To już chyba ostatni przepis ze śliwkami w tym sezonie.
No chyba, że jeszcze w najbliższym czasie skuszę się na zakup...
Na razie jednak muszę zabrać się za czekające w piwnicy jabłka ;)
No chyba, że jeszcze w najbliższym czasie skuszę się na zakup...
Na razie jednak muszę zabrać się za czekające w piwnicy jabłka ;)
Zmodyfikowałam przepis z gazety "Sól i Pieprz" nr 10/2010.
Składniki (na ok. 12 sztuk)
suche:
suche:
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g cukru trzcinowego
- 40 g płatków migdałowych
- 200 g śliwek węgierek
mokre:
- 1 jajko
- 80 ml oleju
- 250 ml maślanki
W jednej misce wymieszać suche składniki razem z wypestkowanymi i pokrojonymi śliwkami.
W drugiej misce wymieszać składniki mokre i wlać je do suchych. Wymieszać łyżką.
Ciasto nałożyć do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papilotkami.
W drugiej misce wymieszać składniki mokre i wlać je do suchych. Wymieszać łyżką.
Ciasto nałożyć do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papilotkami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 30 minut.
OdpowiedzUsuńizaa_a
2012/09/10 14:24:48
pieknie wyglądają... bardzo lubię sliwkowe wypieki
Gość: kaczodajnia, 91.229.22.*
2012/09/10 14:58:05
Ciężko się zdecydować bo za duży wybór, śliwki, jabłka, gruszki - same pyszności. Szkoda że już niedługo skończy się sezon i nastanie zima....
dusiowaa
2012/09/10 14:59:40
ale pyszności
Gość: Magda, *.2-0.pl
2012/09/10 16:33:23
Bardzo lubię aromat cynamonu:) U mnie też muffinkowo na jesień, ale babeczek ze śliwkami jeszcze nie próbowałam, widzę właśnie ile straciłam, muszę prędko nadrobić:)
pozdrawiam jesiennie:)
Magda
Gość: pollyzeczki, 89.74.190.*
2012/09/10 19:20:37
śliwki i cynamon to rozkosz..do tego dochodzą muffinki.....
majanaboxing
2012/09/10 19:47:49
Jak pachnące cynamonem to biorę!;)
pinnkyy
2012/09/10 20:32:07
mmm... cynamon, z nim wszystko jest niebiańskie :D
kabamaiga
2012/09/11 19:04:13
Edysiu no jak to ostatni? Proszę więcej, koniecznie. No jabłkowe też oczywiście.
Gość: Hella, *.acn.waw.pl
2012/09/19 14:55:31
sliwki, cynamon i migdaly (lub marcepan) to jest swietne polaczenie. az mi slinka cieknie. zrobie na weekend :)
wedelka
2013/09/10 14:07:20
Zrobiłam i wyszły przepyszne :) Troszkę co prawda pozmieniałam - zamiast migdałów dodałam czekoladę i dorzuciłam na wierzch kruszonkę :) Polecam ;)
Gość: Karolina, *.dynamic.chello.pl
2014/09/05 22:48:05
Jak pieczenie, gotowanie i wszystkie inne czynności, które mają zazwyczaj miejsce w kuchni przychodzą mi z trudem, tak Pani blog te zadania znacznie mi ułatwia i umila ;-) babeczki kosmiczne! Dziękuje za przepis i gratuluje tak solidnego, użytecznego i przyjemnego bloga.
edyta_rosner
2014/09/06 00:09:38
Karolino bardzo dziękuję za taki pozytywny komentarz, który sprawił, że wciąż się uśmiecham :) Jest mi niezmiernie miło i bardzo się cieszę, że moje przepisy się przydają, są wykorzystywane, zachęcają do pieczenia, gotowania i przebywania w kuchni.
Pozdrawiam serdecznie :)