Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień
Czekolady, więc na moim kuchennym stole nie mogło pojawić się inne
ciasto, jak tylko czekoladowe. A że na topie ostatnio u mnie są śliwki,
musiały się także w tym cieście znaleźć.
Ciasto wspaniale się udało, pięknie wyrosło, jest miękkie i puszyste. Kwaskowe węgierki kontrastują ze słodyczą kawałków czekolady i kruszonką z brązowego cukru. Pyszne!
Ciasto wspaniale się udało, pięknie wyrosło, jest miękkie i puszyste. Kwaskowe węgierki kontrastują ze słodyczą kawałków czekolady i kruszonką z brązowego cukru. Pyszne!
Przepis z gazety "moje Gotowanie" nr 9/2011.
Składniki:
- 150 g ciemnego cukru trzcinowego (u mnie 110 g trzcinowego + 40 g cukru pudru)
- 200 g miękkiego masła
- 300 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 200 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 300 g śliwek węgierek
Zrobić kruszonkę:
brązowy cukier wymieszać z 3 łyżkami mąki i 3 łyżkami masła, utrzeć na kruszonkę.
brązowy cukier wymieszać z 3 łyżkami mąki i 3 łyżkami masła, utrzeć na kruszonkę.
Przygotować ciasto:
pozostałe masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajka.
Proszek do pieczenia, sól, kakao i resztę mąki wymieszać w osobnej misce. Ucierając masło, dodawać na zmianę suche składniki i mleko, a na końcu dodać pokrojoną czekoladę.
Tortownicę o średnicy 26 cm, posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Ciasto przelać do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć wypestkowane i przekrojone na połówki śliwki. Posypać kruszonką.
pozostałe masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajka.
Proszek do pieczenia, sól, kakao i resztę mąki wymieszać w osobnej misce. Ucierając masło, dodawać na zmianę suche składniki i mleko, a na końcu dodać pokrojoną czekoladę.
Tortownicę o średnicy 26 cm, posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Ciasto przelać do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć wypestkowane i przekrojone na połówki śliwki. Posypać kruszonką.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 1 godzinę (1 godzinę i 20 minut jeżeli śliwki mają dużo soku).
Po upieczeniu zostawić ciasto w ciepłym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, by ostygło.
Po upieczeniu zostawić ciasto w ciepłym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, by ostygło.
OdpowiedzUsuńizaa_a
2012/09/04 22:22:29
ślicznie wygląda i fajne połaczenie ze sliwką, az mi przez monitor zapachniało:)))
Gość: magda, *.gigainternet.pl
2012/09/04 22:28:13
wpraszam sie na kawalek! cudowne to ciasto!
edysia79
2012/09/04 22:30:53
Iza czekolada ze śliwkami to ostatnio moje ulubione połączenie :)
Magda zapraszam, póki jeszcze jest ;)
kabamaiga
2012/09/04 22:34:16
Cudne Edysiu. Czy to nowe dechy, czy te stare tak się zmieniły?
edysia79
2012/09/04 22:38:37
Karolina to są te same dechy, tyle że z drugiej, pobrudzonej farbami strony ;)
dusiowaa
2012/09/04 23:18:45
o czekoladowe ze sliwkami tego jeszcze nie było, super!
pieczarka_mysia
2012/09/05 08:18:36
Pychotowe ciacho :)
Gość: febkasia, *.xdsl.centertel.pl
2012/09/05 08:24:48
Jesteś dla mnie inspiracją, już tyle przepisów wykorzystałam z Twojego bloga i wszystkie wyszły :) dziękuję za to :) moja rodzina jest zachwycona :) wczoraj zrobiłam Malinowe tiramisu które było obłędne w smaku oraz pyszne ciasto śliwkowe (poprzedni przepis)
kuchnia_breni
2012/09/05 12:44:23
Wygląda na prawdę pysznie :)