Jak można się było spodziewać, rogaliki smakowały i bardzo szybko znikały ze stołu :)
Marmoladę zastąpiłam własnej roboty nutellą ze śliwek.
Składniki (na 24 rogalki):
- 200 g chudego twarogu
- 200 g masła lub margaryny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 150-200 g twardej marmolady
- cukier puder do posypania
Twaróg zmielić, lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać do niego miękkie masło lub margarynę, wsypać mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli, wlać roztrzepane jajko. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć czystą lnianą ściereczką i na chwilę odstawić.
Ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na okrągły placek o średnicy około 40 cm i podzielić na 12 trójkątów. W najszerszym miejscu każdego trójkąta położyć marmoladę i zwinąć w rogalik.
Rogaliki piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15-20 minut, aż lekko się zarumienią.
Ostudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.
OdpowiedzUsuńGość: Ewa smaczniutkie.pl, *.adsl.inetia.pl
2011/12/09 10:38:12
Edyto w moim domu też bardzo sprawdzają się wszelkie rogaliki, te serowe też. Moja córcia lubi taki smakołyk zabrać ze sobą do szkoły jako deser po drugim śniadaniu:)
ugotujmy
2011/12/09 11:05:37
to słodkie wnętrze schowane w cieście kusi bardzo.
izaa_a
2011/12/09 11:47:17
wspaniale wyglądają...:):)
jolantaszyndlarewicz
2011/12/09 19:27:14
cudownie wyglądają ...i jak idealnie równo zawinięte:)
kabamaiga
2011/12/09 19:28:25
Raz robiłam "drożdżówki" z takiego serowego ciasta. Też je bardzo lubię.
ola7
2011/12/09 20:18:44
sliczne te rogaliki:)
Gość: Toczka, *.dynamic.chello.pl
2011/12/09 22:08:17
Ciasto z serem? Brzmi intrygująco, a że zostało mi sporo marmolady po ostatnich kuchennych wyczynach, chyba się skuszę na takie rogaliczki :]
majanaboxing
2011/12/09 22:21:04
Bardzo smakowicie wyglądają te rogaliki :)
piegusek1976
2011/12/11 21:20:21
smaczne są, ja dodaję jeszcze nieco przyprawy do ciast i kawy z Kamisa, pięknie pachną:)
Gość: precelia, *.lupro.net
2012/01/17 20:49:10
Ostatnio zostało mi trochę twarogu i skorzystałam z Twojego przepisu. Rogaliki smakowały super, choć nie były takie piękne jak Twoje.
Gość: Mrs Sajgon, *.105.140.23.tvsat364.lodz.pl
2014/11/11 11:23:21
Pani Edyto,
nie po raz pierwszy korzystam z Pani przepisów i nie po raz pierwszy jestem w 100 % zadowolona. Rogaliki wyszły świetne, także nadziałam je domową czeko- śliwką i smakowały pysznie. Dziękuję za Pani pracę włożoną w prowadzenie bloga! Naprawdę świetna inspiracja dla każdej kobiety, która co dzień zastanawia się co zrobić jutro na obiad!