Składniki:
- 200 g masła
- 4 duże jajka lub 5 małych (osobno żółtka i białka)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki + 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- słoik gęstego kwaskowego dżemu (u mnie z czarnej porzeczki)
Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli i 4 żółtkami. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części, dwie z nich odłożyć, trzecią zagnieść z kakao. Każdą część ciasta owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2/3 szklanki cukru.
Blachę o wymiarach 37 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Pierwszą część schłodzonego jasnego ciasta zetrzeć na dużych oczkach na dno formy. Posmarować grubą warstwą dżemu, na to zetrzeć ciemną część ciasta i wyłożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.
Piec przez około 40-50 minut w temperaturze 180 st.C.
Kroić najlepiej po całkowitym ostygnięciu.
OdpowiedzUsuńone-gotuja-oni-jedza
2011/12/07 11:44:55
pleśniak jest najlepszy! <3 a z przepisu Dorotus wszystko zawsze pysze :)
zawsze.oliwek
2011/12/07 12:06:32
uwielbiam pleśniaka! u nas w domu na to ciasto mówiło się "gnieciuch" :):)
aciri
2011/12/07 19:19:21
Dawno go nie piekłam, a pierwotny przepis, który posiadam jest na smalcu:), ale robię na maśle:)
majanaboxing
2011/12/07 19:30:30
Pyszne ciacho, bardzo je lubimy :)
kabamaiga
2011/12/07 21:13:48
To ciasto mojego dzieciństwa.
Gość: Toczka, *.dynamic.chello.pl
2011/12/07 22:50:38
Oj tak, dobrze znam to ciacho i lubię je właśnie pod tą nazwą, choć moja mama woli mówić na niego Strzępiec Heli :] Najbardziej w nim mi smakuje konfitura z czarnej porzeczki, która musi być w środku obowiązkowo i tytułowa pleśniakowa pianka z białek. Rewelacyjne połączenie i pomysł. Chciałabym pogratulować temu, kto wpadł na pomysł tego ciasta :D
zamiastki
2011/12/08 12:39:02
Świetne ciasto!
Po raz pierwszy jadłem je 20 lat i ten smak pamiętam do dziś. Niestety, mimo wielu prób nie udało się go odtworzyć. Może dzięki temu przepisowi znowu zjem coś co bardzo lubię...
negresca
2011/12/10 06:12:07
Och, tak to bardzo znane ciasto i pyszne! też go dawno nie robiłam, fajnie, że go przypomniałaś:)
Gość: Pieguska, *.rz.izeto.pl
2011/12/10 14:09:16
Na pewno upiekę w najbliższym czasie, prezentuje się p r z e p y s z n i e !!!
Gość: magda, *.toya.net.pl
2012/07/19 16:58:44
Czy po starciu warastw ciasta zlepić je żeby stworzyły całość i pozostawić luźno ?
edysia79
2012/07/19 17:27:08
Magdo kolejnych warstw ciasta nie należy przyciskać, tylko zostawić luźno. Połączą się w trakcie pieczenia kiedy ciasto wyrośnie.