Przepis nadesłała Katarzyna G. na IV etap konkursu "Festiwal Bakalii" i została jego zwyciężczynią. Za przepis dziękuję i proszę o przesłanie danych potrzebnych do wysyłki nagrody :)
Wieczorem zaproszę Was na ostatnią już odsłonę konkursu!
Przepis nieco zmodyfikowałam i podaję w mojej wersji.
Składniki
na biszkopt makowy:
- 125 mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 g maku
- 100 g cukru pudru
- 5 jajek
- 2 łyżki zimnej wody
do nasączenia:
- szklanka mocnej gorzkiej herbaty
- 2 kieliszki likieru amaretto
na masę:
- 750 g słodkiej śmietanki 30 lub 36%
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g migdałów kruszonych Bakalland
- 60 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka żelatyny
do posypania:
- 75 g płatków migdałowych Bakalland
- garść złotej posypki cukrowej (niekoniecznie)
Przygotowanie biszkoptu:
żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z połową cukru pudru. Żółtka ubić na jasną i puszystą masę z resztą cukru i wodą. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i makiem.
Do ubitych białek wlać powoli masę żółtkową i delikatnie wymieszać łopatką. Wciąż mieszając, stopniowo wsypywać mąkę z makiem.
Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą kwadratowej formy o boku 24 cm (u podstawy 20 cm) - można też użyć tortownicy o średnicy 24 cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 35-40 minut.
Przygotowanie masy:
do gorącej wody wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić na bok, żeby ostygła.
W tym czasie ubić śmietanę z cukrem pudrem i waniliowym na puch. Pod koniec ubijania wsypać cynamon i wlać żelatynę. Na końcu wsypać kruszone migdały i wszystko delikatnie wymieszać łopatką.
Przygotowanie ciasta:
ostudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Ten, który będzie na samym dole nasączyć 1/3 herbaty wymieszanej z likierem i posmarować 1/3 masy śmietanowej. Tak samo postąpić z drugim i trzecim blatem. Przy ostatnim blacie posmarować kremem też boki ciasta.
Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe, ostudzić. Posypać nimi ciasto, udekorować złotą posypką cukrową.
Całość wstawić do lodówki i chłodzić przez około 3 godziny.
OdpowiedzUsuńGość: Ewa smaczniutkie.pl, *.adsl.inetia.pl
2011/12/05 14:53:46
Przepis zapowiada się rzeczywiście smakowicie. Ładnie się prezentuje :)
ola7
2011/12/05 14:57:37
mam ochote na taki pyszny deser:)
jolantaszyndlarewicz
2011/12/05 15:15:20
ależ eleganckie ciasto:)
chochlikikuchenne
2011/12/05 15:36:17
Sama nazwa mnie powala!
Gratuluje zwyciezczyni konkursu! Zasluzyla sobie na nagrode, bo ciacho wyglada ''zarebiscie'' jak to mowi p.Gessler:))
russkaya
2011/12/05 16:47:16
Wow! Faktycznie puszyste i takie delikatne... podoba mi się połączenie smaków :)
dusiowaa
2011/12/05 16:47:25
ale wygląda obłednie pysznie.
aciri
2011/12/05 19:23:26
Przepięknie wygląda.
Gość: Aurora, *.dynamic.chello.pl
2011/12/05 19:26:12
Piękna sprawa :D
majanaboxing
2011/12/05 20:21:24
Piękne jest to ciasto Edysiu! Wygląda przepysznie :)
Gość: eluchap, *.elblag.vectranet.pl
2011/12/05 20:25:53
piękne
edysia79
2011/12/05 20:45:53
Dziękuję serdecznie i gorąco polecam Wam to ciasto :)
Gość: Salvador Dali, *.adsl.inetia.pl
2011/12/05 21:24:08
Podoba mi się to połączenie smakowe:)
Będę musiała wypróbować, szczególnie, że makowego biszkoptu jeszcze nie jadłam;)
Gość: Misia, *.dip0.t-ipconnect.de
2011/12/05 21:28:10
Ciasto wygląda bardzo apetycznie i z pewnością jest baaaardzo smaczne. Mam tylko pytanie, jakie to są migdały kruszone? Mam w domu całe migdały, czy jak je posiekam nożem to będą tak jak by kruszone? Dziękuję z góry za wyjaśnienie.
edysia79
2011/12/05 21:30:53
Misiu tak, obrane ze skórki migdały (wcześniej sparzone) można drobno pokroić nożem i będą dobre :)
Gość: Toczka, *.dynamic.chello.pl
2011/12/06 20:12:52
Prezentuje się kusząco i słodziutko, taki troszkę zamiennik dla klasycznego makowca. Bardzo przyjemny, a ja chętnie obejrzę sobie następne świąteczne propozycje :]
Gość: Kasia, *.dynamic.chello.pl
2011/12/08 20:28:44
Otrzymałam dziś nagrodę za makowy puch - dziękuję serdecznie!!
edysia79
2011/12/09 11:30:47
Kasiu cieszę się, dziękuję za wiadomość :)
No i smacznego życzę!
Gość: Piekareczka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/13 19:40:38
Ciasto piękne. Każdy zachwala, mlaszcze ale czy nikt jeszcze nie wypróbował? Ciekawa jestem smaku, bo to jest główny atut każdego ciasta. Piec tylko dla urody? Może ktoś napisze o smaku, konsystencji, o tym, jak zachowuje się i jak smakuje mak w biszkopcie.
Wtedy bardziej zachęci do wypróbowania przepisu.
Gość: solniczka, *.dynamic.chello.pl
2011/12/30 07:47:49
Zrobiłam to ciasto i wysło naprawdę smaczne aczkolwiek, z podanch porcji jest go strasznie mało więc wszystko podwajałam dla mojej rodzinki i upiekłam na większej blaszce. Naprawde smaczne ciacho ze świątecznymi smakami :D cynamonem, makiem, migdałami... polecam!
Gość: auriga, *.radzionkow.net
2012/04/19 17:36:22
Mam pytanie.
Czy można użyć innego alkoholu zamiast amaretto, np. rumu?
edysia79
2012/04/19 17:44:15
Auriga może być rum. Użyłam amaretto, bo likier migdałowy pasuje do posypki migdałowej i migdałów w kremie :)
codojedzenia
2012/11/10 00:02:10
Fajne ciasto
Gość: , *.radom.vectranet.pl
2013/01/01 18:27:46
bardzo dobre ale następnym razem dam więcej cukru
Gość: kateszf, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/12/06 16:51:30
Właśnie zrobiłam to ciasto, jest obłędne!
wedelka
2015/12/11 10:09:43
Edysiu, skorzystałam z przepisu, choć trochę pozmieniałam. Dodałam mascarpone i żurawinę, a także upiekłam go w tortownicy, a nie w kwadratowej blaszce. Wyszedł mi bardzo smaczny, zimowy tort :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam ;*