliwkowymi. Na nim rozsmarować połowę kremu ajerkoniakowego połączonego z owocami. Następnie ułożyć pierniki i przykryć pozostałym kremem. Przykryć drugą częścią biszkoptu.
Całość udekorować polewą czekoladową, schłodzić w lodówce (przez około 3 godziny).
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2011/12/12 00:16:51
Musi być obłędne. I Ajerkoniak, i pierniki, a do tego jeszcze bakalie.
majanaboxing
2011/12/12 06:42:16
Bardzo pysznie wygląda . Musi smakować wspaniale :)
Pozdrawiam
izaa_a
2011/12/12 07:32:31
z takimi składnikami musi smakowac wybornie....pieknie wyglada...;)
abbra
2011/12/12 08:42:56
Idealne ciasto na święta - na bogato ! :)
kini1812
2011/12/12 09:15:24
ciekawe ciasto :)
chochlikikuchenne
2011/12/12 09:32:45
Gratuluje zwyciezczyni!:)
A ciacho moze upieke na swieta! :D
russkaya
2011/12/12 10:46:39
Typowo świąteczne :) chętnie widziałabym je na naszym stole!
karin-29
2011/12/12 12:19:06
Pierniczki.... to musi być dobre:)
mikimama
2011/12/12 14:17:52
Podoba mi się to ciasto!
Gość: isia, *.dynamic.chello.pl
2011/12/12 17:29:16
Edytka, podane iloci są na jaką wielkość blachy?
jolantaszyndlarewicz
2011/12/12 18:01:26
fantastyczne ciasto, częstuję sie kawałkiem:)
edysia79
2011/12/12 18:24:15
Isia na blachę o wymiarach 25x36 cm - napisałam to w opisie przygotowania biszkoptu :)
Gość: isia, *.dynamic.chello.pl
2011/12/12 19:22:14
a, dzięki - z tego wrażenia nie zauważyłam :)
cakes.and.the.city
2011/12/16 11:33:48
barokowy przepis, idelany na Świetą - i jeszcze z procentami :)